pondělí 11. července 2011

Třešňový koláč s krémem


Znáte to - jdete na trh nakupovat a přinesete spoustu věcí, které se musí ihned zpracovat, ale nemáte žádný nápad. Otevřete tedy kuchařku, listujete a hledáte. Třešně... koláč... Třešňový koláč s krémem. Vypadá to dobře, ingredience mám, jdu na to. Bezva, těsta je skoro dvojnásobek, než je potřeba. Super, krému i třešní taky. Počkat - nelistuju náhodou kuchařkou Apetitu? Poslední dobou se mi to stává často, že jejich recepty prostě nefungují. Zajímalo by mě, jestli je všechny opravdu zkoušejí, jak se chlubí na titulce každého čísla časopisu, nebo jestli jen převezmou recept a fotku z BBC nebo odkud a konec. Občas mi to tak připadá a pěkně mě to štve. Nicméně koláč je moc dobrý a po pokrácení je recept použitelný.

Ingredience na formu o průměru 27cm:
70g cukru moučka
140g vychlazeného másla
210g hladké mouky
1 vejce
---
500g třešní
130g přírodního cukru
3 lžíce amaretta (v originále je třešňovice)
70g mletých mandlí
2 vejce
citrónová kůra
190ml smetany (na vaření či na šlehání)
50g rozpuštěného másla

Postup:
Třešně vypeckujeme, dáme do mísy, zasypeme dvěma lžícemi cukru, zalijeme likérem/pálenkou a necháme nejméně půl hodiny macerovat.
Z prvních čtyř ingrediencí rychle vypracujeme těsto, přikryjeme ho fólií a dáme na půl hodiny vychladit. Potom ho na lehce pomoučněné ploše vyválíme a vyložíme jím formu. Opět dáme chladit, nejlépe do mrazáku.
Zapneme si troubu na 190°C. Korpus propícháme vidličkou, položíme na něj kolečko pečícího papíru a zasypeme vrstvou suchých fazolí nebo jiných luštěnin - to zabrání nafouknutí a vyboulení korpusu. Pečeme asi 15 minut, sundáme papír s fazolemi a dopečeme dozlatova - ještě asi 5-10 minut.
Zatím si připravíme náplň. K prošlehaným vajíčkům přidáme mandle, zbylý cukr, citrónovou kůru, smetanu i lehce zchladlé máslo. Nakonec vmícháme třešně (i se štávou, kterou mezitím pustily). Náplň vlijeme na korpus a pečeme 40 minut. Krájíme až po vychladnutí, koláč můžeme posypat moučkovým cukrem.

Mňam - sladké těsto podobné lineckému, mandlová náplň a šťavnaté třešně. Já prostě miluju léto!

36 komentářů:

  1. ahoj Luci... krásný recept... mě se to u apetitu taky občas stává :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Jj, to znám. Nedávno se mi to stalo u chřestové polévky. Podle návodu by byla hodně řídká a přitom na jejich fotkách vypadala jako hustý chřestový krém.Jinak koláč vypadá moc dobře! Třešňových koláčů není nikdy dost :-)

    OdpovědětVymazat
  3. No nevím, jak to je u většiny receptů, ale náhodou jsem ve Francii listovala kuchařkami v obchodu a narazila jsem na jednu, v níž jsem poznala asi 10 fotek včetně receptů....takže nevím jak moc zkoušejí

    OdpovědětVymazat
  4. Jj, podobný problém mám s recepty z Apetitu docela dosti často, hlavně co se dezertů týče, předevčírem jsem dělala angreštový kláč se smetanovým krémem a už po přečtení receptu mi bylo jasné, že budu muset znásobit suroviny na krém a ovoce, jinak bych ani neporkyla korpus. Ale naštěstí si tyhle nedostatky vždy uvědomím už při čtení receptu, takže pak nejsem nemile překvapená. (I když ze začátku mých kulinářských pokusů jsem na recepty z Apetitu hodně láteřila :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj

    Ja by som bral Apetit ako inspiraciu, co s cim skombinovat, aby bolo tento tyzden co jest (jasne, ma aj ine pozitiva, isty cas tam boli zaujimave regionalne tipy, obcas pisu o novom vyrobku na nasom trhu a tak, ale za to by som neplatil 50Kc/mes)

    Co sa tyka staznosti na polievku - tak tu mozes pruzne reagovat pocas varenia, niektore veci vidiet dopredu a tak. v najhorsom to zjes prilis riedke/polejes kecupom a pod...

