pondělí 28. února 2011

Panna Cotta & Florentine Cookies - Výzva "The Daring Bakers"

Na začátek bych asi měla vysvětlit, co nebo kdo jsou "The Daring Bakers". V překladu to znamená "Odvážní pekaři" a je to skupina lidí, kteří se sdružují na na webové stránce http://www.thedaringkitchen.com/ a každý měsíc pečou na zadané téma. Stránku založily a vedou dvě dámy - Lis a Ivonne a funguje tak, že každý měsíc je vybrán jeden člen, který vymyslí, co se bude péct a dodá recept. Vzhledem k tomu, že členové jsou z celého světa, tak témata jsou různorodá a většinou jsou opravdovou výzvou.
Členkou "The Daring Bakers" jsem se chtěla stát už dlouho, ale protože jsem hrozná, tak jsem to pořád odkládala - až jsem si všimla, jaké krásné věci peče Catalina a konečně jsem se přihlásila taky. Protože jsem tak bohužel učinila až po uveřejnění lednové výzvy, musela jsem počkat až na výzvu únorovou. Natěšená jako blázen, na něco úplně neznámého, složitého a velkolepého, jsem byla po otevření výzvy dost zklamaná. Panna Cotta a Florentinky? To už jsem dělala několikrát a není na tom nic složitého. Pak jsem si ale řekla, že si nenechám svoji první výzvu pokazit a s recepty si pohraju. Takže - tady jsou!

Únorovu výzvu pro nás připravila Mallory, použila jsem tedy její základní recepty a další inspiraci čerpala v hlubokých vodách internetu.


White Russian Panna Cotta
(nápad i recept na želé z vodky a likéru Kahlúa jsem si vypůjčila zde)

Ingredience (na 3 porce):
30ml vodky
1/2 lžičky jemně mleté želatiny
90ml likéru Kahlúa
---
160ml plnotučného mléka
1/2 lžíce jemně mleté želatiny
480ml smetany ke šlehání
50g medu (příště nedám a jen to podle chuti osladím - medová chuť mi překážela)
10g cukru krupice
špetka soli

Postup:
Vychlazenou vodku dáme do kastrolu, posypeme ji želatinou a necháme chvíli nabobtnat. Přidáme Kahlúu a na velmi mírném plameni za stáleho míchání zahříváme, až se želatina rozpustí. Směs se nesmí vařit. Rozdělíme ji do tří sklenic (objem 15cl) a dáme zatuhnout alespoň na hodinu do lednice. Pokud chceme dosáhnout nakloněného efektu, umístíme sklenice do prázdného kartónu od vajíček.
Vychlazené mléko nalijeme do kastrolu a posypeme želatinou. Necháme nabobtnat. Opět na velmi mírném ohni zahříváme, ale nevaříme a mícháme, až se želatina rozpustí. Přidáme smetanu, med, cukr a sůl a necháme rozpustit (už je to trapné, ale pořád dáváme pozor, aby nám směs neprošla varem - želatina ho nemá ráda). Sudnáme směs z ohně, necháme ji trochu prochladnout a lžící jí rozdělíme do sklenic na zatuhlé želé.
Necháme v lednici ztuhnout alespoň šest hodin.


Čokoládová panna cotta s dotekem pomeranče
(základní recept je opět od Mallory a bude chtít trochu času a trpělivosti. Rozhodně ale stojí za to "wow!", které vyvolá u vašich strávníků)

Ingredience (na 3 opravdu obrovské porce, příště bych z toho radši udělala porcí 6):
240ml plnotučného mléka
1 lžíce jemně mleté želatiny
480ml smetany ke šlehání
100g cukru krupice
1/2 lžičky vanilkového extraktu
70g hořké čokolády
70g bílé čokolády
---
šťáva ze 2 malých pomerančů
1/2 lžičky želatiny

