úterý 5. července 2011

Tvarohové knedlíky (podruhé)


Letošní jahody jsou pryč, ale s receptem na tvarohové jahodové knedlíky se můžu těšit na příští rok. Tyhle jsou z jedněch z posledních kunratických - a to se na mě málem nedostalo. Stojím na Kubáni ve frontě, přede mnou asi šest lidí a maximálně dvacet krabiček jahod. "Prosím čtyři" říká paní a láduje je do už tak nacpané tašky na kolečkách. "Nejsi ňáká nenažraná, babo", myslím si já. Hypnotizuju nebohé nakupující zlými pohledy. Jestli na mě nezbyde alespoň jedna krabička, tak... tak... tak budu strašně smutná. Zbyla, dokonce jsem si vzala dvě (nejsem ňáká nenažraná?!) a zůstalo tam i pro těch pár lidí za mnou (nejsem zas tak nenažraná!).

Tvarohové knedlíky s krupicí podle Marie Janků-Sandtnerové

Ingredience (pro 2-3 osoby - 18 knedlíků o velikosti ping-pongového míčku):
60g změklého másla
3 žloutky
špetka soli
250g tvarohu (kostku, ne vaničkový)
sníh ze 3 bílků
300g krupice
10g hrubé mouky
---
18 malých jahod (drahý chtěl knedlíky plněné, já ne, takže jsem udělala půlku knedlíků plněnou a druhou prázdnou)
---
tvrdý tvaroh, máslo, cukr moučka / jahodová omáčka (co kdo rád)

Postup:
Na knedlíky si dáme vařit velký hrnec vody a než se přivede k varu, uplácáme knedlíky. Máslo utřeme se žloutky a solí do pěny. Přidáme tvaroh a pořádně promícháme. Nakonec zapracujeme krupici a mouku, zlehka vmícháme sníh a z těsta vytvarujeme knedlíky, můžeme do nich schovat jahodu. Vaříme je 6-7 minut, rychle je vybereme děrovanou naběračkou a propícháme vidličkou, aby unikla pára. Plněné knedlíky podáváme s rozpuštěným máslem, bohatě sypané cukrem a tvarohem (u nás doma se tomu mixu, co se z toho udělal na talíři, říkalo "mumláníčko" a čím víc jsme ho na talíři měli, tím větší radost vládla kolem stolu). Prázdné knedlíky přelijeme jahodovou omáčkou jako v minulém receptu


Do tvarohového těsta samozřejmě můžeme zabalit téměř jakékoliv ovoce (já nejradši meruňky), nadělat si knedlíky do zásoby a zmrazit. Doporučuji je nejdřív zmrazit na tácu a teprve pak je sesypat do pytlíků, protože jinak se celé pokrčí a pochroumají a slepí a při vaření vám z nich vyleze ovoce a bude to celé k ničemu. 

Nakonec jeden takový malý téměř coming-out bych řekla. Chystám se založit si ještě jeden blog - tentokrát módní. Kdo totiž nemá fashion blog, ten je naprosto out. A já doufám, že mě fashion bloggerky v cool a in outfitech přijmou mezi sebe a fashion bloggeři v pyžamech mě vezmou na kávu do Slavie, že se naučím sexy pózy a výrazy na focení nových oblečků, které dostanu od Katek ze showroomu H&M. Že můj život konečně bude k něčemu. Já vím, že vysmívat se postiženým není slušné, ale já to myslím opravdu upřímně - důkazem budiž moje první fashion-fotka. 

bermudy (pánské) - second hand (zapůjčeno od drahého)
kabelka - vintage prkýnko s meruňkovými knedlíky

18 komentářů:

  1. Lucie :))) Já mezitím zkoušela tyto http://sweetsugarfreelife.blogspot.com/2011/06/tvarohove-knedle.html a vydařily se, ovšem tak originální outfit jsem u toho tedy neměla, na tom budu muset ještě zapracovat :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak toto by som mohla jest ráno, na obed, na večeru..stááále..ach jaaj :)) chválim receptík a krásne fotky

    OdpovědětVymazat
  3. Kazdopadne je marnivá sestřenice skvělá fotografka, to se musí nechat:)
    a závidím jahody a krásný knedlíky, já to letos vůbec nestihla, pročež pláču a slintám na cizích blozích.

    OdpovědětVymazat
  4. Pobavila jsi mě :-D. Poslední dobou dělám jen tvarohové knedlíky z tvrdého tvarohu. Chutnají nám nejvíc.

