pátek 23. září 2011

Rohlíky, housky, loupáky, koláče a chléb v květináči - pekařský kurz


Podařilo se mi vyhrát další kurz v Prakulu. Bylo to bezva a naučila jsem se spoustu nových věcí a mám z toho hrozně moc fotek a chci vám je všechny ukázat. No dobře, všechny ne, ale bude jich dost.
Hrozně dlouho jsem vybírala, na jaký kurz se mám přihlásit. Thajská kuchyně? Čokoláda? Quiche, pie & tarts? Francouzská kuchyně? Je tak těžké, vybrat jen jeden! Nakonec mi připadalo, že naučit se domácí chleba a pečivo bude asi nejužitečnější, odolala jsem kurzu "čokoláda" a bylo to. Nebude ještě nějaká soutěž? Potřebovala bych nutně vyhrávat tak jeden kurz měsíčně.

Kurz se jmenoval Tajemství dokonalého pečiva aneb chleba v květináči. Vedl ho mistr pekař Martin Hanus a pomáhal mu Zdeněk Marcín (nastoupil do Prakulu za Vaška Friče, který si práve otevřel novou restauraci, do které se už moc těším). Navíc jsme měli k ruce "Barunku", která se pečlivě starala nejen o náš pitný režim a pak jednu hodnou paní "na nádobí" (tu bych potřebovala domů)

Zdá se, že v Prakulu vyznávají heslo "při vaření je nejdůležitější podlejvání" a opět se nás pokoušeli opíjet. Tentokrát (narozdíl od minula) se jim to u mě naštěstí nepovedlo, ale skleničce vína se při vaření rozhodně nebráním.

Naučili jsme se třeba, jak "skoulet" těsto. Oběma rukama, jako pan mistr, to sice neumím, ale bochánky mám krásný.

Z bochánků jsme uváleli rohlíky...

... a upletli housky

Mysleli jste si, že pečivo se sype mákem nebo solí a kmínem? Ale kdepak, nesype! Dekoruje se.

Rohlíčky jsou dnes zvláště vypečené.

Čerstvé pečivo, máslo, pažitková pomazánka, párky od Hudery, hořčice. Ach!

Ať už jim říkáte loupáčky, makovky nebo úplně jinak, teplé s máslem jsou prostě bezkonkurenční (a já se zasnila tak, až jsem je vyfotila jen syrové).

Vyzkoušeli jsme si i chleba. Pšenično-žitný, se škvarky nebo s ořechy. Věděli jste, že ořechy obarví chlebovou střídku nafialovo?

Chleby v květináči jsou efektní, ale někdy se jim, potvorám, z těch květináčů nechce.

Bez práce nejsou koláče, říká přísloví. Doufám, že ta ukecaná paní, která neudělala ani koláč a všude překážela se svým nárazníkovým poprsím, to přísloví zná. Ba ne, koláčů bylo habaděj i pro líné (ale ta paní mě stejně hrozně štvala).

I přes to, že se snažím sníst jen jeden kousek pečiva (a to celozrnného) denně, tak jsem samozřejmě neodolala a dala si. A víte co, bylo to tak dobré, že ani nemám výčitky. Mými favority jsou rohlík sypaný kmínem a solí, ořechový koláč a škvarkový chleba. Blížící se dlouhé studené večery mě zřejmě inspirují k vyzkoušení doma.


32 komentářů:

  1. To jsem ráda, že se líbilo, i přes tu paní :))

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné! Já dnes pekla domácí pletýnky, s hrubě mletou solí navrch, některé i s kmínem, parádní relaxace...