Postup:
Prvních pět ingrediencí si rozdělíme na čtvrtiny, ke dvěma z nich pak bude patřit po pětatřiceti gramech tmavé čokolády a ke druhým dvěma po pětatřiceti gramech bílé čokolády.
Všechny panna cottové vrstvy budeme dělat stejným způsobem a to následovně.
Studené mléko dáme do misky, posypeme želatinou a dáme stranou nabobtnat. Mezitím si v kastrolu svaříme smetanu, cukr a vanilkový extrakt. Přidáme nalámanou tmavou čokoládu a mícháme, až se rozpustí. Sundáme ze sporáku a vmícháme nabobtnalou želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí. Vlijeme do sklenic a necháme v lednici alespoň hodinu zatuhnout.
Poté si stejným způsobem připravíme panna cottu z bílé čokolády. Před tím, než dáváme další vrstvu, se ujistíme, že ta předchozí je opravdu tuhá a nová várka není příliš horká - spodní vrstva by se rozpustila do vrchní a pruhy by nebyly nic moc.
Po zatuhnutí bílé vrstvy si připravíme pomerančové želé - vychlazenou přecezenou šťávu posypeme želatinou, necháme nabobtnat a potom zahříváme (ale nevaříme), až se želatina rozpustí. Lehce zchladlou směs pak opatrně nalijeme na druhou vrstvu panna cotty. Opět necháme zatuhnout a pokračujeme ještě s jednou bílou a jednou tmavou čokoládovou vrstvou.
Tahle panna cotta byla chuťově i vizuálně skvělá, ale zdála se mi hodně tuhá. Je možné, že díky tomu, jak jsem vrstvy dělala v malém množství, jsem dala více želatiny. Nevím, zda to jde, ale příště zkusim udělat celou várku najednou a směs na každou vrstvu znovu rozehřeju.


Florentine Cookies
(základní recept jsem použila opět od Mallory)

Ingredience (na 40 slepovaných sušenek):
150g másla
160g ovesných vloček
230g cukru krupice
95g hladké mouky
60ml melasy (použila jsem místo ní zlatý sirup, který mi zbyl od vánoc)
60ml plnotučného mléka
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
50g sušených meruněk + 50g sekaných mandlí
50g kandovaného zázvoru + 50g kandovaného pomeranče
---
250g oblíbené čokolády

Postup:
Předehřejeme si troubu na 190°C a plech si vyložíme pečícím papírem (slušelo by se přiznat, že dobré je připravit si všechny plechy, které máme doma, protože pečení probíhá mnohem rychleji než nandavání hmoty, tak aby nám trouba netopila zbytečně).
V kastrolu rozpustíme máslo a sundáme ze sporáku. Přidáme vločky, cukr, mouku, melasu, mléko, vanilku a sůl a pořádně promícháme. Hmotu rozdělíme na poloviny, do jedné vmícháme meruňky a mandle, do druhé zázvor a pomeranč.
Lžičkou klademe malé hromádky hmoty na připravené plechy, necháme mezi nimi dost velké rozestupy, protože Florentinky se hodně, opravdu hodně roztečou do stran (ano, u první války jsem neměla mezery dost velké a z trouby jsem vytáhla jednu mega velkou sušenku).
Pečeme je dozlatova, tedy 6-8 minut.
Vychladlé Florentinky potřeme na ploché straně rozpuštěnou čokoládou a slepíme nebo je neslepujeme a jen je čokoládou "ozdobně" pocákáme.

Nakonec mě moje první výzva moc bavila i přes to, že jsem oba recepty znala (Florentinky jsem - aka Marokánky - dělala na vánoce). Tuším, že zítra mě čeká výzva na březen - už teď se třesu nedočkavostí!

34 komentářů:

  1. esteticke prevedenie white russian je na jednicku!!! a isto to vsetko muselo aj fantasticky chutit... samozrejme:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Such beautiful panna cotta! Absolutely stunning job.

    OdpovědětVymazat
  3. prekráaaasna panna cottaaa................

    OdpovědětVymazat
  4. beautiful - they all look so professional. Buttercreambarbie

    OdpovědětVymazat
  5. You've made it so beautifully, both Panna Cotta and Florentines are amazing!

    OdpovědětVymazat
  6. Gorgeous presentation. I really love the chocolate and orange one!
    Great first challenge!

    OdpovědětVymazat
  7. Wow looks fabulous and wonderful flavors... Absolutely love it. Great work on this challenge.
    When saw urs in the forum first time ,I just fell in love with it.

    Pavithra
    www.dishesfrommykitchen.com

    OdpovědětVymazat
  8. Love all the layers! Gorgeous :)

    OdpovědětVymazat
  9. Máš to fakt nádherný... trošku se stydím, trošku závidím a trošku doufám, že jednou uděláš kurzy focení a food stylingu :)

    Tak at jim všem ukážeš!

    OdpovědětVymazat
  10. As I said when you first posted your White Russian Panna Cotta on the forum, absolutely stunning.

