pátek 28. ledna 2011

Čokoládový cheesecake


Právě uplynul rok od mého prvního narozeninového dortu. Od té doby jsem jich upekla ještě devět (a několik dalších, nenarozeninových). Pořád mě to baví, pořád je toho spousta, co se musím naučit, vylepšit a vyzkoušet. Třeba pravý čokoládový cheesecake. Jeden už jsem sice dělala, ale byl jen malý, ze zbytků. No a kdo je nejlepším adresátem pro čokoládové dorty? Moje kamarádka Martina. Dostala první narozeninový a po roce dostane další, tentokrát jubilejní - desátý.

Recept je z Joy of Baking, samozřejmě opět se sníženým množstvím cukru. Jen bych chtěla poznamenat, že začali natáčet videa jednotlivých receptů, což jistě ocení zejména začátečníci. Styl je sice trochu retro, asi jako Delia Smith, ale svým způsobem je to roztomilé.

Ingredience:
na formu o průměru 25cm
150g sušenek (mají být čokoládové, já jsem ale použila shortbreads z Marks&Spencer)
75g másla (na sušenky s vyšším obsahem másla, jako jsou Club nebo zmíněné shortbreads, stačí 50g)
---
340g hořké čokolády (použila jsem 70% Lindt)
680g krémového sýra (Philadelphia, Buko - není možné nahradit Lučinou ani tvarohem, protože pak neupečeme cheesecake, ale tvarohový dort)
150g cukru krupice
3 velká vejce
1,5 lžičky vanilkového extraktu (nebo 3 lžičky domácího vanilkového cukru)
240 ml zakysané smetany
---
115g hořké čokolády
80 ml smetany ke šlehání
lžíčka másla

Postup:
Sušenky rozmixujeme ve foodprocessoru spolu se studeným máslem, nakrájeným na malé kousky, až se hmota začne spojovat. Můžeme také rozmixovat jen samotné sušenky a smíchat je s rozpuštěným máslem. Já volím variantu jedna, protože se zafláká méně nádobí. Hmotu napěchujeme na dno otevírací dortové formy. Dobře to jde obrácenou stranou lžíce. Uložíme do lednice a vrhneme se na přípravu náplně.
Troubu zapneme na 180°C. Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. V robotu promícháme (na nízkou rychlost) krémový sýr, aby v něm nebyly hrudky. Přisypeme cukr (pokud používáme vanilkový cukr, tak i ten) a vlijeme rozpuštěnou čokoládu a necháme míchat, až je všechno spojené. Po jednom přidáváme vajíčka, vždy počkáme, až se zapracuje do hmoty a teprve pak přidáváme další. Nakonec přidáme vanilkovou esenci a zakysanou smetanu. Necháme promíchat, ale opravdu jen na malou rychlost a jen do té míry, aby se všechny ingredience spojili. Nechceme hmotu našlehat, jen promíchat.
Z lednice vyndáme připravenou formu se sušenkovým základem a vlijeme na něj krém.
Teď máme několik možností, jak to celé upéct. Nejlepšího výsledku dosáhneme pečením ve vodní lázni. Na začátku formu vodotěsně obalíme alobalem a při pečení může tedy forma stát v pekáčku s vodou. Takto upečený cheesecake je sice nejlepší, ale bohužel se často stane, že voda se dostane do formy a rozmáčí sušenkovou krustu. Druhá varianta vychází taky velmi dobrá a krémová, ale je mnohem bezpečnější. Dortovou formu vložíme do vyššího pekáčku s mřížkou (na pečení masa) a do něj nalijeme horkou vodu tak, aby hladina nedosahovala na formu. Pokud takový pekáč nemáme, je možné vložit obyčejný pekáč s horkou vodou na dno trouby. Jde prostě o to, aby v troubě byl vlhký vzduch a cheesecake se nevysušil. Třetí varianta je péct cheesecake jen tak, ale konzistence potom není tak krémová a spíš připomíná tvarohový dort.
Zvolila jsem variantu dva a pekla jsem 50 minut. To, zda je cheesecake hotový poznáme tak, vršek je více méně pevný, ale když lehce poklepeme na boky formy, tak se střed trošku třese.
Některé recepty říkají, že se má cheesecake nechat chladnout velmi pomalu - nejprve jen v pootevřené troubě, pak při pokojové teplotě a pak teprve v lednici, že pak nepopraská. Myslím, že je to zbytečné. Pokud cheesecake přepečete, tak praskne tak jako tak, pokud ho upečete správně, tak nepraskne ani při méně šetrném způsobu chlazení. Prostě z trouby hned po upečení rovnou ven, ostrým nožem opatrně objet kraje, aby se odlepily od formy a nechat ležet. Potom, co alespoň trochu vychladne, šup s ním do lednice.
Nakonec připravíme polevu. Která je za a) dobrá a za b) pokud cheesecake praskne, tak se to polevou zamaskuje. Čokoládu nalámeme na malé dílky a dáme ji do misky. Smetanu s máslem přivedeme k varu a ihned zalijeme připravenou čokoládu. Necháme minutu, možná dvě, stát a metličkou vymícháme dohladka. Lehce zchladlou polevou polijeme cheesecake a voilà!

