pondělí 27. května 2013

Prinsesstårta - Výzva The Daring Bakers'


Po nepodařené dubnové výzvě jsem se nemohla dočkat zveřejnění té květnové a doufala, že to bude nějaká pecka. A je! Měla jsem radost jako malá a strašně jsem se těšila, až se do báječného šlehačkového dortu pustím. Sice jsem ho už jednou dělala, ale nebyl úplně přesně jako ten, který jsem si pamatovala z dětství.
Květnovou výzvu pro nás připravila Korena z blogu Korena in the Kitchen. Vyzvala nás, abychom upekli klasický švédský dort Princezna. Mohli jsme se klasikou také jen inspirovat a ochutit a nazdobit dort podle svých představ.
Já se rozhodla pro klasiku, i když musím přiznat, že příchuť kokos-ananas, na kterou jsem narazila u jednoho odvážného pekaře, mě láká taky hodně. Ještě je třeba říct, že se mi vlastně vůbec nedařilo - korpus se propadl, krém jsem srazila, růži jsem předělávala šestkrát - ale na výsledku to naštěstí není znát. Princezna byla krásná a strašně dobrá a máma, která dort dostala ke Dni matek, vypadala spokojeně.

Piškot

Ingredience:
4 vejce v pokojové teplotě
225g cukru krupice
70g hladké mouky
65g bramborového nebo kukuřičného škrobu (já dala kukuřičnou moučku a možná proto se korpus propadl)
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:
Dno formy o průměru 23cm vyložíme pečícím papírem a celou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu  předehřejeme na 180°C.
Vajička s cukrem šleháme na střední otáčky až ztrojnásobí svůj objem a zesvětlají. Trvá to asi 5 minut. Zlehka vmícháme mouku prosátou  se škrobem, pečícím práškem a solí - snažíme se hmotu udržet co nejnadýchanější. Vlijeme ji do připravené formy a pečeme asi 40 minut, až špejle zapíchnutá do středu piškotu vyjde čistá.
Korpus necháme trochu zchladnout ve formě, poté objedeme kraje nožem a opatrně vyklopíme na mřížku. Sejmeme pečící papír a necháme úplně vychladnout.
Mně se během chladnutí ve formě korpus brutálně propadl a při následném prokrajování jsem místo jednoho plátu získala vlastně jen takový prstenec. Použila jsem ho jako prostřední a zamaskovala to šlehačkou. Ale nikomu to neříkejte!

Žloutkový neboli cukrářský krém / Crème Pâtissière
Nejdřív jsem krém dělala podle receptu, který nám poskytla Korena, ale zdrcla jsem ho a tak jsem podruhé šla na jistotu a vzala svůj osvědčený recept.
Ingredience:
225ml mléka
15g kukuřičného škrobu
70g cukru krupice (původní recept udává 200gm já dala 150g a bylo to až moc)
1/2 vanilkového lusku
2 velké žloutky
1 velká vejce
30g másla

Postup:
Ve velké míse promícháme čtvrtinu mléka se škrobem. Zbylé mléko dáme do kastrolu spolu s cukrem a dužinou vyškrabanou z vanilkového lusku. Můžeme přihodit i samotný lusk, později ho vyndáme. Mléko přivedeme k varu a sundáme z plotny.
Do mísy ke mléku se škrobem přidáme žloutky a vejce a pořádně prošleháme. Pomalu, za stálého mícháme - nejlépe metličkou - přiléváme asi třetinu horkého mléka. Mícháme opravdu poctivě, aby se nám vejce nesrazila.
Zbylé mléko vrátíme na plotnu a za stálého míchání pomalu přiléváme vaječnou směs. Na středním ohni mícháme směs tak dlouho, až zhoustne. Rozhodně nepřestáváme energicky míchat a máme trpělivost - je to pořád nic nic a pak najednou hotovo. Potřebujeme dosáhnout konzistence jako u pudinku.
Krém sundáme z ohně a zašleháme do něj máslo. Přelijeme ho do mísy, povrch zakryjeme fólií, aby se neudělal škraloup a necháme vychladnout.

