pátek 7. ledna 2011

Laskonky s oříšky


K svátku jsem dostala novou kuchařku. Nebo spíš cukrářku - a to dokonce velkou. Jupijou. Hned druhý den jsem jí otestovala a to zejména kvůli bílkům, které mi už zase přebývaly. V kapitole "bezé" se mi nejvíc zalíbily roztomile baculaté laskonky.

Recept je převzatý z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové.

Ingredience (na 25 malých laskonek):
3 bílky
150g cukru krupice
100g cukru moučka
50g mletých lískových oříšků
---
100ml mléka
30g cukru krupice
1/3 balíčku vanilkového pudinkového prášku (asi 15g)
30g hořké čokolády
80g změklého másla

Postup:
Bílky s polovinou cukru krupice šleháme ve vodní lázni asi 5 minut (děsně mě bolela ruka, ale včera jsem si přečetla v jedné chytré knize, že když šlehám bílky ručně, mám začít levou rukou (jsem pravák) a teprve až mě začne bolet, tak použít pravou). Odstavíme sníh z vodní lázně, přisypeme zbylý krupicový cukr a ušleháme pevný sníh (došlehávala jsem v robotu, protože fakt nejsem masochistka). Vmícháme prosátý moučkový cukr a oříšky.
Hmotou naplníme cukrářský sáček s rovnou trubičkou a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme placičky (nadělala jsem spíš pusinky se špičkou, takže to sice pěkně vypadalo, ale výsledně se to taky dost kymácelo). Před pečením necháme laskonky nastříkané na plechu asi půl hodiny "zaschnout" - tohle v kuchařce není, ale ty z prvního plechu mi popraskaly, zatímco druhé (odpočinuté) vyšly krásně, takže jsem usoudila, že s laskonkami se to má podobně jako s macarons. Pečeme na 120°C asi 45 minut. Necháme vychladnout.
Zatím si připravíme krém. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který necháme za stálého míchání vychladnout (abych nad tím neseděla týden, tak jsem hrnec s pudinkem dala do dřezu se studenou vodou a šlo to docela rychle) a pak vyšleháme elektrickým šlehačem. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a za stálého šlehání přidáváme po kouskách máslo. Důležité je, aby máslo bylo opravdu úplně změklé, jinak už ty hrudky nerozšleháme.
Krémem potřeme polovinu laskonek (já je plním pomocí cukrářského sáčku) a přiklopíme druhou polovinou. Necháme je zatuhnout v lednici.


Laskonky byly tak dobré, že na mě téměř žádné nezbyly. Část dostal táta (pokud se mu je tedy podařilo uchránit před mámou), část postupně nenápadně mizela z lednice (podezírám drahého).

21 komentářů:

  1. mnam vypada to moc dobre! miluju laskonky, urcite vyzkousim :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Laskonky vypadají nádherně! A že chutnají, to vím - mám je odzkoušené a v práci i doma se po nich všichni olizovali! Tuto nádhernou kuchařku - cukrářku mi donesl Ježíšek před rokem a je to skvělá kniha!

    OdpovědětVymazat
  3. Laskonky mám strašně ráda a ty tvoje vypadají překrásně :) To znám, když něco mizí "záhadně" z lednice - když jsem letos pekla cukroví, půlka plechu jen tak "sama" do rána zmizela :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ze spousty bílků každoročně peču kokosky. Kdysi jsem vánoční pečení ošidila kupovanými minilaskonkami, krém jsem už ale vyráběla vlastní - z másla, kakaa a kondenzovaného mléka. Měl tenkrát velký úpěch - chutnal podobně jako pařížská šlehačka.

    OdpovědětVymazat
  5. to Theresa: dïky - jsou moc dobre, ale klasickym laskonkam se moc nepodobaji
    to HaF: presne tak, je super - uz jsem udelala dokonce tazeny strudl
    to Catalina: diky za pochvalu... To s tim mizenim je velka zahada :-D
    to toffo: kokosky ja nejak nemusim, tak hledam jine vyuziti na bilky...