    Pecenie je ine, tam musi byt vsetko presne. Samozrejme skusenost pomaha, ako pise Madla.
    Osobne peciem len podla joyofbaking.com a allrecipes.com, nevybavujem si ze by ma nieco z Apetitu tak nadchlo. Mozno ked nadhodili temu brownie alebo cheesecake, tak som to bral ako inspiraciu ist sa hrabat do receptov inam.

    Este k Good Food - Apetit prebera z Goodfoodu celkom nepokryte, da sa to poznat podla mena fotografa - autorstvo clanku, aspon sa mi zda, byva pripisane redaktorke, ktora to vybrala a mozno mozno prelozila. Na druhej strane je to pochopitelne, ved Apetit a Good Food ma toho isteho vlastnika. Good Food mam trochu radsej, ale dostanem sa k nemu len obcas a potom som nastvany pri listovani v dalsom Apetite......

    OdpovědětVymazat
  6. Madlo s tím angreštovým koláčem jsem bojovala úplně stejně. Naštěstí jsem mrkla do diskuze na stránkách Apetitu a tam pod receptem to někdo popsal tak, že mi to došlo....

    OdpovědětVymazat
  7. No bááájo! Zrovna mám v lednici kopu třesní a tohle je ideální zpracování! :) Děkuju!

    OdpovědětVymazat
  8. Lucko, souhlas, s Apetitem také nemám dobré zkušenosti, chce to vzít skutečně jen jako inspiraci a recept si upravit. Nicméně frangipane také ráda kombinuji s různými druhy ovoce, ale asi nejvíce mě nadchl v kombinaci s marmeládou, foto zde: http://tege.blog.cz/1005/bakewell-tart

    OdpovědětVymazat
  9. Když vyměním amaretto za rum a třešně za broskve, co se stane :-)? Jinak já peču podle Tebe nebo Dulique, vánoční cukroví podle Apetitu asi bude měknout na věky ..

    OdpovědětVymazat
  10. to happy.lenulka: dekuju
    to Ire: jsem rada, ze nejsem sama, ale stejne je to smutny... casopis za 50,- je plny reklam a nefunkcnich receptu... ale stejne mi to nevezme muj sen, ze bych tam jednou mohla pracovat :-)
    to anonymni: ja myslim, ze to klidne muzou vyzkouset a pak prevzit fotku odjinud, protoze to foceni bude drahe, ale rekla bych, ze ani tak nezkouseji
    to Madla: jj, zkusena kucharka / pekarka je v pohode, ale kdyz je recept oznacen jako "velmi snadny", tak to pak zkusi zacatecnik a je v koncich, kdyz to nefunguje
    to Sim: dekuju za komentar, vidim to dost podobne - jen jsem si myslela, ze kdyz uz vydavaji kucharku, tak ze alespon v ni to budou ozkousene recepty. Jsou to ale jen zrecyklovane stare veci a z toho pulka z BBC Good Food
    to Alca: rado se stalo :-)
    to Terezka: tenhle kolac jsem u tebe videla, jak jsi ho zverejnila a zaujal me dost, ale jeste jsem ho bohuzel nezkusila...
    to Pavlinka: zda se, ze se z toho stane luxusni broskvovy kolac! :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Tento koláč jsem před nedávnem taky pekla a suroviny opravdu vůbec nesedí na daný rozměr formy, spíš z toho byly koláče dva. Souhlasím s tím, že je to od Apetitu dost velký zásek, který by se rozhodně stávat neměl, natož pravidelně! Fotky převzaté z BBC Good Food, často vydávané za výsledky vlastního snažení, mně taky dost pijí krev. Ale zároveň se musím Apetitu i zastat, nemám pocit, že by převážná část receptů nefungovala, naopak velmi často se mi podle jejich receptů podařilo vytvořit velmi chutné jídlo, které se zařadilo k mým stálicím, zejména z dob pod vedením Dity Pecháčkové.
    Jinak moc chválím celý blog, těším se na každý nový příspěvek! Takže díky a hodně štěstí s dalšími kuchařskými experimenty!