    OdpovědětVymazat
  3. Téda! Já bych asi neodolala kurzu čokolády, nicméně přestože umím (díky středoškolské brigádě) koulet těsto oběma rukama, plést housku z jednoho a vánočku ze šesti, pekařský kurz bych určitě taky skousla! Závidím!!! Zdraví Ivana

    OdpovědětVymazat
  4. muzeme videt fotografie ty pani?
    jinak s Tebou nedokazeme soucitit :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ze se s nami podelis o nejaky recept, abychom nemuseli tolik zavidet, vid? Kolace a rohiky treba ;)

    OdpovědětVymazat
  6. jooj,to musel byt zazitok...a krasne si aj vsetko nafotila,az som mala maly zazitok aj ja tu doma:))

    OdpovědětVymazat
  7. to Michala: diky za doporuceni, bylo to fakt fajn... i s tou pani :-)
    to Terezka: pletynky si pamatuju z jedne pekarny, kam jsem chodila na stredni pro svacinu... Uloupavala jsem z nich pak po malych kouscich celou hodinu (o prestavce jsem nemela cas jist, musela jsem kourit (-:)
    to Ivana: me cokoladu bavi jist, ale pralinky me moc neberou, takze "pekarina byla jasna volba" :-)
    to Sim: budu diskretni a dam sem jen fotku podobneho typu postavy... Znate starou Homolkovou, ne? Tahle mela jen jeste vetsi prsa. http://www.horroria.com/i/nstills/67/02/16702/16702-34721.jpg
    to Klara: neboj, vsechno bude :-)
    to Martina: dekuju, jsem rada, ze se ti libi

    OdpovědětVymazat
  8. No tak ty rohlíky úplně cítím a hned bych si dala, i když u nás ty křížanské taky nejsou k zahození:) Ale domácí je domácí:)

    OdpovědětVymazat
  9. To je náhoda. Rozhodl jsem se, že o víkendu zkusím upéct rohlíky, tak hledám na netu a nejdu dnešní článek. Ale nějak chybí recept :)

    OdpovědětVymazat
  10. se mi sbíhají sliny a doma je zrovna jen kupovanej tousťák a v pekárně se míchají povidla :( těším se na recepty - ty rohlíčky vypadají zvláště vypečeně ;)

    OdpovědětVymazat
  11. to Sasa: v Praze je to peklo, sehnat pozivatelny rohliky... Do pekarny za rohem dovazeji z Rican, ale v 10:00 je jeste nemaji a v 16:00 uz je nemaji, takze pro pracujici lidi proste smula...
    to Marek Lutonsky: recept bude, ale ted se plne soustredim na Apetit piknik... Myslim, ze by sel pouzit recept na housky - http://luciedvorakova.blogspot.com/2011/03/rozmarynove-housky.html
    to Jolana: domaci povidla - zavidim!

    OdpovědětVymazat
  12. Závidím, závidím a už nejspíš nejenom tiše :D Takový kurz (vlastně všechny, na kterých jsi byla) bych si nechala líbit :)Tvé krásné pečivo si přímo volá o strávníka (hlásím se jako první, prosím :D). Fakt super práce!

    OdpovědětVymazat
  13. Jak se vyhrávají kurzy v Prakulu?

    OdpovědětVymazat
  14. Tak to je prostě labužnický sen! ;-)
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  15. to Catalina: dekuju moc, ale bohuzel uz je rozdano a snedeno ;-)
    to Kinga: dekuju :-)
    to Dv: ja jsem nejak nahodou narazila na dve souteze... Jedna loni o vanocich, druha letos na kraji leta...
    to Vivi: presne tak :-)
    to andurejka: dekuju mockrat :-)

    OdpovědětVymazat
  16. ahoj, já bych potřebovala vědět nějaký recept, který je úplně z celozrnné žitné mouky - nějaké kaiserky z toho upéct v troubě. všude je jen mix mouk, jenže já nechci přidávat obyčejnou. kdyby měl někdo nějaký osvědčený recept, tak prosím prosím :)

    OdpovědětVymazat
  17. Slintám a závidím. Výroba domácího pečiva je pro mě totální relax a strašně mě dobíjí a baví, takže takovýhle kurz bych si určitě užila. Jen škoda, že poslední dobou není tak nějak na domácí pečivo čas, a bude hůř, a to v obchodě stojí za starou belu. Já chci křupavý rohlíček, ten krásný pšenično-žitný chlebík a jeden tvarohový koláč s rozinkama, prosím :-) Za chvíli nebudu moct jíst nic čerstvého kynutého, takže tahle tvá vypečená reportáž je pro mě učiněné trápení :-)
    Asi se zítra hecnu a udělám si svůj oblíbený celozrnný chleba s mandlema :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Lucka, nadhera, takyto kurz o pečení by som brala hned. Zial, v Ba o nom mozem iba snivat :/

    OdpovědětVymazat
  19. to nat: ze 100% zitne celozrnne mouky nejdou udelat kaiserky. Nedrzi to tvar, droli se. Delaji se z ni jen chleby, pecou se ve formach (takove ty tmave hnede, hranate, tezke, ktere se prodavaji nakrajene na tenoucke platky)
    to Madla: tak ja uz te trapit nebudu ;-)
    to Adusha: dekuju moc... Nebudou nahodou v Bratislave otevirat skolu vareni Chef Parade?

