čtvrtek 1. září 2011

Framboisier


Když jsem v červenci ochutnala Fraisier, který jsem pekla do výzvy The Daring Bakers', věděla jsem, že ho určitě chci zopakovat. Nadýchaný piškot, lehký krém, šťavnaté ovoce. Efektní vzhled, bezva letní chuť a vlastně celkem jednoduchá příprava. 
A tak, když mi docvaklo, že sestra bude mít svátek (jsem fakt hrozná a na tyhle věci zapomínám, takže jsem si vzpomněla fakt skoro pozdě), bylo celkem jasné, že si Fraisier zopakuji hned. Bohužel, v půlce srpna už nejsou jahody takové, jak bych si přála, tak jsem zkusila verzi s malinami - tedy Framboisier (La Frambois - fr. malina). 
Darovat dorty se sice asi hodí spíš k narozeninám, ale to nějak nevyšlo. No co, sestra nevypadala, že by byla proti dostávání dortů k svátku, popadla ho i s formou a odjela s ním na víkend kdovíkam. A pak se čtrnáct dní neozvala. Říkala jsem si, že jsou celkem dvě možnosti, proč mi nevolá, aby mi dort pochválila (hahaha). Buď byl hnusnej a ona neví, jak mi to slušně říct, nebo byl jedovatej a je po ní. 
Nakonec to nebylo ani tak, ani tak - jen se jí zdál sen, ve kterém mi volala a poděkovala a ráno si prostě myslela, že to byla skutečnost. Stává se vám to? Mně docela často a není to teda nic moc. 
Každopádně, jak se zdá, dort byl poživatelný a tak můžu zveřejnit recept. Zkusila jsem totiž jiný korpus a dopadlo to o moc líp něž minule. I když maliny nedrží tak dobře jako jahody. Ale zase líp chutnají. Nebo ne? 

Ingredience (na 20cm formu):
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
90g cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru
citrónová kůra
100g hladké mouky
25g másla (rozpuštěné, zchladlé)

Postup:
Troubu si předehřejeme na 170°C. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. 
Z bílků a cukru ušleháme pevný lesklý sníh. Žloutky prošleháme s vanilkovým cukrem a kůrou a opatrně je spojíme se sněhem. Zlehka vmícháme prosátou mouku a máslo. 
Hmotu přendáme do připravené formy a uhladíme povrch. Pečeme asi 45 minut. Hotový korpus necháme trochu vychladnout, vyndáme ho z formy a necháme vychladnout (nejlépe na mřížce). 

Teď jak jsem napsala "necháme vychladnout na mřížce", tak jsem si vzpomněla na jednu veselou historku. Moje nejmenovaná kamarádka se při pečení řídí mými radami. Doslova. Nedávno se mi svěřila, že netuší, proč se dorty a bábovky nechávají chladnout na mřížce. A tak jí dělám malou přednášku, že je to proto, aby se na nich ve formě nebo při položení přímo na plochu nesrážela vlhkost a nevlhly. Ona na mě kouká a pak bezelstně povídá - to se má předem vyndat z formy?
Takže se zdá, že některé věci nejsou tak samozřejmé, jak si myslím...

Abych nezapomněla - je třeba dokončit dort. Další ingredience i postupy jsou shodné s Fraisierem, jen prostě místo jahod použijeme maliny. 

11 komentářů:

  1. tak tato torta je ako zhmotneny zazrak!ach, tuzim ochutnat! :)))

    OdpovědětVymazat
  2. No vypadá to prudce jedle, a jak jahody nejím(alergie), tak maliny jsou zas moje nejmilejší.
    Btw, věta "ingredience i postupy jsou sCHodné s Fraisierem" mě docela pobavila:))

    OdpovědětVymazat
  3. to marysity: vyzkousej - maliny jeste jsou ;-)
    to Arion: jezismarja, ja jsem prase.. rychle to opravim... diky...

    OdpovědětVymazat
  4. Nemohly bychom se nějak stát příbuznými?:-D

    OdpovědětVymazat
  5. to Dejnicka: :-) no nevim, jak bychom to provedly

    OdpovědětVymazat
  6. Jé, já bych chtěla mít takovou sestru, která by mě tak hýčkala! Sestru sice mám, ale peču spíš pro ní ...
    Mě nikdo neupeče dort ani k narozeninám, natož k svátku a navíc takový lehoučký nadýchaný zázrak plný šťavnatých malin. Ach jo, jdu si dát jabko :-)

    OdpovědětVymazat
  7. to Madla: nic si z toho nedelej, mne taky nikdo nikdy nic neupece a to moje sestra pect umi... Ale to muzu porad vzdychat, jak bych chtela domaci dort, stejne dostanu nekolik krabicek ferrero rocher. Jen proto, ze jsem pred 15ti lety rekla, ze je mam rada... :-)

    OdpovědětVymazat
  8. To taky nevím jak bychom to provedly, ale pokaždé, když čtu co jsi svým příbuzným k čemukoli upekla, tak jim nepokrytě závidím:-D

    OdpovědětVymazat
  9. Mít takovou příbuznou, co mi upeče dort i ksvátku by byl snad zázrak a tvůj Framboisier by byl dokonalým dárkem :D Mimochodem ani envíš, jak jsem se nasmála u té příhody s mřížkou!

    OdpovědětVymazat
  10. Lucka, ty si dobra sestra, ked si takuto dobrotu upiekla pre svoju sestricku. Story s mriezkou pobavila aj mna:)

    OdpovědětVymazat
  11. to Dejnicka: :-) No ono neni moc co, ja jsem jinak desna pribuzna ;-)
    to Catalina: zas tak hodna, abych pekla i k narozeninam i k svatku (kdyz je ma navic v rozmezi 10ti dnu)... Pecu jen jednou :-D
    to Adriana: snazim se :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...