90 komentářů:

  1. páni,ten to vypadá že všech nejvytečněji.už bych se mela odhodlat a upect nejaky cheesecake,podle tvých receptu,mam pocit ze z poslintane klavesnice mi notas za chvili zkratuje.muzu se zeptat kde kupujes krémový sýr,já se už dívala v supermarketu po Philadelphii,ale zatim jsem na ni nenarazila:(

    OdpovědětVymazat
  2. Mám dotaz šlo by nahradit Philadelphia sýrem Riccota? Philadelphia se mi totiž nedostává a Riccota je k dostání všude...díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Lucie, moc krasny dortik! Taky jsem se pousmala, kdyz jsem videla Stephanii Jaworski nazivo - prilis vzrusujici to opravdu neni. Ale vzdy je fajn videt autora svych oblibenych receptu - a zrovna u toho cheesecaku je dobre videt treba jakou to ma mit spravnou konzistenci.
    Ja ted nicmene musim varit bez laktozy, takze cheesecakes obdivuji uz jen z dalky...
    yannka

    OdpovědětVymazat
  4. to Diela: Kremovy syr kupuju v Intersparu nebo u nas v Nuslich, v takove male mlekarne nebo v reznictvi Robertson. Jinak vim, ze v Albertu ho nemaji, ale zase mivaji Buko, ktere se da taky pouzit.
    to budulinek.v: pokud chcete upect cheesecake, pak to nahradit nelze, protoze kazda z tech dvou veci je jina - uz jenom jina konzistence by vadila (vice zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Philadelphia_Cheese a zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Ricotta). Samozrejme, ze jde udelat dort z ricotty, ale nebude to ono... Delala jsem jeden z mascarpone, byl dobry, ale cheesecake to nebyl: http://luciedvorakova.blogspot.com/2009/08/cokoladovy-cheesecake-s-malinami.html
    to yannka: diky za pochvalu :-) Co se tyka tech videi, tak myslim, ze je to alespon uzitecne (holt Stephanie neni Jamie Oliver). Zrovna u toho cheesecakeu dvojnasob - kdyz jsem ho delala poprve, tak me to vydesilo, ze neni pevny a pekla jsem ho tak dlouho, az jsem ho premenila na tvarohovy dort :-) Vareni bez laktozy si snad ani nedovedu predstavit - drzim palce, at se ti dari.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Lucie, také bydlím v Nuslích. Ve které mlékárně to nakupujete? Děkuji!

      Vymazat
    2. Bohuzel, mlekarnu loni zavreli :( Pak tam byly kvetiny a ted umele nehty...

      Vymazat
    3. Škoda. Raději bych mlékárnu než umělé nehty :(

      Vymazat
    4. No, to ja taky... Byla tam odjakziva a meli tam fajn veci a ne moc predrazene...