    Both of your panna cottas are gorgeous! Beautiful :D

    OdpovědětVymazat
  11. Love the idea of the White Russian Panna Cotta! Great pictures :-)

    OdpovědětVymazat
  12. to Kacka Zvykacka: diky... ted se taky stydim, protoze kurzy foceni a foodstylingu bych spis potrebovala nez mela davat :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Smekám a slintám najednou :D Strašně moc se mi líbí obě verze (nevím, která je hezčí, protože nádherné jsou obě)! Florentinky se mi taky roztekly na jednu obří placku, takže jsem z toho pak vykrajovala jednotlivé kousky :) Moc se ti to povedlo!

    OdpovědětVymazat
  14. to Catalina: diky, diky, diky... Divala jsem se na tvou verzi a je bozska - napadita kombinace chuti, precizni provedeni a ty srdickove vykrajene banany! Mas fantazii a talent.

    OdpovědětVymazat
  15. Ba ne, máš to fakt krasný a hlavně je vidět pokrok. Seriózně přemýšlím o nějakém kurzu, pokud něco takového doopravdy je... zatim jen čtu Lebowitze, jak být dobrým food blogerem.

    BTW, panna cottu už budu taky asi dělat vyhradně do skla, vypadá to líp a ušetří se to pitomé vyklápění.

    OdpovědětVymazat
  16. Co říct, co tu už nebylo řečeno. Nádherný a bravurní styling obou panna cott, který opravdu láká k vyzkoušení. Odvedla jsi naprosoto profesionální práci a já se těším na další tvé zpracování odvážné pekařské výzvy, protože ty fotky jsou prostě excelentní a to radši ani nemyslím na to, jak musel báječně chutnat výsledek!

    OdpovědětVymazat
  17. YOur panna cotta (both versions) and the Florentines look stunning!

    OdpovědětVymazat
  18. to Kacka Zvykacka: s tema sklenicema je to sice trosku podfuk, ale kdyz to dobre vypada, tak proc ne ;-)
    to Madla: dekuju
    to Aparna: thank you

    OdpovědětVymazat
  19. I like white russian, and you're panna cotta is just SO beautiful. I love the contrast between "black" and white, and that it is so simple but elegant, and diagonal! How did you do that? (Yeah, I know, some people have done that, but I don't get it...)
    Are those blueberries?
    Nice idea, by the way, to combine this dessert with alcohol!

    OdpovědětVymazat
  20. They look perfect! I love White Russians and I am definitely making these next time I buy cream. Very creative.

    Cheers!

    OdpovědětVymazat
  21. Opravdu nádherné, skoro škoda to sníst, ne? :-) Fotky máš naprosto úžasný, taky bych to tak chtěla umět... :-)

    OdpovědětVymazat
  22. to Lea: if you want this tilted effect, place the shot glasses into an empty egg carton. And no - those are not blueberries but coffee-beans :-) Thanks for your kind comment.
    to Bala: Thank you
    to Pavla: dekuju - a skoro jo, ale je to vazne dobrota :-)

    OdpovědětVymazat
  23. šup šup, kde je něco nového ? netrpělivě vždy čekám, až něco krásného vymyslíte :)

    OdpovědětVymazat
  24. to TerinaBekina: jarni unava, nepovedene koblihy, popraskane macarons, cokoladovy dort dopeceny za tmy a darovany pred rozednenim...

    OdpovědětVymazat
  25. Ty jsi bohyně kuchyně! Bože to vypadá suprózně!

    OdpovědětVymazat
  26. to Klara: haha, diky :-) Ted jeste vypadat jak Nigella Lawson a jsem dokonala bohyne kuchyne :-D

    OdpovědětVymazat
  27. lucka pomoooc, kebyze nesedim, tak padnem na zadok!! nadhera, normalne sa mi sliny pustili, whhite russian je jeden z moj najoblubenejsich drinkov a kahlua v mojom bare nesmie chybat! urcite vyskusam!

    OdpovědětVymazat
  28. to Adusha: moc dekuju - tolik krasnych komentaru a pochval! To si ani nezaslouzim...

    OdpovědětVymazat
  29. Jaký obsah mají skleničky ve kterých je čokoládová panna cotta s dotekem pomeranče? Chci si je k tomuto účelu koupit, ale v nabídce mají od 196ml do 355ml.Jana

    OdpovědětVymazat
  30. to Jana: maji objem cca 180ml, az po okraj to bude tech 196ml

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...