úterý 1. února 2011

Pečená červená řepa s polníčkem, kozím sýrem a ořechy

gif animation creator

Hrozně nerada nakupuju. Ze všeho nejvíc nesnáším nakupování oblečení, zvlášť bot. Jídlo nakupuju o kousek radši a od jara do podzimu jsem ho nakupovala dokonce ráda. V sobotu ráno (nojo, dopoledne, no), hezky s košíkem na trh, koupit si něco k snídani a kávu, pomalu se probudit a pak nakupovat a těšit se z vůně čerstvé zeleniny, sýrů, bylinek a tak podobně.
Přes zimu mě nakupování zase přešlo, protože (a přiznejme si to upřímně) ve velkém potravinovém obchodě v ještě větším obchodním centru člověk voňavou zeleninu ani ovoce nekoupí. To se spíš otřásá hnusem při přebírání nahnilých kusů a snaží se, aby ho slevychtivý spoluobčané nezabili nákupním vozíkem. Nebo RVHP (ráno vyjedu, hovno přivezu) taškou.
Naštěstí, můj drahý objevil obchod, kde se farmářské výrobky prodávají i teď a jezdí tam pro ně. Jeho posledním úlovkem byly dvě pěkné červené řepy, jejichž zpracování jsem tak dlouho odkládala, až z toho chudinky shnily. Dostala jsem další dvě řepy a myslím, že zcela neskromně můžu říct, že jsme z nich s drahým vytvořili nejlepší salát z červené řepy, jaký jsem kdy jedla (v Bistru Florentýna prominou).

A přitom je to tak jednoduché!

Ingredience na 4 porce:
2 menší červené řepy
8 hrstí polníčku
12 plátků kozího sýra
2 hrsti vlašských ořechů
8 lžic zálivky (olivový olej, ocet, med, sůl, pepř)

Neoloupanou řepu omyjeme, osušíme a pečlivě obalíme alobalem. Pečeme dvě hodiny na 220°C. Osobně radím řepu přistrčit do trouby k něčemu dalšímu, protože jinak budete mít výčitky svědomí, že hrozně plýtváte energií. Pokud se to ale nepovede, tak stejně asi nebudete litovat, protože výsledná chuť za to bude stát (a aspoň budete mít doma chvíli hezky teplo). Řepu necháme trochu vychladnout a oloupeme jí - jde to moc dobře, asi jako brambora pečená ve slupce. Potom jí šoupneme pořádně vychladit do lednice (můžeme jí tam nechat asi tři dny, pak už za to neručím).
Studenou řepu nakrájíme na co nejtenčí plátky (dobře to jde na struhadle typu "VS kráječ") a rozložíme jí na talíř. Přidáme polníček, který jsme předem omyli, osušili a promíchali se zálivkou (já jsem dostala jako dárek "Medový balzám" tak jsem místo octa a medu použila ten).
Kozí sýr dáme rozpéct pod gril. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a nasucho opražíme na pánvi.
Sýr naklademe navrch salátu, posypeme ořechy a je hotovo.

Je neuvěřitelné, jak strašně dobrá je pečená řepa. Je to taková zvláštní, řekla bych kouřová, chuť. Skoro jako by byla pečená někde v pravém ohni.

24 komentářů:

  1. Alena - Teta Buchta1. února 2011 v 20:08

    Dobrý den Lucko!
    Potvrzuji, že pečená červená řepa je dobrota! Kdysi jsem tento způsob úpravy objevila v Apetitu, kde byl recept na pomazánku z pečené červené řepy. Až ho najdu, ráda se o recept podělím. Na netu v receptáři Apetitu zatím není, tak ho pohledám v časopisech. Co se týká zimního nakupování ovoce a zeleniny, byla jsem na tom podobně... Až do prosince jsem pravidelně vyrážela na Kubánské náměstí a nakupovala a následně vařila z toho co farmáři dodali. Od prosince jsem začala pociťovat absťák. A ejhle! Farmářské tržiště začalo provozovat bedýnky, a tak už od minulého týdne jsem zase v klidu:-) Každou středu večer si krásnou dřevěnou bedýnku vyzvednu na Jiřáku a už cestou v tramvaji vymýšlím co z čeho ukuchtím. Teď tam byla i červená řepa a vlašské ořechy, takže volba byla jasná:-) Za týden v pohodě vše zpracuji a sním a další středu vyrážím s prázdnou bedýnkou pro bedýnku plnou! "Nakupovat" můžete zde http://www.farmarsketrziste.cz/bedynky
    Za 14 dnů tam bude, mimo jiné, chleba se zapečenými švestkami a už teď se těším! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. to Alena: my jsme si s drahym jednou bedynku brali (vyzvednuta na Jiraku, ale nebylo to tohle) a nebyli jsme vubec spokojeni - v zari v ni bylo jen zeli, brambory, malicko mrkve, dve cibulky a uplne mala a scvrkla jablka, nejspis nejaka planata od silnice. V tu dobu dozrava spousta jinych veci a nic tam nebylo... Takovou bedynku bych cekala uprostred zimy a ne v sezone. Takze jsme to s bedynkami vzdali.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem chvilku myslela, ze uz me dnes uplne sali smysly, s tou menici se fotkou nahore:)
    Medovy balzam je moc fajn, doporucuju s nim zakapnout nevalna zimni rajcata (ktera clovek obcas v abstaku a v umelem svetle hypersuper koupi a pak si doma rve vlasy:)
    yannka