      Vymazat
  5. Diela: Philadelphia má velmi podobné složení i chuť jako pomazánkové máslo.

    OdpovědětVymazat
  6. Lucie: Presneji receno, JA laktozu muzu, ale tak nejak se mi nechce delat cheesecake jen pro sebe:) Jinak btw existuji i mlecne vyrobky bez laktozy, ale vyber je omezeny.
    yannka

    OdpovědětVymazat
  7. tak cheesecake se dela i s ricottou, ne? new york style cheesecake je ten s philadelphii, ale jsem si jista, ze moje teta (americanka, minnesotta) to delala i s ruznymi jinymi syry (jine znacky, jine druhy cerstvych syru) a stale to byl cheesecake... ale asi uz vas musim stvat, druha pripominka v tydnu...
    vypada vsak velmi chutne:-)

    OdpovědětVymazat
  8. to s tou ricottou to tu asi uz padlo, pravda:-) nicmene myslela sjem to tak,ze na tiramisu je nutne pouzit mascarpone, ale u cheesecakeu je ta moznost puziti surovin variabilnejsi..

    OdpovědětVymazat
  9. Nejmenuje se ten sýr náhodou Duko? Nebo Buko je ještě jinej? Jsem trochu zmatená.
    Tvůj blog se mi líbí, ráda si čtu nové recepty, ještě jsem ale nesebrala odvahu a čas podle Tebe uvařit. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Veja: existuje duko i buko, kazdy trochu jiny.. jo, lucie to ma takove hezky ciste.. ja zatim zkousela macarons a shodou okolnosti nektere recepty z joyof..., ktere tu taky zaznely.. maarons mi dopadly strasne debilne, mohla bych to vystavit jako odstrasujici priklad:-), ale rozhodne to nebyla chyba techto stranek, takze zkouset a nekde vzit odvahu i cas doporucuju

    OdpovědětVymazat
  11. to anonymni: jste si jista/jisty?
    to yannka: a to ja bych si pro sebe zase mini-cheesecake na tajnacku udelala :-)
    to farfalla: ja to neberu jako nejake rypani, takze v pohode - jsem radsi, kdyz je tu nejaka diskuze a ne jen slepe "och" a "ach"... Ja vim, ze z mascarpone se cheesecake dela (Italian style), ale proste to - stejne jako z ricotty - neni ono. Cheesecake pak neni krasne kremovy, ale spis pripomina tvarohovy dort. A co se tyka toho, ze teticka to dela nejak - tak nemyslim to ve zlem, ale tady v CR dela vetsina lidi tiramisu z pomazankoveho masla, Luciny apod. a taky to neni spravne. Kazdy si proste muze delat co chce a hlavne to, co mu chutna :-)
    to Veja: je to urcite Buko (i kdyz Duko existuje taky). Diky za pochvalu a neboj se toho, vetsina receptu neni zadna veda :-)
    to farfalla: ty macarons jsou nejake zaklete - pred 14ti dny jsem je pekla, postup i vse jako vzdy a 90% mi jich popraskalo... :-(

    OdpovědětVymazat
  12. ja to myslela hlavne tak, ze jsem za dva mesice u ni stravene ochutnala strasne moc cheesecakeu (byla skautska vedouci, hodne jsme cestovali a na ruznych sjezdech maticky donesly na ochutnani svoje vytvory - jako u nas), kazdy jiny a vsechny chutnaly ne-tvarohovodortove, a na originalitu receptu si jinak dost potrpela, hlavni je podle me dodrzet tu konzistenci a spravne to upect, s dostatkem vajicek, pak chutna dost autenticky i z tvarohu a smetany..
    pripad ricotta - ten mi teda taky opravdu tolik nejede, v chuti chybi ten tuk:-), na tiramisu se shodneme - proste to se bez mascarpone uplne za tiramisu vydavat neda.
    na philadephii mi pripada dost silena jeji cena a prevoz - je to uplna obycejnost a bali se v minibaliccich v plastovych kelimcich, v usa byla tusim zabalena vkrabicce a folii jako tvaroh po dvestegramovyc porcich, proste obcas si trochu rikam, jestli persil v nemecku opravdu nepere lip a americke syry v cesku jine:-) a ted jsem se koukala na jejich stranky a maji ji na nich jen ve vanickach, ale opravdu dvojnasobne mnoztsvi, ne to polovicate baleni..