    OdpovědětVymazat
  12. to Klara: jj, za Dity Pechackove to bylo v pohode, ale tedka uz to neni ono...
    Diky za pochvalu :-)

    OdpovědětVymazat
  13. To je pravda, od té doby co odešla Dita P. tak to stojí za prd. Ditu mám ráda, poslední dobou se spíše inspiruji časopisy od Alberta, kde Dita nyní publikuje a navíc jsou zadarmo. Člověk tam někdy najde víc nápadů než v Apetitu za 50,-.

    OdpovědětVymazat
  14. to Ire: ten Albert casopis, na to, ze je reklamni, tak je docela dobrej.

    OdpovědětVymazat
  15. ahoj, taky souhlasím, začíná u mě vést Albert nad Apetitem. Podle koláčové kuchařky jsem pekla makovec s rybízem, ve šťávě se málem utopil, takže se pekl přes hodinu místo uvedených třiceti minut, následkem toho se mi připekl rybíz po obvodu i na povrchu. ale těsto bylo po upečení úžasný, to zas jo. jinak výbornej je ten druhý třešňový koláč, který tam mají (těsto, navrch třešně, myslím taky s pálenkou, mandle).
    ještě jsem se chtěla zeptat, jestli to nevadí, co celkově říkáte na tu edici kuchařek apetit. já mám koláče a polévky, koláče se mi líbí, polévky méně, zkoušela jsem jich pár a moc se nevyvedly. chtěla jsem i ostatní a teď nevím...
    díky. a taky díky za tenhle blog, chodím sem pro inspiraci hodně často a vždy se všechno povedlo!
    katka

    OdpovědětVymazat
  16. to Katka: ja mam take polevky a kolace, ale z tech polevek jsem delala jen 1 nebo 2 a nijak moc nadsena jsem nebyla...
    Diky za mily komentar a jsem moc rada, ze se podle mych receptu da varit / pect :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Tak já vařím téměř výhradně podle Apetitu, tedy když nevařím podle sebe a právě z toho důvodu, že se mi málo co nepovedlo. Neříkám, že jsme se po všem utloukli, to ne, ale dost receptů jsme si oblíbili a osvědčili se i na návštěvách na kterých ráda zkouším nové recepty :o) Teď jsme měli víkend plný grilování a určitě znovu udělám letní bramborový salát s ředkvičkama, mňam. Oproti tomu hráškový koláč už opakovat nebudu, hrášek chutnal jak sterilovaný a kozí sýr v něm nebyl vůbec poznat, myslím, že to bylo z nějaké Bio sekce od Hanky Zemánkové.
    Musím uznat, že to střídání šéfredaktorek časopisu neprospívá, ráda listuji staršími čísly a nejvíc čerpám také od Dity Pecháčkové a nyní i z Alberta, moc jí fandím. Apetit kuchařky nemám, tak nemohu srovnávat, moc se mi je nechtělo kupovat, že v tom bude buď většina co už v Apetitu byla nebo že to budou recepty různě posbírané a ne tolik odzkoušené.
    A ráda chodím sem, protože zde je to 100% vyzkoušené a vychytané mouchy anavíc spousta rad a zkušeností a obrázků a to se mi moc líbí :o))) A budu ráda, když do Apetitu proniknete, alespoň jeho úroveň pozvednete. Držím palce!

