úterý 19. července 2011

Pstruh s pečenou zeleninou


Sobota ráno a já vyrážím na trh na náplavce s jasným úkolem. Zakoupit čerstvé pstruhy na oběd. Mají je tam živé, pěkně v kádi. Řeknete si, kolik jich chcete, jeden chlapík je zabije, druhý vykuchá a pečlivě zabalí. Čerstvější už na talíř přijít nemůžou (leda bych si je zabila sama až doma, ale na to si fakt netroufám).
Další sobota ráno, já natěšená na čerstvé pruhy, ale kádě nikde. Nápad na lehký oběd je v tahu a já přemýšlím, co teda sakra uvařím. U stánku s kapřími hranolky prodávají i pstruhy a i když prodávající chlapec nevypadá čerstvě, má pstruhy v polystyrenové bedně na ledu (a vypadají líp než on), a tak se odvažuju a dva si přeci jen beru. Už cestou se mi zdá, že z tašky cítím rybinu (tímto se omlouvám spolucestujícím z tramvaje číslo sedm), doma jí cítím ještě víc, ale na pohled i na omak se mi ryby pořád zdají v pořádku. Drahý jím důvěřuje taky a nakonec jednoho k obědu doopravdy sní. Já jsem se ovšem "samovystresovala" a nejsem schopná rybu pozřít. Oproti voňavému a šťavnatému kousku z minulého týdne je tohle prostě smradlavý zoufalec a já mám slabý žaludek. Obědvám pečenou zeleninu s chlebem.
Pokud se vám tedy povede koupit čerstvého pstruha (unavenému chlapci od kapřích hranolků jeho unavené pstruhy raději nechte), dejte si báječný letní oběd. Kdo má zahradu s grilem, vyhrává.

Ingredience:
čerství pstruzi
hladkolistá petržel
čerstvý tymián
sůl, pepř
olivový olej
---
cuketa, lilek, papriky, rajčata, nové brambory, česnek, cibule, ...
olivový olej
sůl
čerstvý tymián

Postup:
Troubu předehřejeme na 190°C. Zeleninu pokrájíme na přiměřeně stejné kusy a rozložíme jí do pekáčku vymazaného olivovým olejem (lilek můžeme nechat předem vypotit, rajčata dáme zatím stranou). Pořádně osolíme, přidáme tymián a pokapeme olejem. Pečeme asi 30 minut, na posledních 10 přidáme rajčata.
Vykuchané a očištěné pstruhy omyjeme pod proudem vody, osolíme a opepříme zvenku i zevnitř a do břišních dutin jim nacpeme bylinky. Opékáme je na grilovací pánvi lehce potřené olejem 10 minut z každé strany.

V případě, že nějaká pečená zeleniny zbyde, nechte ji vychladnou a přendejte do misky (brambory raději snězte zatepla). K oleji, který zbyl na pekáči, přimíchejte podle chuti balsamico, zalijte zeleninu a dejte vychladit do lednice. S čerstvou bagetou a pořádně vychlazeným bílým vínem je to skvělá letní večeře.

21 komentářů:

  1. wow, paráda :) jinak já jsem pražská/nepražská :) jsem tu teprve chvíli..kde je náplavka??? :D díky moc, jinak jsi mi udělala pořádné chutě :)

    xx

    OdpovědětVymazat
  2. to Brunette Juice: je to tramvajova zastavka Vyton (7,3,17,16), a je to dole u reky.

    OdpovědětVymazat
  3. och, mňam, museli byť úžasné, aj ja by som chcela mať taký trh niekde blízko :)) pekný článok :D

    OdpovědětVymazat
  4. Každý víkend když jedou moji rodiče na chatu (a já někdy s nimi) tak se v pátek večer stavují v nedaleké vesničce u rybářů, kteří nám ze sádek vyloví pstruhy libovolné velikosti, za pár korun zabijí a vykuchají a za třičtvrtě hodiny po jejich skonání už se pečou na kameni nad ohněm (máme kamennou desku místo grilu) a je to paráda!! :) Jen když se rybičky posolí tak se začnou trošku hýbat jak se jim uvolňuje energie ze svalů a to se mi moc nelíbí.. :D
    Káťa :)

    OdpovědětVymazat
  5. Co si pamatuju ceny pstruhů na "farmářských" trzích, tak za to mám pěknou (a často lepší) rybu v Makru, ale chápu, že ne každý tam má přístup. Pstruhy jsem jednou koupil v Holešovicích, rovnou z kádě... a OK :o)

    Jinak ty triky jak poznat čerstvou rybu znáš? V Praze bych ji určitě na blind nekupoval. Červené žábry (stačí trochu pohnout s hlavou a vidíš je), lesklé a nematné oči (prostě ne jako tejden mrtvý), žádný zápach, maso je tuhé a ne měkké na dotek.

    A za mě, když čerstvého pstruha, tak jenom s citrónem a možná petrželí a nebo tím tymiánem, v troubě, bylinky a sůl a pepř ideálně nacpat i do zářezů v mase ryby. Když už v tý troubě děláš zeleninu, hodil bych tam i rybku, ale proti gustu samozřejmě... :)

    OdpovědětVymazat
  6. to andurejka: jop, je to uzasne :-) diky
    to Kata: no to bych si dala rict na pstruha pecenyho na kameni :-) To hybani ryb si pamatuju z detstvi od kapru, ale nikdy mi to nejak nevadilo - vysvetlili mi, ze je kapr mrtvej a ze ho to neboli a ja jim verila :-)
    to Zajoch: ja se do makra bohuzel vice mene nemam jak dostat a cena 135 Kc/kg na trhu mi pripada OK. Jinak samozrejme vim, jak poznam cerstvou rybu, ale asi jsem to nejak podcenila... Priste ji pristrcim do trouby, ale nejak jsem nevedela, jak dlouho by tam mela byt, tak jsem ji radsi hodila na panev :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Naštěstí máme relativně kousek od místa bydliště rybník, kde zkušení rybáři ze sádek vyloví danou rybu (pstruha, kapra, štiku) a na požádání a za mírný poplatek ji zabijí. Vždycky je superčerstvá a z takových mám radost největší. nejvíc mi chutná jen tak posolená a s čerstvými bylinkami (tymián, dobromysl) a upečená v troubě s trochou másla. A ta zvoje zeleninka k tomu vypadá skvěle, je to prima letní kombinace.