Marcipánový potah a růže

Ingredience:
cca 300g marcipánu
zelené a červené nebo růžové barvivo (používám gelové od Wiltonu)
cukr moučka na podsypávání

Postup:
Odloupneme malý kousek marcipánu - asi o velikosti ořechu - a obarvíme ho narůžovo. Uválíme z něj váleček a ten rozválíme na dlouhý, cca 2,5cm široký a 3mm tenký pruh. Jednu dlouhou stranu ještě pomačkáme prsty, aby byla opravdu tenká a pak stočíme růžový květ. Mrkněte na obrázky u původního receptu nebo na nějaká videa na You Tube a třeba se vám podaří vytvořit něco, co vypadá jako květ. Růži necháme ležet na suchém místě, aby trochu vyschla a zpevnila se.
Zbytek marcipánu obarvíme na světle zeleno a důkladně zabalíme do fólie, aby neosychal.

Sestavení dortu

Ingredience:
480ml smetany ke šlehání - vychlazené
piškot - vodorovně 2x prokrojený (takže máme 3 pláty těsta)
3 - 4 lžíce malinového džemu bez zrníček
žloutkový krém - vychlazený
zelený marcipán + kapka zelené barvy navíc
marcipánová růže
moučkový cukr

Postup:
Smetanu vyšleháme do tuha.
Na servírovací tác dáme jeden plát piškotu a pomažeme ho džemem. Na něj dáme polovinu žloutkového krému - ne až do krajů, aby nám krém po zatížení další vrstvou nezačal vytékat. Na krém patří další vrstva piškotu a druhá polovina krému. Opět necháme kraje volné.
Dáme si bokem půl hrnku ušlehané šlehačky. Zbytek navršíme na krém a uhladíme stěrkou tak, aby vznikl typický kopulovitý tvar dortu. Navrch opatrně posadíme poslední plát piškotu a celý dort pomažeme uschovanou šlehačkou. Snažíme se, aby nikde nevykukovaly žádné drobečky a hrboly.
Než vyválíme marcipán, dort můžeme dát do lednice.
Zelený marcipán rozválíme na podložce na velmi tenký (cca 3mm) kruh (nezapomínáme pečlivě podsypávat cukrem) asi tak 35cm v průměru. Já si vždycky naměřím dort provázkem a pak podle něj rozválím marcipán, aby pak nikde nechyběl ani zbytečně nepřebýval. Marcipán opatrně přeneseme na dort a uhladíme ho. Přebývající kraje ořízneme ostrým nožem.
Zbylý marcipán obarvíme na tmavší odstín zelené a vyřízneme z něj listy. Naznačíme na nich žebrování (kdo má vypichovače s vytlačovačem, nebo jak se to jmenuje, nebojí se je použít).
Dort lehce posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme růží a listy.
Podáváme co nejdříve, šlehačka nebude držet věčně.


Kdybych byla opravdu odvážná upekla bych ještě další varianty - Hallonprisesstårta s čerstvými malinami a růžovým marcipánem, Karl-Gustav tårta s banány, čokoládou a žlutým marcipánem nebo Williamtårta s poširovanými hruškami, čokoládovou polevou a mandlemi. Jenže se bojím, že bych je odvážně všechny snědla a vypadala pak jako "tlustý prase tårta".

Strašně moc děkuji Koreně za báječnou výzvu, Princezna vypadala i chutnala úplně přesně jako ta, co si pamatuju z dětství. Když mi jedna kolegyně Odvážná pekařka psala, že tenhle měsíc mám volno, když už jsem Princeznu dělala, říkala jsem si, že se snad zbláznila. O tohle se připravit? Nikdy!

