pondělí 14. ledna 2013

Hruškový koláč s likérem Amaretto a drobenkou


Od jednoho ze svých milých Ježíšků jsem dostala kuchařku od Yotama Ottolonghiho nazvanou jednoduše The Cookbook. Každý správný foodie ji má doma už několik let, ale říkám si, že lepší pozdě než vůbec a mám z ní velkou radost. V pátek jsem kuchařkou listovala a vybírala nějaký vhodný recept na sobotní oběd, ale vždycky jsem skončila v kapitole u sladkostí. Jak nečekané! Na oběd nakonec byly obyčejné roštěnky (já jsem fakt asi křížená s lenochodem). Na Cookbook přišla řada v neděli večer, po dvojitém panáku hruškovice Williams. Na nervy a na zahřátí.

Ingredience na 2 malé formy / 1 velkou formu na biskupsky chlebíček:
1 menší jablko, oloupané a nakrájené na kostičky (cca 100g)
1 hruška, oloupaná a nakrájená na kostičky (cca 150g)
30g vlašských ořechů, nasucho opražených a nahrubo posekaných
nastrouhaná kůra z 1 citronu
2 lžíce mandlového likéru Amaretto
210g hladké mouky
3/4 lžičky prášku do pečiva
3/4 lžičky mleté skořice
1/3 lžičky mletého hřebíčku
45g mletých mandlí
3 vejce
180ml slunečnicového oleje
230g cukru krupice
velká špetka soli
---
90g hladké mouky
60g másla
30g cukru moučka nebo krupice - podle toho, jakou máte rádi drobenku

Postup:
Začneme drobenkou.
Sázím, že každý má nějaký svůj postup a poměr ingrediencí; já ji dělám takhle. Máslo dám do kastůlku a rozpustím ho na mírném ohni. Sundám ho z plotny a přisypu mouku s cukrem. Vidličkou promíchávám a načechrávám, až mám hotovou drobenku. Ráda nechávám pár "drobečků" větších a po upečení je odlupuju z koláče.
Troubu si předehřejeme na 170°C. Formu či formy si vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.
V jedné misce smícháme jablko, hrušku, ořechy, kůru a Amaretto.
Do jiné misky prosejeme mouku s práškem do pečiva, skořicí, hřebíčkem. Vmícháme mleté mandle.
Ve velké míse promícháme elektrickým mixérem (nebo velmi rychle a důrazně metličkou) olej a cukr. Vmícháme jedno celé vejce a dva žloutky (bílky dáme stranou). Ihned přidáme také moučnou směs a ovoce a promícháme, až se všechny ingredience spojí; nemísíme zbytečně dlouho.
Bílky se solí ušleháme na pevný sníh a opatrně ho po částech vmícháme do hmoty.
Tu přemístíme do připravené formy / připravených forem, povrch posypeme drobenkou a pečeme 45-55 minut (velká forma) / 40-45 minut (malé formy). Pokud je koláč na povrchu hnědý a uvnitř ještě syrový, přikryjeme povrch alobalem.
Necháme vychladnout ve formě.

Lenochod hlásí, že je to velká dobrota. Vláčný, mokrý střed s kousky hrušek a jablek, sem tam ořech a navrchu křupavá máslová drobenka.

16 komentářů:

  1. Hrušky moc nemusím, ale nevím proč, si myslím, že tady to musí být neuvěřitelná dobrota! :):D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to velka dobrota :-) Hrusky tam dodaji jen trosku chuti a hodne vlhkosti... Kazdopadne by to urcite slo jen s jablky, kdyz hrusky nemas rada.

      Vymazat
  2. Jé, já taky dostala pod stromeček Ottolenghiho, konkrétně Jerusalem, a jsem z něj nadšená. Už se těším, až mi skončí zkouškové a pustím se do mandarinkového koláče s mandlemi, nebo třeba mléčné rýže s kardamomem a růžovou vodou... No ještě že si můžu o pečení aspoň počíst u Tebe na blogu a trochu si to vykompenzovat. :)) A jsem moc zvědavá, co z nové kuchařky zkusíš příště!

    OdpovědětVymazat
  3. Ach joo, já si tu vždycky tak hezky tajně šmejdím, slintám si na klávesnici, ale už se nemůžu nechat takhle dál trápit, a po zkouškovým začnu vážně v té kuchyni něco dělat!
    Díky za inspiraci! :)
    Kačka, taky Dvořáková :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky Kacko :-) At jdou zkousky jako po masle a muzete se vrhnout do kuchyne.

      Vymazat
  4. Hm, jdu to vyzkouset. Dekuju za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak a už je upečený, z poloviny snědený, no proste luxus!!!!! Neměla jsem Amaretto a i bez něj je skvělý. Doporučuji všem!!! Moc děkuji za tip a už se těším na další mňamky. Sara

    OdpovědětVymazat
  6. To je moc pekny a hlavne urcite dobry... Ja si musim postezovat, zadneho z Jezisku nenapadla zadna kucharka a ani nic jineho do kuchyne... Zavidim!

    OdpovědětVymazat
  7. Lucie, už jsem jej pekla třikrát a pokaždý zmizí rychlostí blesku :)) Nejlepší je olupovat ty kousky drobenky :D A ten měkoučký nadýchaný střed.. Jej, jdu si připravit kávu neb mi teče slina :-O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to me tesi :) Ja ho naopak od te doby nepekla a rikam si, ze to asi napravim

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...