    OdpovědětVymazat
  6. vypadají skvlě. Normálně laskonky moc nemusím (jsou na mě příšerně sladké), ale tyhle byhsi s chutí zakousla nejen ke kávě.

    OdpovědětVymazat
  7. to Madla: diky... Tyhle jsou taky hodne sladke, hlavne ten krem - asi budu muset vykoumat nejaky jiny...

    OdpovědětVymazat
  8. Tak a ještě dotaz k laskonkám - je možné si od začátku pomoci příručním šlehačem puštěným na nízký výkon? Nebo se to musí ručně? A nevíte konkrétně, proč ve vodní lázni? Bílky se musí současně i nahřívat?
    A poslední dotaz k troubě - předpokládám, že se peče bez horkovzduchu..

    OdpovědětVymazat
  9. to Mother-to -be: abych se priznala, tak vubec nevim... Pokud se snih pouziva syrovy, tak se to dela asi kvuli salmoneloze, ale proc tady... kdo vi?
    Pecu vzdy bez horkovzduchu, pac mi horkovzduch nefunguje :-)

    OdpovědětVymazat
  10. dnes jsem je dělala,byly nádherné a rozplývaly se na jazyku,ano,byly,děkuji za super receptík

    OdpovědětVymazat
  11. Milá Lucie,včera jsem dělala tuhle dobrotu,a byla jsem ještě anonym,byla noc a já ani nad tím nepřemýšlela,takže dnes o trochu dříve a jmenovitě.Vaše stránky jsou nádherné a Vy můžete za to,že se chystám na makronky!!!Jo a laskonky budou i na vánočním stole mezi ostatním cukrovíčkem,přeji hodně dalších receptů Vám a tudíž i Nám.

    OdpovědětVymazat
  12. to Irena: dekuju mockrat za komplimenty, jsem rada, ze se vam tu libi :-) Doufam, ze budete spokojena s macarons

    OdpovědětVymazat
  13. Dobry den,
    Mate krasne recepty a fotky!!! Mozem sa opytat prosim, aky je rozdiel medzi laskonkami v chuti a konzistencii? Vase laskonky som robila uz 3 krat a vzdy mi vysli pekne, nepopukali..robila som ich, lebo mandlovu muku som nemala. Uz som ju ale objednala a chcem skusit aj makronky..mam ocakavat podobnu chut? Dakujem
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  14. ...rozdiel medzi laskonkami a makronkami..:)?
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzano, tyhle laskonky jsou oriskove, standardni tusim kokosove, takze rozdil je v chuti, preci jen, ta mandlova mouka neni tak vyrazna a u macarons je dulezitejsi napln - skorapky jsou vice mene jen sladke. Laskonky se pecou mnohem dele a jsou tedy vysusenejsi a spise krupave, macarons po naplneni a odlezeni jsou vlacne.

      Vymazat
    2. Dřív určitě byly laskonky čistě oříškové, jako děcko jsem je milovala, po revoluci se zkazily a začly se ořechy nahrazovat levnějším kokosem. Taky v nich býval oříškový krém. Ten by mě zajímal asi nejvíc. Jo a taky se prodávaly "podložky" formička do kterých se hmota stříkala a na povrchu se uhlazovala, takže byly laskonky rovné.

      Vymazat
    3. Ja laskonky jako male nemela moc rada a uz si uplne nepamatuju, co v nich presne bylo. Ty formy se stale prodavaji :)

      Vymazat
  15. Dakujem za odpoved, tak uz chapem. Vyskusam urcite aj makronky, lebo zvedavost ma nuti. :)
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  16. Krutohustě dobrý ! A šlehat nad párou mixérem to jde dost dobře. Zdravím a díky, Lucie.

    OdpovědětVymazat
  17. Jak se dají laskonky zabít hned na začátku? Místo lískových ořechů se použijí mandle. Zanedbaná příprava a odnesla to chuť - neznatelná :(
    Jinak - laskonky jsou příšerně sladké - ale co jsem čekal, že? Co naplat, že vypadají perfektně :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...