33 komentářů:

  1. Tak tento dort fakt zbožňuju! vypadá krásně, nevím jestli by se mi takto povedl, ale někdy vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  2. Není nějaké foto dortu na řezu? Jinak princezně to sluší, vynikající dort! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Také by mě zajímal řez. Nádherný dort :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jo, ten je uplne dokonaly. Ja zkousela vlastni kokosovou verzi...az na kokosovy marcipan velice dobre!
    http://zezahradydokuchyne.blogspot.cz/2013/05/daring-bakers-challenge-kokosovy.html

    OdpovědětVymazat
  5. Tvůj dort byl pro maminku, můj zase pro mé dcery, které měly v květnu obě dvě svátek. Pochutnali jsme si všichni. Tvůj je moc krásný.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásný! Hele, použila jsem bramborový škrob, a taky se propadnul, taky jsem měla prostřední placku jen "tak, aby se neřeklo"... :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ty jo! To muselo byt práce! Ale vypadá moc pěkně! Škoda jen, že nemáš fotky toho, jak vypadá na řezu :)

    OdpovědětVymazat
  8. You did a marvelous job on this challenge! Your Prinsesstarta looks perfect :)

    OdpovědětVymazat
  9. mňam! vypadá nádherně...naposledy sem jedla pouze ikeáckej, mám chuť ho zkusit..škoda, že ta příprava je (na mě aspoň) poměrně komplikovaná:D

    OdpovědětVymazat
  10. Lucie, tobě se údajně nedařilo, ale vypadá stejně nádherně! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Lucko, nezbláznila, já to myslela v nadsázce :-)
    jinak pro toho, kdo chce vidět řez, tak mám fotku u sebe http://tege.blog.cz/1305/the-daring-bakers-may-swedish-prinsesstarta
    A moc se ti povedla ta růže, náhodou...

    OdpovědětVymazat
  12. Já si ještě na potahovaný dort nezvykla (vrcholem pro mě zatím bylo ozdobit pěnový čokoládový dort vlastnoručně uhňácanými marcipánovými prasátky), ale láká mě a to moc, a ty varanty, o kterých ses rozepsala pod článkem, ty jsou prostě bomba! No, škoda, že ten dort nejde upéct bezlepkově, alespoň se teda budu kochat :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Mě se s kukuřičným nijak zvlášť nepropad, ale zase jsem měla dno úplně černé, i když vršek byl myslím přesně takový, jak měl být :-/ Ale ten tvůj je krásný, já jsem ten svůj podomácku amatérský marcipán zaboha vyhladit nemohla :)

    OdpovědětVymazat
  14. Tak k pečení dortu se asi nikdy neodhodlám. Vypadá a chutná to určitě úžasně, ale je to hrozně moc pracné :D a já jsem na lenošné rychlé recepty. Závidím, že máš nervy se s tím dělat :) ovšem dala bych si.

    http://moniislifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  15. A very beautiful cake Lucie! I especially like your rose - so pretty and modern-looking. Thanks for baking with me this month :)

    OdpovědětVymazat
  16. Vypadá nádherně, jednoduchý a elegantní, fakt krása!

    OdpovědětVymazat
  17. Vypadá krásně.. :-) Kdyby mi ho dal někdo k narozeninám... Skáču radostí až do vzduchu :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Looks perfect, great job on the challenge!

    OdpovědětVymazat
  19. Your cake looks wonderful. You did a great job!

    OdpovědětVymazat
  20. Super, vypadá a jistě i chutná dokonale, já se na něj připravuji u ž dlouho, chci ho upéci dceři k 3. narozkám...takže další inspirace....
    a také díky za Vaše stránky:-)))))
    Petra.

    OdpovědětVymazat
  21. Tak mě hrozně nadchly ty obměny, o kterých jsi psala pod článkem, že jsem se hned o víkendu i s dětma pustila do Karl-Gustav tårty, ovšem v bezlepkové verzi a s růžovým marcipánem zdobeným čokoládovýma peckama (měla to být jakože beruška :-)) a měl neskutečný úspěch!
    Soboty se asi tímto u nás stanou dnem dortů, protože já nedám pokoj, dokud nevyzkouším všechny verze. Strašě se těším na tu s pošírovanými hruškami (ale to si budu muset počkat, až budou dobré tuzemské hrušky). A na Princeznin dort taky určitě brzy dojde.

