čtvrtek 24. února 2011

Kmínový chléb z podmáslí



Říkala jsem si, že chleba si doma péct nebudu. Chlebům z domácích pekáren chybí kůrka, jsou hranaté a prostě mi nějak nepřirostly k srdci. Navíc, ty všelijaké zrníčkové chleby mi moc nejedou. Jo, občas si dám, ale nejvíc mi chutná úplně obyčejný kváskový chleba. Je fakt, že koupit ho v Praze, není věc jednoduchá, ale vždycky se mi nějaký dobrý povede sehnat a mám klid.
Jenže - pak jsem dostala k narozeninám aku-šroubovák (zdá se, že s chlebem to má pramálo společného, což je pravda, ale k chlebu se ještě vrátím). Naši mě napínali, jaký skvělý pro mě mají dárek, já si představovala kuchařku nebo dokonce poukázku na kuchařský kurz, oni zatím balili do papíru kufřík se spoustou vrtáků a šroubováků. Zklamání jsem nedokázala nedat najevo (já jsem holka, nechci blbej aku-šroubovák!) a tak se mě mojí mamce zželelo a koupila mi kuchařskou encyklopedii. Přesně takovou, jakou jsem chtěla. Bohužel, už předtím se mě (při vyprávění o aku-šroubováku) zželelo mojí kolegyni a knížku jsem dostala od ní. Naštěstí má moje máma svatou trpělivost a nejenže mě encyklopedií nepřetáhla přes hlavu, ale šla ji vyměnit za něco jiného (a prý si mám přesně říct, co chci). Vybrala jsem tuhle. Vím, že jsem říkala, že chleba si doma péct nebudu, ale když v ní jsou tak krásné fotky. A tak jsem ke chlebové kuchařce přišla. Děkuju mami.

Úplně nejradši peču chleba večer, když je drahý v práci. Hnětení těsta mě uklidňuje, kynutí naplňuje radostí a vůně linoucí se z trouby mi říká, že jako pekařka nejsem úplně marná. Bohužel, nedaří se mi vyfotit celý bochník. Večer je na to moc tma a ráno už nebývá celý...

Ingredience:
30g droždí
1 lžička cukru krupice
350g hladké mouky
150g žitné mouky
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
100ml vlažného mléka
200ml podmáslí
osolená voda na potírání

Postup:
Z droždí, cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka uděláme kvásek a necháme ho v teple asi půl hodiny vzejít.
V míse smícháme oba druhy mouky, sůl, kmín, vzešlý kvásek a postupně přiléváme mléko a podmáslí (v pokojové teplotě, ne z lednice). Vypracujeme hladké těsto a asi pět minut ho hněteme. Pak z něj vytvarujeme kouli a tu necháme v míse přikryté utěrkou asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto na pomoučněné ploše znovu propracujeme, vytvoříme něco, co alespoň trochu připomíná bochník a dáme na plech vysypaný hladkou moukou. Necháme ještě půl hodiny kynout.
Troubu si předehřejeme na maximum (já mám 230°C). Vykynutý bochník potřeme osolenou vodou a a pečeme v rozpálené troubě asi 10 minut. Potom teplotu snížíme na 190°C a pečeme ještě 40 minut. Během pečení bochník ještě dvakrát potřeme slanou vodou - tím získáme krásnou kůrku.
Pokud se nám zdá (jako se zdálo mně), že chleba hnědne moc rychle, snížíme teplotu až ke 150°C. Hotový chléb zní na poklepání dutě.
Pokusíme se, ač to vzhledem ke krásné vůni zní přísně, nekrájet chléb horký, aby se nesrazil.

Je pravda, že do pravého kváskového chleba má tenhle daleko. Jenže, domácí chleba je domácí chleba - víte, co jste do něj dali, krásně vám provoní kuchyni a při vyndavání VAŠEHO VLASTNÍHO CHLEBA z trouby se cítíte jako bohyně... Nebo bůh...

24 komentářů:

  1. No to je paráda!
    Ten chleba vypadá prostě... k sežraní...
    Já se tedy musím přiznat k pekárně - hranatý tvar mi nevadí a když mám chuť, pasuje přesně do toasteru :-) A taky při dělání svačiny pěkně "lícuje". Navíc pekárna peče, i když se mně nechce :-)
    Nachází se v té kuchařce i onen "pravý kváskový"? Přítel k zrníčkovým chlebům také dvakrát nepřilnul...
    slečna Barbora

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasim, nam ten hranaty taky moc nejede...i kdyz je to vlastne porad to same :) ale existuje jeste varianta B, kterou pouzivam ja...pekarnu necham,at mi to hezky pripravi a uhnete a pak testo vyndam, necham jeste chvilku nakynout a pak si udelam pekny a kulaty chlebik normalne v troube a je krasne krupavy a dobroucky.
    LucreciaBo

    OdpovědětVymazat
  3. to slecna Barbora: ja si obcas chleba z domaci pekarny dam rada, ale doma bych ji nechtela... V kucharce se pravy kvaskovy nenachazi, ale recept muzes najit treba tady: http://conovehonakopci.cz/?page_id=1430
    to LucreciaBo: kdyz ja tak rada hnetu testo rukama!

    OdpovědětVymazat
  4. to Lucie: ja jsem se hnetenim testa vzdycky rada uklidnovala, ale dnes holt nejak nestiham, takze to bohuzel musim resit takto. Tesim se az se to trochu uklidni a budu na to zas mit cas...
    LucreciaBo

    OdpovědětVymazat
  5. Moc krásný chleba se ti povedl! Já na procesu pečení chleba miluju právě tu práci s těstem, kyntuí, prostě všechno. Je to trošku alchymie, ale hrozně mě to baví. Ze začátku mých chlebových pokusů mě to tak chytlo, že jsme asi tři měsíce nemuseli kupovat chleba, protože vždycky bylo čerstvě napečeno. A teď zase není na domácí chleba čas ... :-( Ale já se polepším!