    OdpovědětVymazat
  4. to yannka: nesali, nesali - to je jen takova mala legrace :-) Rajcata ja v zime vubec nekupuju, ale medovym balzamem polevam spoustu salatu...

    OdpovědětVymazat
  5. Tak já řepu zatím znám jenom zavařenou na kostky, ale sýr, ořechy atd. je velmi dobrou kombinací, takže až bude řepa od babičky (jj, taky nesnáším nahnilé potraviny v super/hypermarketech), půjde na pekáč :D Bohužel v takovým zapadákově, jako je místo mého bydliště, je jen samá sámoška (tam je to taky děs) nebo hypermarket - ale i tam se občas najde slušná zelenina a ovoce.

    OdpovědětVymazat
  6. Ó jé, toto je recept, nad kterým mé srdce jásá. A ta animace je vynikající, moc se mi líbí :)) Už na podzim jsem zcela propadla řepě, zlákala mě její ultraviolet barva - asi potřebuju nabrat energii :)) Takže jsem přibližně měsíc vařila jen a jen boršč, pak jsem se trochu zklidnila a vrhla se na řepu i z jiné stránky :) Myslím, že tento recept může směle alternovat hovězí carpaccio, nebo tatarák na klasických menu v kategorii předkrmů, škoda jen, že šéfové českých restaurací nečtou kulinářské blogy jako tento :)

    OdpovědětVymazat
  7. Animace je vážně bezva!
    Řepa je naprosto neodolatelná zelenina, se kterou se v kuchyni velmi ráda potkávám. Zde zmiňované carpaccio je z řepy vynikající a vyzkoušela jsem i caprese, kde řepa nahradila rajčata:
    http://mlsnakocka.blog.cz/0811/capresse-z-cervene-repy
    Tataráček z červené řepy jsem jedla na Svatého Martina v BIO zahradě. Připravoval ho rachad a byl společně s nadívaným husím krkem a macesy:
    http://nd04.jxs.cz/175/587/c7678a7f14_70957122_o2.jpg
    Na řepu nedám dopustit, v zimě je to má asi nejoblíbenější zelenina :-)

    OdpovědětVymazat
  8. to Catalina: ja teda zavarovanou repu miluju od detstvi, zadne trauma jsem z ni niky nemela... Davam si ji rada treba k zapecenym bramboram. Ale ta pecena, to je uplne jina liga!
    to La Cuoca: diky. Borsc delal na podzim muj drahy, ale jen jednou, takze jsem zjevne zabari :-) Salat z pecene repy jsem jedla ve 2 restauracich, ale zcela neskromne reknu, ze moje verze je nejlepsi ;-)
    to Papaja: diky. Repa je vazne moc dobra zelenina, asi si jeste nejakou koupim :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Řepu doslova miluju a tu pečenou ještě dvojnásob. V zimních měsících je to asi moje nejoblíbenější zelenina.
    Ať už v pdoobě borše, nebo jen pečená s bylinkami a česnekem (nebo balkánským sýrem), vždycky si ji dám moc ráda. Tenhle salátek vypadá fakt skvěle, já polsední dobou doslova ujíždím na salátech z čerstvé řepy a jablíček - třeba na tomto: http://madlinakuchyne.blog.cz/1012/osvezujici-salat-z-cervene-repy-a-jablicek-navic-s-nivou-a-mandlemi

    OdpovědětVymazat
  10. Slíbila jsem dodat recept na pomazánku z pečené červené řepy a tady je: 250 g pečené řepy (já peču zabalenou v pečícím papíru), 50 g nasekaných vlašských ořechů, 3 prolisované stroužky česneku (nebo podle chuti), půl kelímku bílého jogurtu nebo půl kostky tvarohu, 2 lžíce majonézy. Upečenou řepu oloupat a nastrouhat a smíchat s ostatními ingrediencemi. Já ji jím s doma upečeným chlebem. Doufám, že bude chutnat všem řepomilovníkům a věřím, že zachutná i těm, co dosud řepu "nemuseli"...