    OdpovědětVymazat
  18. Já mám docela problém držet se receptu přesně krok od kroku (protože když jsem to tak dělávala, moc se nedařilo), ale občas to vyjde :D Podle Apetitu jsem zkoušela péct zatím dvakrát, jednou to bylo super, podruhé nic moc, zálěží asi na štěstí při výběru :D Koláč vypadá opět skvěle a já skoro brečím, protože ke třešním se už letos nedostanu :( Mimochodem tvoje vychytávka v podobě amaretta se mi moc líbí - podle mě se tam hodí mnohem víc než ta třešňovice, když je to mandlová náplň :)

    OdpovědětVymazat
  19. to Monca: vcera jsem to pocitala a v poslednim cisle Apetitu vitezi vlastni recepty Apetitu pred prevzatymi z BBC 33:23... Mozna budu varit uz jen podle tech jejich, ktere snad zkousi a uvidi se :-) Diky
    to Catalina: jenze ty mas spoustu super napadu! Ja mam v hlave prazdno, tak pecu podle cizich receptu :-) To amaretto bylo mnam!

    OdpovědětVymazat
  20. Hmmmm, budu si asi muset hodit minci, jestli clafoutis, nebo tohle...a potaji budu fandit Tvemu kolaci:)
    S Apetitem je legrace, taky ho beru spis jako inspiraci. Obcas tam objevim uzasny genialni jednoduchy napad, kvuli kteremu se vyplati cele cislo, jindy tak trochu znovuobjevují Ameriku - a to zejména ve srovnání se vždy aktualnim děním ve světě foodblogů.
    yannka

    OdpovědětVymazat
  21. to yannka: ja mam recept na clafoutis od Mirky Slavikove, ale jeste jsem se k nemu nedostala, nejak me moc nelaka - zda se mi jako bublanina a tu ja nemusim...
    S tim srovnanim se svetovymi foodblogy mas pravdu... Je to skoda...

    OdpovědětVymazat
  22. Bože, kde teď honem sehnat třešně!!!
    Slečna Barbora

    OdpovědětVymazat
  23. to slecna Barbora: na trhu nebo u Vietnamcu treba...

    OdpovědětVymazat
  24. to Lucie: já spíš myslela, kde je sehnat 24. července ve 13:34 v práci :-D Ale díky za tip.
    Slečna Barbora

    OdpovědětVymazat
  25. to slecna Barbora: aha... zda se, ze jsem trochu mimo :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Pozdě, leč přeci několik upřesnění k Apetitu.
    Pracovala jsem ve vydavatelství Hachette-Filipacchi (zakladatel a dloholetý vlastník časopisu) jako korektorka, takže jsem Apetit četla fakt důkladně. S recepty se to tam má následovně: skutečně se část receptů i fotek přebírá z BBC Good Food (např. vždy Pět večeří od pondělí do pátku, ovšem produkci testování čtenáři - skutečnými - obstarává česká redaktorka, která ty recepty i uvaří, vyzkouší, popř. upraví kvůli dostupnosti surovin apod.).
    Drtivá většina receptů se opravdu v redakci vaří - fakt tam tu kuchyň mají a různé kuchyňské pachy a vůně se linou celým podkrovím vily, kde redakce sídlí. Na místě vaří jídlo i food stylisté a na místě se i fotí, to jsou ty fotky, pod kterými je podepsaný český fotograf.
    Co je domácí a co převzaté, se dá zjistit z tzv. kreditu, což je malý popisek zdola nahoru u hřbetu časopisu, je u každého článku a je tam uveden fotograf, stytlista, obchody, které zapůjčily nádobí, i to zda jsou recepty původní, či převzaté.
    Je pravda, že za Dity P. byl poměr původních a převzatých receptů spíš ve prospěch původních, dnes nemohu soudit, jsem na mateřské a Apetit mám v ruce jen příležitostně.
    Ještě technická poznámka Apetit nikdy neměl totožného vlastníka jako BBC Good Food (jak název napoví, ten vlastní BBC), na přebírání fotek a receptů má od nich jen licenci (čili to nekradou, ale kupují :-)), koncept je pravda silně odvozený z Good Food, leč jde o původní český titul, nikoli mutaci zahraničního časopisu.
    P.S. omlouvám se za anonymitu, nemám nikde založený účet. Ale jmenuju se Lucie Kolářová, v tiráži Apetitu tak 3 roky zpátky je mě možno dohledat coby jazykovou redaktorku :-)