    OdpovědětVymazat
  22. Kristina: urcite, neni to zas tak slozite :-)
    Jan a Olivia: bohuzel neni :(
    Nika: dekuji
    Martina: diky :-) Byla to bezva výzva...
    Meg: diky :-) Tak nevim, cim to bylo. Napriste asi udelam svuj obycejny piskot a bude to :-)
    Blondy: dekuju... Bohuzel nemam, darovala jsem ho samozrejme nerozkrojeny ;-)
    zazacook: thank you very much
    Petunie: diky :-) Ale neni, to se jen tak zda ;-)
    Katerina: diky, zachranilo se to pekne :-)
    Terezka: vsak to byl vtipek ;-) Koukala jsem na FB, ze uz jsi delala i Williama :-)
    Aisha: thank you :)
    Madla: ale prosimte, uz nejakej dort potahni, vzdyt to neni zadna hruza a ty jsi protrela pekarka ;-)
    Tereza: asi ti pripaluje trouba odspoda... Na domaci marcipan jsem si vubec netroufla, obavam se, ze nemam tak vykonny mixer, abych nadrtila mandle dost najemno...
    Monika: tohle ale neni pracny dort! Sup do nej ;-)
    Rebecca: thank you :-)
    Korena: thank YOU for being such a great hostess. I really enjoy the challenge :-)
    Maryna: dekuji pekne :-)
    Andrejka: ja bych taky skakala :-) Diky
    Amrita: thank you :)
    What's for dessert?: thank you :)
    Kim: thank you :-)
    Petra: diky moc a drzim palce, at se povede a dceri chutna :-)
    Madla: no a ze to potahovani neni zadna veda ;-)

    OdpovědětVymazat
  23. Opravdu se vám ten potah netopí? Hrozně mě ten recept láká, ale protože potahované dorty dělávám, tak se docela bojím, co vím, tak pod marcoš by nemělo být nic typu šlehačka, tvaroh apod. Jinak príma stránky, chodím nakukovat :-). Martina

    OdpovědětVymazat
  24. Vypadá to moc krásně. Můžu se zeptat, kde najdu výzvu na další měsíc?

    OdpovědětVymazat
  25. Danka V.: dekuju :-)
    Vyzvy se zverejnuji kazdy mesic 1. na uzavrenem foru odvaznych pekaru, a 27. toho mesice je pak smime splnene zverejnit na svych blozich. Vsechny inforamce jsou zde: http://thedaringkitchen.com/

    OdpovědětVymazat
  26. Martina: pokud "netopi" znamena nerozteka, tak vlastne ano, nevydrzi to dlouho takhle pekne - mozna tak do druheho dne. Nicmene ona i ta slehacka zacne casem padat - jak je psano v receptu - podavame ihned. Diky za pochvalu, jsem rada, ze se vam u me libi :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Díky moc za inspiraci s Créme Pattisiére, ten dle Tvého receptu byl skvělý! :)

    http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/08/july-daring-bakers-challange-eenie.html

    OdpovědětVymazat
  28. Lucie, krasny dort i esteticky zazitek!! Mohla bys mi prosim prozradit recept na piskotove testo, vyzkouseny:) trochu se toho skrobu bojim:) moc diky.silvie

    OdpovědětVymazat
  29. Silvie: velmi rada delam svetly piskot z receptu tady u toho dortu: http://luciedvorakova.blogspot.cz/2013/04/narozeninovy-dort-k-patnactinam.html nebo jeste jednodussi, bez tuku, byl tenhle http://luciedvorakova.blogspot.cz/2013/09/pastel-de-tres-leches-vyzva-daring.html

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...