čtvrtek 8. září 2011

Pâte Sucrée

Zdá se, že tohle je poslední letošní recept s letním ovocem. Zatímco ho čtete (aspoň doufám), já se válím u moře a snažím se nahřát si kosti před zimou. Přejte mi to, moje letošní léto totiž nestálo za nic. 
Drahý měl zlomenou nohu, počasí na koupání bylo dohromady pár dní a ty jsem strávila buď v práci nebo s horečkou v posteli. U vody jsem byla jednou a to ještě jen na chvilku, ze všech naplánovaných výletů sešlo. Až tedy na ten poslední, který ale zase stál za to. Ujetej vlak, blbej klub českejch turistů, nečekaných 16km převážně do kopce, úplně pitomá já v sandálech. Nezdá se to, ale děsně jsme si to s kamarádkou užily a taky se strašně nasmály. Jako bonus mám perfektní modřinu na zadku. Jako ozdoba do plavek ideální. 

No nic, vrátíme se k receptu. Třeba se vám ještě podaří sehnat nějaké letní ovoce, nebo ho máte v mrazáku. Anebo se vám bude tohle "sladké těsto" hodit třeba na malé košíčky s pudingem, kiwi, nakládanou broskví a mandarinkou, i když to už je tak trochu retro. Je to prostě perfektní těsto na koláč s krémem a ovocem.

Původní recept najdete tady a pro začátečníky je doplněn o názorné video.

Ingredience na formu o průměru 23cm:
113g změklého másla
50g cukru krupice
1 vejce
špetka soli
195g hladké mouky

Postup:
V míse utřeme máslo s cukrem a špetkou soli a vmícháme vejce. Přidáme prosátou mouku a vypracujeme vláčné těsto. Zformujeme z něj kouli, kterou trošku zploštíme, a dáme v potravinářské fólii do lednice na 15-30 minut. 
Vroubkovanou koláčovou formu (nejlépe s odnímatelným dnem) vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vychlazené těsto namačkáme do připravené formy - nejlépe pomocí prstů, protože při rozvalování těsto praská. Před pečením dáme těsto ještě na 15 minut do mrazáku. 
Troubu si předehřejeme na 200°C. Vyndáme těsto z mrazáku a lehce ho propícháme vidličkou, to zabrání jeho nafukování. Pečeme 5 minut, poté snížíme teplotu na 180°C a dopečeme ještě 15-20 minut dozlatova. V tuto chvíli můžeme povrch upečeného těsta potřít troškou prošlehaného bílku a vytvořit tak vrstvu, která nepropustí krém nebo šťávu z ovoce. Necháme zcela vychladnout ve formě. 
Zcela zchladlý korpus naplníme třeba žloutkovým krémem a ovocem nebo mandlovou náplní s třešněmi (v tom případě budeme ještě znovu péct). 

Tak a máme po létu. Sice přijde ještě docela snesitelné babí léto, kdy si budeme užívat jablek, hrušek a dýní, ale pak už bude jenom zima a tma. A taky čokoláda. 

16 komentářů:

  1. Lucka,torticka vyzera nadherne a sviezo,az som uverila,ze sa leto vratilo:))...a valanie sa pri mori,ti moooc prajem:))enjoy it !!!

    OdpovědětVymazat
  2. mnaaam, paradny kolac! a za nie velmi vydarenym letom nesmut, to moje bolo tiez hekticke, ze ani neviem ako preslo. to sa obcas stava:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm... vypadá skvěle, miluji vše s ovocem :) A přeji ti to, jen se válej a nahřívej, tady je ošlivo.

    OdpovědětVymazat
  4. Pravda posledni chutne domaci letni ovoce.
    Ja jsem si s nim udelal posledni domaci livance s cestvym ovocem z trhu viz foto: http://instagr.am/p/Kwsmi/
    a zdroj receptu: www.e-jamie.eu

    OdpovědětVymazat
  5. Kačka Žvýkačka11. září 2011 v 22:07

    Ostružiny se taky počítají za letní ovoce nebo už je podzimní? Já to s nima každopádně zkusím, akorát dozrávají.

    OdpovědětVymazat
  6. Dělala jsem to podle joyofbaking před nějakou dobou a i přes dodržení instrukcí se mi těsto svezlo po stranách dolů :-( navíc vymazávat a vysypávat nemá smysl vzhledem k tomu, jakým způsobem se těsto do formy vtláčí, ne?
    Na druhou stranu bylo moc dobré. Já ho měla o pár odstínů tmavší, teda.

    OdpovědětVymazat
  7. "Sladké těsto" - už jen tato slova ve mně evokují touhu sníst pár kusů tvého koláče :) Mimochodem, řekla bych, že aspoň tady u nás léto teprve začalo :) Konečně neprší a je teplo, teda kromě dneška :D

    OdpovědětVymazat
  8. vyzera uzasne!

    Inak ak si sa este nezapojila pozyvam ta ku mne na giveaway o CK parfum! tu:
    http://cookieswardrobe.blogspot.com/2011/09/first-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  9. to Martina: dekuju dekuju dekuju - uzili jsme si to moc :-)
    to Anetka: dekuju, jsi mila :-)
    to Len: diky
    to msd: ach, ty livance!
    to Klara: ostruziny budou "babi leto-ovoce" :-D Kazdopadne se pokusim nejake jeste ulovit a mam v hlave jeden kolacovy napad :-)
    to Jiturka: ja davam testo pred pecenim fakt na dobrych 20 minut do mrazaku a od te doby se mi dolu neleze... S tim vysypavanim nevim - mela jsem takovou starou poskrabanou formu, tak jsem to radsi vymazala
    to Catalina: to vis, jen odjedu, tak je v CR hezky ;-)
    to Cookie: dekuji

    OdpovědětVymazat
  10. jo, tak to bude tou starou poškrábanou formou. Já mám nějakou neplechu s antipřilnavým povrchem. Nepovedla se mi sehnat žádná bez povrchových úprav. Příště zkusím nechat v mrazýáku déle.

    OdpovědětVymazat
  11. to jiturka: nebo zkus testo jakoby prehnout pres okraje formy ven, ono se tam udrzi... po upeceni ho odriznes.

    OdpovědětVymazat
  12. to Lucie: už jsem nad tím taky uvažovala, při příštím pokusu to zkusím.

    OdpovědětVymazat
  13. Nádhera a dík za tip! Ten musím udělat co nejdříve. Můj nejoblíbenější koláč ve Švýcarsku. Všechno je dobré, ale příroda prostě umí vařit nejlíp, tak proč jí to kazit? :)

    OdpovědětVymazat
  14. Som rada, ze som sa vybrala hladat recpet na Pate sucree prave u Teba :) Akurat som zozala uspech s mojou tarte aux pommes, kde som zvolila ako podklad tvoj recept :) Podla francuzskej knihy, kde ide vacsie mnozstvo cukru mi to doteraz nikdy tak dobre nevyslo tak som hladala nieco ine a voila...je to tu:) Dakujem nielen za tento, ale za vsetky tvoje prispevky :)

    OdpovědětVymazat
  15. Tina: ja dekuju za mily komentar :-) Tesi me, ze se to kolac povedl

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...