    OdpovědětVymazat
  6. to LucreciaBo: tak ja nepecu protoze musim, ale protoze chci a tak nikam nespecham :-)
    to Madla: diky, takhle akcni nejsem, preci jenom ne kazdy den mam po praci 3h volna, ale jednou za cas... :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Taky chlebově experimetnuju, dávám do těsta třeba ořechy a rozinky nebo olivy. Zkoušela jsem i pravý kvásek z Michelských pekáren, ale chleba mi přišel moc kyselý, takže jsem zůstala u droždí...

    Ten tvůj vypadá fakt krásně!

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný chlebík! U nás je to jako u Madly, nejdřív se pklo pořád, teď není čas. Taky mám předsevzetí, že se musím polepšit! Zálusk mám právě na poctivý kváskový chleba.

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá naprosto bezvadně :) Nejraději peču chléb, když jsem celý den doma, mám nějaký čas a hraju si s ním vlastně celý den :) (a hranatý mi taky nějak nesedí ;)

    OdpovědětVymazat
  10. to Kacka Zvykacka: ja jsem zatim na zacatku, jediny experiment, ktery jsem si dovolila, byl rozmaryn :-) Zkusim si koupit kvasek u drzkovskych a dam vedet, jak to dopadlo... A diky za pochvalu
    to HaF: diky... Ja bych zalusk taky mela, ale podle Klary z "Kopce" se musi na vyrobeni kvasku udrzovat 3 dny teplota 30°C a to nevim, jak bych udelala...
    to Aja: ja nejak nebyvam cely den doma, takze je to vetsinou takova vecerni az nocni zabava :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Takze o vikendu pecu chleba, sakra. Zaujal me z ukazek ten s cibuli... i kdyz mam osobni podezreni, ze ta cibule nahore nedopadne dobre.

    Jinak sroubovakova situace mi pripomnela, jak kdyz mi bylo patnact(ac je to dlouho, tak jsem stale neodpustila), tak jsem asi rok mluvila o tom, ze bych si prala kolo... no a k narozeninam jsem svete div se dostala koule na petanque :D Nemusim dodavat, ze jsem nikdy neprojevila zadny zajem hrat petanque! Ty rodiny jsou nekdy fakt tak neuveritelne natvrdle :)

    OdpovědětVymazat
  12. to Sibyliatko: ten jsem jeste nezkousela - nejsem zrovna fanousek cibule... Diky za vtipnou historku s darky :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Pekáru mám doma rok a ctvrty mesic. Chleba z ni mi nechutna, ale menzelovi ano, delam mu tak pravidelne kazdy den svaciny do prace. Sobe davam rohlik z obchodu. Nebo pokud je cas, tak testo z pekarny vytahnu a dopecu v troube... nebo udelam radsi housky, rohliky, pita chleb a pod. skrz testo nedam na pekarnu dopustit.. hlavne co se tyce knedliku - potom varenych na pare - nemaji chybu. jdu se mrknout na pravy kvaskovy chleba a tenhle od tebe brzo zkusim. diky za inspiraci a pekne poctenicko o darcich :-)

    OdpovědětVymazat
  14. to Selmice: ja testo hnetu rada a nechci se o to pekarnou pripravit :-) Diky za komentar

    OdpovědětVymazat
  15. Na můj vkus zbytečně moc soli...jinak dobrý. Ester

    OdpovědětVymazat
  16. to Ester: neni problem priste ubrat :-) Ja myslim, ze chleba musi byt docela dost osoleny...

    OdpovědětVymazat
  17. Konečně jsem ho vyzkoušela, nečekala jsem od něj moc, protože většina pokusů o chleba dopadla poměrně nejedle, ale jaké bylo překvapení když jsem ráno do chleba zakrojila a kůrčička krásně křupavá a chuť chleba téměř jako kupovaný (to myslím jako pochvalu :) Prostě jsem nadšená a budu zkoušet dál a tobě moc děkuju za recept a krásný blog :) Miki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miki, to jsem moc rada a preju hodne dalsich povedenych chlebu :-) Dekuju.

      Vymazat
  18. Lucko, nejprve dekuji za prima recept na dort, ktery se povedl, foto poslu. ALe hlavne jsem nakoukla na dalsi a hned zkusila recept na chlebik, ktery se take povedl a zavonel a myslim ze uz budu delat jen domaci:) Dekuju
    Sarka V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tesim se na fotku dortu a jsem rada, ze se podle mych receptu dari :-)

      Vymazat
  19. Luci, jakou tu kucharku jste od maminky dostala? Odkaz jiz nefunguje.
    Dekuji
    Abadubka

    OdpovědětVymazat
  20. Abadubka: Chleb v hlavni roli od Mileny Volfove

    OdpovědětVymazat
  21. Právě kmínový chléb mám hrozně ráda. Domácí jsem ale ještě nikdy nezkoušela. Mockrát tedy děkuji za recept. :-) S domácím chlebem jinak ale zkušenosti mám. Jen teda párkrát se mi stalo, že měl můj chléb hrozně tvrdou kůrku a i ostrým nožem se špatně krájel. Ještě štěstí, že doma máme kráječ na chleba Ten to naštěstí vždycky vyřešil.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...