    OdpovědětVymazat
  27. to Lucie: Lucie, dekuji moc za vyjasneni a upresneni, i kdyz tohle vsechno vice mene vim... Jen mi prislo, ze v posledni dobe je tech prevzatych receptu proste uz nejak moc...

    OdpovědětVymazat
  28. Nevím, kde soudruzi z NDR udělali chybu, ale těsto je úžasné, křupavé a ta náplň to celé nějak zabila :-( Možná jsem ho měla péct déle, ale to už by se mi připálilo těsto, každopádně broskve nebrat.

    OdpovědětVymazat
  29. to Pavli: to je mi lito ;-(

    OdpovědětVymazat
  30. Problémy s pečením podle Apetitu jsem také zaznamenala a jako začátečníka mě dost odradily, takže jsem se rozhodla vařit podle BBC Good Food a jimi doporučených knih. BBC Good Food má skvělé webovky a pár čísel mám i tištěných (koupených přes Ebay) a nemůžu si to vynachválit, občas sice bojuji se surovinami, ale díky globalizaci (dobře, spíše díky Tescu a Marks and Spencerovi) to není taková překážka.

    OdpovědětVymazat
  31. to Hana: jj, Tesco a M&S jsou zachrana :-)

    OdpovědětVymazat
  32. Dalo by se to i z mrazenych tresni ci visni?? nemate nekdo vyzkouseno? Anicka

    OdpovědětVymazat
  33. to Anicka: nezkousela jsem, ale doporucuji je nechat asi rozmrazit a nejak okapat, aby se to neutopilo ve stave... Ta napln je uz takhle uplne tekuta...

    OdpovědětVymazat
  34. Pekny den, Lucie - Musim rict, ze jsem byl zaskocen temi fazole, ty jsem v ingrediencich nevidel a tak jsem je nekoupil (predtim jsem byl koupit mouckovy cukr). Pomery jsem daval od oka, ale v urcitem prostorovem pomeru (domacnost bez vahy). S testem jsem mirne bojoval, ale jinak jsem dodrzel vse - az na strouhani mandli (nahrazeno skorici). Bylo to vubec prvni peceni kolace v zivote. Bylo treba spotrebovat tresne ze zahrady a tak jsem dal vyhledat tresnovy quiche, ale neuspesne, pak jsem zamenil slovo quiche za kolac, a tim odkaz i na Chez. Skvela chut a design, cool recept. Jsem sam zvedavy jak mi to vyjde priste! Diky.

    OdpovědětVymazat
  35. Ahoj Lucko,
    díky za tenhle recept - dostal jsem tunu třešní a nevěděl co s nima a bum, našel tenhle Tvůj a je fajn. Jen jsem neměl třešňovici, tak jsem ji nahradil dobrým rumem a moc dobrý. Jo víš odkud ten rumík byl? Z "Tvého" ostrova, neboli ostrova Svatá Lucie v Karibiku - fakt! :). A i když jsem muž (vzhledem k tématu chci říct, že 100% heterosexuál :)),
    řekl bych, že se to povedlo a i mě to bavilo. Hodně štěstí, Miloš

    OdpovědětVymazat
  36. Jan: jsem moc rada, ze se povedlo. Diky za mily komentar :-)
    Milos: diky, jsem rada, ze sis peceni uzil a kolac snad chutnal :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...