    OdpovědětVymazat
  8. Lucie, tu rybu bych tam dal na podobnou dobu jako zeleninu. Když dokážeš upéct všemožné dorty apod, toho se neboj :) Že je ryba pečená poznáš opět snadno - podle měkkosti/tuhosti masa a podle toho, že se odděluje od kosti (páteře). A neuškodí trochu během pečení postříkat bílým vínem :) Pro inspiraci, řeba takhle dělám pražmu: https://plus.google.com/photos/103306222660465962695/albums/5630295995554596033

    Madlo, sádky závidím! Rybníky tady u nás jsou dobré leda na otravu...

    OdpovědětVymazat
  9. to Madla: tyjo, tak to zavidim... Poradis prosim, jak dlouho a na kolik pect? Zda se, ze peceni dortu mi jde, ale vareni zatim nic moc...
    to Zajoch: dorty jsou hracka, vareni je silene tezky :-) Ta prazma vypada strasne lakave.

    OdpovědětVymazat
  10. Záleží jak máš velkou rybu, jakou má teplotu (jestli pokojová nebo z lednice), jakou máš troubu a jak ti peče :) Stačí to zkontrolovat po deseti minutách, pak po dalších deseti a pak třeba radši častějc, to už poznáš, orientačně takovejch 30 minut a může to bejt hotový. Dort je těžší poznat, do toho nemůžeš moc extra dloubat, tady to ničemu neuškodí. Jak se odděluje maso od kosti na kousky, je to hotový.

    Peč to normálně na 180-190 (jako tu zeleninu), bez horkýho vzduchu. Moje trouba už má vypadá to skoro doslouženo, tak peču všechno na mnohem víc.

    OdpovědětVymazat
  11. Aký pekný článoček :-) Ja bývam na Slovensku V Nitre a kúsok je taký ranč s dvoma jazierkami, kde si môžeš nachytať ryby. V jednom sú pstruhy a v druhom všeeeeličo iné :-). A ked vieš sama si ich očistíš, ked nie, ponúkajú aj túto službu. Mali sme tam aj gril a hned same si rybky- pstruuužiky aj ugrilovali parááádny deň sme tam strávili.

    OdpovědětVymazat
  12. to Zajoch: dort je prave v pohode - pichnes do nej spejli, tim poznas, jak na tom je a nic neni videt. Ta ryba bude chudinka po mym zkoumani cela rozdloubana (ale zkusim to). Diky
    to tina24: to by se mi taky libilo :-) Dekuju

    OdpovědětVymazat
  13. Jj, rybu peču přesně tak, jak doporučuje Zajoch, jenom mám už starou troubu, takže zeleninu, rybu, maso peču tak na 200 stupňů. Většinou mám malé pstroužky a ty jsou rychle, tak za dvacet minut je to hotovka.

    OdpovědětVymazat
  14. Líbí se mi to, jak ty jídla nakonec vypadají na těch fotkách jednoduše :-) Přitom ta jejich příprava je celkem složitá. Tak ať vám to jde dále tak dobře, jako dosud :)

    OdpovědětVymazat
  15. Vitrina: dekuju :-) I kdyz zrovna tenhle pstruh je uplne snadny - skoro jako chleba s maslem ;-)

    OdpovědětVymazat
  16. Zdravim Licie! Měl bych jonom takový technický dotaz. Když se rozhodnu udělat pstruha na grilovací pánvi jak je uvedeno v postupu, jak moc tu pánev rozpálit, nebo nerozpálit, popřípadě jaký olej použít, aby se mi ryba nepřichytla..Já když pstruha dělám na své litinovce na přepuštěném másle, tak se mi na ní vždycky přichytne, kůže se připálí a zůstane přilepená na povrchu pánve a to mě vždycky hrozně naštve:/ Neměla byste Lucko, nebo někdo tady, kdo má zkušenosti s pravou litinou, nějakou radu nebo vychytávku jak to udělat aby se mi ryby nepřichytávali? Dost mě to leží na srdíčku, protože nechci mít tuhle drahou srandu jenom na hovězí steaky, ale i na moje oblíbený pstroužky:)Díky
    S pozdravem
    Honza Š.

    OdpovědětVymazat
  17. Omlouvám se za překlep v pozdravu, Lucie:) Honza

    OdpovědětVymazat
  18. Honza: pouzila jsem olivovy olej, jen lehce jsem panev potrela, rozpalena byla tak stredne a neprilepilo se to... S litinou zkusenosti nemam.

    OdpovědětVymazat
  19. Lucka: Zkusim to s trochou toho oliváku teda..Dík za odpověď:)

    OdpovědětVymazat
  20. Já vím 100 %, že máme doma čerstvé ryby, jelikož je manžel nosí z rybníka. Pak je akorát vykuchá a já uvařím :-) . Od loňského roku má nové navijáky a nosily mu štěstí, tak snad se mu bude dařit i letos a pokaždé domů přinese nějakou rybu :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...