    OdpovědětVymazat
  5. to Sugar: no ja taky musim zapracovat... zasadni jsou ty pozy pri foceni, to mi jeste nejde ;-)
    to Natali: :-) dekuju
    to farfalla: no to mozna je, nejak se mi dneska nedarilo najit ty nejtrapnejsi blogerky... A neslintej a vrhni se na merunkovy :-D
    to coco: to jsem rada... Z tvrdeho tvarohu neznam...
    to Myartbook: taky myslim :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Já letos nestihla v jahodové sezóně uveřejnit vůbec nic a to jsme měli jahod plnou lednici a červenou pusu neustále :-) Ačkoli nemám ovocné knedlíky moc v lásce, tyhle jahodové s krupičkou bych si dala (a prosím hodně mumláníčka).
    Já a móda sice jdeme spíše proti sobě, ale tvoje nová kabelka je vážně k sežrání :-)

    OdpovědětVymazat
  7. uuuuzasneee! mnam!

    a este k tomu fashion blogu:-D presne viem o com hovoris, ja tiez sledujem zopar fashion blogov, ani neviem preco: ci je to z udivu, ohurenia, soku, pohorsenia, nadsena, zdesenia... je to sila ako sa urobila cela spolocnost divnych ludi:-D nechcem ich ale nejako kritizovat, lebo oni sa zas mozu vysmievat nam food blogerom, ze koho uz len bavi fotit zradlo a rozpravat sa o kysnutom a krehkom a listkovom ceste. i ked musim uznat, ze fahion blogy cim dalej tym viac zgycovavateju, to sa neda popriet! a zas medzi food blogmi tiez frci virus lacneho foodstylingu.

    napadlo mi, ze si urobime z fashion blogerov srandu, urobime si aj my zraz v Slavii a budeme jest makronky, akurat ze budeme obleceni v kucharskych zasterach a budeme mat vsetci nadvahu:-DDDDDDDD

    OdpovědětVymazat
  8. to cervene Rty: dekuju
    to Madla: hlavni je, ze sis jahod uzila do sytosti... Kabelka je bohuzel urcena spise do chladnejsich dni, v lete ty knedliky nejak odpadavaji ;-)
    to Anetka: ja je ani nijak zvlast nesleduju, ale par jich je fanynkama myho blogu (proc?) a tak jsem na to narazila a nestacila se divit. Vtipny je, ze jednu z tech nejhorsich jsem i s jejim opravdu podivnym pritelem potkala v IKEA a byli oba obleceni uplne normalne... Kazdopadne se proste nedokazu udrzet a musim se jim smat a popravde je mi fuk, jestli se smeji mymu blogu. Ja narozdil od nich alespon neco umim vytvorit, ne se jen fotit v hroznejch kreacich, ktery mi zaplatili rodice...
    Sraz ve Slavii v zasterach by byl vtipnej, ale volila bych spis nejakej podnik, kde umej udelat kafe... ¨
    Diky za komentar, pekne jsem se zasmala... :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Tvarohové knedlíky už mám zase v mrazáčku na zimu: http://mlsnakocka.blog.cz/0806/jahodove-knedliky-z-tvarohoveho-testa :-))) Líbí se mi první fotka a v názoru na fashion blogy naprostý souhlas :-) Mírně řečeno "dost ujeté"
    P.

    OdpovědětVymazat
  10. to Papaja: sakra, zase nevidim fotky na blog.cz a ty mas vzdycky tak pekne, ze je mi to lito :-(
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  11. Mmmm, jahody :) Mě už letos bohužel došly, ale aspoň se můžu kochat tvými jahodovými výtvory :) Tento typ knedlíků mám nejradši (kromě kynutých) a moc mě mrzí, že jsem si je letos aspoň jednou neudělala :/ Jo a kabelku máš naprosto luxusní!!

    OdpovědětVymazat
  12. to Catalina: ja kynute moc nemusim, ale kdyz jsou s jahodama, tak je klido snim :-) Asi si jeste koupim nejake jahody, kdyz budou na trhu... Kunraticke uz to sice nebudou, ale mam abstak... Kabelku mi dnes snedl drahy k obedu ;-)
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  13. :-D :-D :-D docela jste mě pobavily s těmi fashion blogy. Až do nedávna jsem vůbec netušila, že něco takového existuje. A abych pravdu řekla, tak doteď sem to vůbec nepochopila :-D. Jinak na jahodové knedlíky mám taky svůj tip. Vyzkoušela jsem recept, který má ve své kuchařce Pohlreich a musím říct, že bych byla schopná sníst i samotné těsto, jak byly dobré :-).

    OdpovědětVymazat
  14. to Ire: a nepodelila by ses prosim o ten recept?
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  15. Vypadá to dobře, jen bych měla dotaz - uvádíte 10 g mouky a 300 g krupice, já jen že mi to přijde nějak málo a moc, tak nevím :-) Bára

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...