    OdpovědětVymazat
  11. to Madla: repa je proste nej (a ta nadherna barva navic!)
    to Alena: dekuji moc, zni to skvele :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Mám ráda červenou řepu a nejraději asi jako boršč!

    OdpovědětVymazat
  13. to Klara: recept na borsc tu mam nekde taky, ale ac jsem velka milovnice polivek, tak pecena repa v salatu u me vitezi :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Právě jsme dojedli a bylo to bezvadné! Díky za objevení pečené řepy. Jen mi dělalo problémy to rozgrilování sýra - jak to děláš? Já dala plátky na alobal a zapéct, ale samozřejmě se sýr trochu roztekl.

    OdpovědětVymazat
  15. to Petra: davam syr (asi 1cm tluste platky) na pecici papir a nerozteka se mi...

    OdpovědětVymazat
  16. Použila jsem dnes recept a byl to úúúžasný zážitek, dííky!!:-)

    OdpovědětVymazat
  17. pereky: neni vubec zac, jsem moc rada :-) Ja ho shodou okolnosti mela dnes k obedu

    OdpovědětVymazat
  18. Zdravím autora článku. Věřím že podle popsaného pracovního postupu výsledek chutná velmi dobře. Nicméně se nemohu ubránit komentování přípravy řepy, kterou pečete na 220 °C v troubě. CO si budeme povídat, pokud už jíme tak zdravou a prospěšnou věc jako je řepa, s obrovským obsahem látek jako jsou antioxidanty, detoxikanty, železo a podobně. Myslím, že je všem jasné, že během dvouhodinového pečení za tak vysoké teploty dojde ke zničení téměř veškerých těchto látek. Proto doporučuji upravit přípravu řepy na 15 min dušení v páře. Podle někoho již nebude chutnat tak dobře, ale třeba konkrétně mně chutná i syrová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorka clanku zdravi anonymniho kazatele zdrave vyzivy. Nekdo takovy mi tady strasne chybel.

      Vymazat
  19. No tak Lucie, toto je úplná fantázia, upiekol som si cviklu (červenú repu) do zásoby a musím povedať, že prekonala všetky moje očakávania. Je to jednoducho perfektné, tento šalát nemá chybu, urobil som ho určite minimálne pre dvoch no zbodol som ho na dva razy (prirodzene že hneď za sebou, čiže vlastne na jedenkrát) sám ;)
    Súhlasím s anonymným kazateľom, že možno piecť tú repu tak dlho je možno priveľa, no ten rozdiel v chuti je jednoznačný. Ja navyše varím a pečiem v prístroji, v ktorom teplota potraviny nepresiahne 100 °C, takže by to aj podľa anonymného malo byť OK. A naozaj to aj bolo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono hodne zalezi, jak je repa velka, jak je stara a co od ni chceme. V tomhle salatu je moc dobra takhle mekka, jindy si ji dam syrovou nastrouhanou a jen lehce ochucenou olejem a citronem. Varena v pare 15 minut by myslim, byla tvrda jako kamen...
      Kazdy, at si pece repu podle sve chuti a ja jsem rada, ze vam salat chutnal :)

      Vymazat
  20. Dobrý den, také nerada nakupuji boty, zvlášť když mám dámskou 42:), to je hrůza, pak nevím co je horší jestli když přijdu do obuvi a chci botu velikosti 42 to mně prodavačka přejede pohledem jakobych si z ní dělala legraci a vykáže mně z obchodu:), to už je snad lepší nakupovat v supermarketu, tam to vždy zachrání čokoláda, to se mi hned spraví nálada:), Veru

    OdpovědětVymazat
  21. Hezký večer, Lucie :) Co používáte za kozí sýr?
    Když jsem žila rok ve Francii, nejvíc mi s řepou chutnal "náhodný" ovčí "balkán" z Carrefouru, v ČR jsem ještě vhodný sýr neobjevila...Díky za tip! Verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle byl takovy valecek v bilem obalu se zelenym a cervenym napisem a obrazkem, ale casto pouzivam i cerstvy kozi syr. Rada mam treba Krasolesi.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...