pondělí 10. ledna 2011

Pavlova

Pavlova je dort, který se skládá z upečené pusinkové hmoty, šlehačky a čerstvého ovoce. Byl vytvořen na počest ruské primabaleríny Anny Pavlovové, zřejmě během jejího turné po Austrálii a Novém Zélandu ve dvacátých letech minulého století. Takže se samozřejmě Australané a Novozélanďané dohadují, na čí straně má být sláva. Každopádně se Pavlova podává v obou zemích a to hlavně o vánocích.
zdroj: wikipedia

Ať už je to s původem jak chce, já bych řekla, že lepší, než se dohadovat, je, Pavlovou si upéct. Recept je to velmi jednoduchý, ale abych ho mohla dát na blog, musela jsem péct dvakrát (i když, při permanentním přebytku bílků, to vlastně zas tak nevadí). Napoprvé sice vyšla krásně, ale... Dávám korpus na talíř, navrstvím šlehačku, sypu ovocem. Aranžuji talíř na focení; kompozice, světlo, odrazná deska a tak vůbec. Ostřím. Odrazná deska padá do talíře. Mačkám spoušť. Dopr****!

Ingredience na 6 porcí:
(je lepší dělat jednoporcovky, protože korpus se při krájení drolí)
3 bílky
150g cukru krupice
1 lžička octa
1/2 lžíce kukuřičného škrobu
---
1 kelímek smetany ke šlehání
ovoce na ozdobu (spíš měkké druhy, jako jsou maliny, jahody, kiwi, ...)

Postup:
Šleháme bílky a postupně k nim přisypáváme cukr, až vyšleháme hodně pevný a lesklý sníh. Přidáme ocet a škrob a promícháme.
Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme pomocí cukrářského sáčku placky o průměru asi 10cm a pečeme je na 120-130°C asi 30 minut.
Pokud z nějakého důvodu toužíte po velkém dortu, tak hmotu rozetřete na pečicí papír zhruba do tvaru kruhu o průměru 20cm a pečte něco přes hodinu.
Vychladlé korpusy ozdobte ušlehanou šlehačkou a ovocem a ihned podávejte (odrazné desky, jakož i jiné nebezpečné předměty, držte z dosahu dopadu).

Korpusy jsou na povrchu křupavé, ale uvnitř je konzistence žvýkavá - není to tím, že by Pavlova nebyla dopečená, prostě to tak má být (zřejmě kvůli octu a škrobu).

22 komentářů:

  1. Oh... Děkuju za recept na nejlepší věc na světě! :)

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá, že to bude prudce jedlé. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. vyzera krasne! musim vyskusat :)
    xx

    lesimple.sk

    OdpovědětVymazat
  4. to Lilili: neni zac
    to radudol: az moc ;-)
    jj: diky

    OdpovědětVymazat
  5. Ah kurňa....mělo by bát na blogu vždy varování ,,pozor, lahodně vypadající jídlo" ... no, jdu napadnout nějakou cukrárnu.

    Vypadá to skvěle!

    Tom

    OdpovědětVymazat
  6. Oh...ještě jsem nerozlepil oči a koukám, že jsem se trochu přepsal.

    Chtěl jsem napsat: ,,mělo by se dát na blog..."

    Omlouvám se. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. to Tom: haha, to ne, protoze by to pak pulka lidi necetla a druha by mi nadavala, ze jsem namyslena ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné, lehké a chutné, hned bych si dala. Ty tvoje fotky jsou prudce sežratelné, mám vždycky chuť oblízat monitor :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Pavlovu jsem poprve pekla v lete, tak jsem k tomu hodne patrala na netu...ale teda takhle krasne fotky jsem zatim nevidela nikde. Nadherne, nezne, dokonale:)
    Ja chci priste vyzkouset s mucenkou.
    yannka

    OdpovědětVymazat
  10. to yannka: diky za pochvalu, doporucuju ale tyhle fotky Pavlovy. Jsou skvele, stejne jako ostatni fotky, ktere Anna foti :-) http://dulique.blogspot.com/2009/12/sweettoothday-pavlova.html
    Kde se da koupit mucenka?

    OdpovědětVymazat
  11. mučenka se v Austrálii jmenuje passionfruit a je to to nejlepší co může být na Pavlovku na šlehačku. Potom je to zvláštně sladko - kyselá chuť ale jahody se dají také. Je to fakt jeden z nejlepších a nejlehčích dortů co znám. Úspěch záleží na tom jak vyšleháte bílky, ale nebojte se, ty nejde přešlehat. Prosím jestli někdo ví kde mučenku sehnat, díky Reny

    OdpovědětVymazat
  12. to Reny: chut mucenky miluju, ale narazit na ni se mi taky bohuzel nedari...

    OdpovědětVymazat
  13. Tak se musim pridat k obdivavatelum receptu. Minuly tyden jsem ho vyzkousela a musim rict ze je to bajecny dezert :-)Navrch jsem pridala cerstve jahody a pritel si jen mlaskal. Dekuji za tip ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Musím říct, že jsem nikdy nebyla přítel pusinek, prostě mě tenhle typ zákusků neoslovoval: Netušila jsem, že přidání šlehačky a ovoce tak změní celkovou chuť a vyznění celého dezertu. Odteď jsem ctitel Pavlovy! Asi u nás bude často, páč bílků mám pořád kvůli výrobě zmrzliny železné zásoby. Měli jsme se šlehačkou, jahodami a mučenkou a bylo to skvostné. (mučenka z makra, á cca 15 kč/ks.)
    Dv

    OdpovědětVymazat
  15. to Dv: ja se do makra nemam jak dostat, ale videla jsem mucenky ve ctvrtek v tesku na andelu... jenze vypadaly divne a byly tvrde jako kamen...
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  16. Včera upečen korpus, dnes podáván se šlehačkou a čerstvými pokrájenými jahodami - ve čtyřech snězen během čtvrt hodiny...dělala jsem jeden kus 21 cm velký. Děkuji za recept, už se těším, až ho zopakuji :)
    Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky, jsem rada, ze vam chutnalo :) Tesim se na sezonu jahod, uz jsem Pavlovu nemela ani nepamatuju.

      Vymazat
  17. Já zas naprosto nechápu jak může mít někdo přebytek bílků :D U nás se doma v ledničce pořád válej žloutky a nikdo neví co s tím

    OdpovědětVymazat
  18. A nevíte čím to může být, že byly ty pusinky pak v puse cítit po vajíčkách?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...