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj, vím že to pod tento článek úplně nepatří, ale ráda bych se zeptala na Macarons. Plnila jsem je mascarpone s marmeládou a dala jsem je do ledničky. Do druhého dne ale strašně zvlhly a rozblemcaly se :( Je to ledničkou, mascarpone, nebo tím že jsem je nechávala do druhého dne? :-)
    Jinak Tvůj blog je naprosto super a vrátil mi chuť do pečení, vaření a tvoření :-) Díky! Irena

    OdpovědětVymazat
  21. >> Lucie, děkuju za info :) takže teoreticky, ten si mohu v troubě upéct ve formě :) a nějaký tip na co nejvíc žitné housky s příměsí teda jiné mouky? :) moc by mi to pomohlo :)

    OdpovědětVymazat
  22. Ty jo, já chci taky vyhrávat kurzy vaření a pečení a vůbec čehokoliv :D Teď bych si dala ty rohlíčky, i když popravdě bych se pustila do všeho co je na fotkách :D

    OdpovědětVymazat
  23. Ježiš, to je krááása. A navíc, když to někdo umí tak hezky nafotit. Kurzy v Prakulu okukuju už pekelně dlouho, ale jsou na mně příšerně drahý. Takže takovou výhru bych brala všema deseti. Ani Ola Kala nemá špatný. Ale pořád spíš zaplatím složenky a patlám si to pak sama v soukromí doma. Tichá závist. Ale jsem ráda, že sis to užila.

    OdpovědětVymazat
  24. to Irena: je to tim mascaropone - ono pusti vlhkost a ty makronky ji nasaji... Doporuciji plnit jen chvili pred podavanim. A dekuju :-)
    to nat: ano, 100% celozrnny si muzes teoreticky upect ve forme :-) Ja ale nemam s pecenim takove zkusenosti. Muzu ti doporucit blog http://conovehonakopci.cz/, Klara pece hodne z celozrnne mouky a ma tam hodne rad a tipu.
    to Meg: ja uz bych taky zase potrebovala nejaky vyhrat :-)
    to Slanecek: dekuju... Ja jsem si platila 3 cukrarske kurzy v serii, coz je 10,5 tisice a od te doby jsem byla jen na vyhranych kurzech... Ale zkusim si nejaky prat od Jeziska nebo k narozeninam :-)

    OdpovědětVymazat
  25. MOC MOC MOC DĚKUJU! :) hrozně si chci péct vlastní pečivo, abych měla žitnou jistotu :D

    OdpovědětVymazat
  26. to nat: neni vubec zac :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Lucie, prosim o recept na rohliky z Prakulu. Zkusila jsem jeden recept z netu, ale nebylo to ono.
    Pokud už ten rcpt. na rohlíky někde na stránkách máte, tak mne prosím navigujte, kde je, :-).
    DÍKY, Livie

    OdpovědětVymazat
  28. Livie: recept na rohliky jsem zatim jeste nezpracovavala, ale kdyz kliknete na stitek "pecivo", jsou tam 2 recepty na housky, oba celkem fajn a rohliky z nich samozrejme jdou taky.

    OdpovědětVymazat
  29. To teda fakt nechápu, u nás v Ostravě se prodávají výborné loupáky, ale ne, že vypadají jako makovky! Makovky jsou makovky a loupáky vypadají, jako by se "loupaly", podobně jako lístkové těsto, ale lístkové těsto to není, kde bych našla na ně recept?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic si z toho nedelejte, ja taky nechapu, proc v Ostrave rikate rocnimu kuponu na MHD mesicnik ;-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...