    a ty macarons nekdy pokorim, jo a jo! vcera se aspon skvele povedl strudl.

    OdpovědětVymazat
  13. Krásný cheesecake - já nedám dopustit na tenhle: http://madlinakuchyne.blog.cz/1008/cheesecake-vskutku-neodolatelny-s-tmavou-a-bilou-cokoladou
    Jinak s krémem docela experimentuju a i když jsem už tvořila originál z Philadelpie, musím říct, že i s kombinací Lučiny a ricotty je výsledek výtečný a krémový, ne tvarohový.
    Jinak taky peču tak, že dám na mřížku pod cheesecake nádobku s vodou, to je super trik.
    Na cheesecaky jsem přišla vlastně díky tobě a tak strašně mi zachuntaly, že už v podstatě nepeču jiné dorty :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Jinak na macarons se taky časem chystám, tak uvidím, ale nějak se jich bojím jak čert kříže :-)

    OdpovědětVymazat
  15. to farfalla: ja zadne zkusenosti s pravym americkym cheesecakem nemam - jen jsem zkousela ruzne varianty a ta z Phily mi chutna nejvice, protoze je nejkremovejsi. Ted jsem byla nakupovat, precetla jsem si slozeni na vsem moznem a je to tak, ze Phila ma nejvice tuku a slozenim je nejblize syru Buko, ktery dokonce vypada, ze ma v sobe mene chemie (ale zase je mene tucny) - cenove jsou na tom stejne. Pomazankove maslo je dost jine, je v nem skrob a je o hodne mene tucne. Ricotta a Mascarpone je neco uplne jineho (ale dorty jsou z nich mnam). Velikost baleni Phily v CR podle me odpovida - u nas proste kilo cream cheese spotrebuje malokdo, vetsina cheesecake nedela. Ale taky me to stve... U nas v mlekarne obcas mivaji Philu za jen za 19Kc, ale clovek musi mit stesti.
    to Madla: ten dvojcokoladovy cheesecake je nadherny! Macarons se vubec neboj, oni jsou na chut dobre i kdyz se esteticky nepovedou, takze vyhazovat to v nejhorsim nebudes muset :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Koukám, že tady se to docela rozjelo :D Tak bych taky trochu přispěla :) Co se týče chuti, nejvíc se Philadelphii podobá pomazánkový máslo, ale nevím, jak by se chovalo při pečení. Jinak ještě víc jak Phily mi chutná cream cheese od té Tesco značky - prodávájí ho pod názvem Soft Cheese, je o něco levnější, ale hlavně je to strašně dobrý (ok ok, sním celou vaničku na posezení).

    OdpovědětVymazat
  17. to Catalina: to od Tesca by mohlo byt ono... Super, vyzkousim :-) Diky

    OdpovědětVymazat
  18. to jsme taky nekdy kupovali, ale padnul hlavne k mazani.. a v delvite byval dobry, ale kdeze je te konec. prave jsem dostala strasnou chut na ten dort, prisla jsem se proto na nej jeste podivat:D farfalla

    OdpovědětVymazat
  19. Achjo... Philadelfia nebo Buko. Pro mě - jak se říká - úplně out. Oba sýry stojí ke 30 korunám jedna vanička, kde je 125 nebo dejme tomu 150 g. Jednoduchým výpočtem zjistím, že na cheesecake bych potřebovala nejméně 4. To je 120 Kč jen za jedinou surovinu. A proto mi nezbývá než použít oblíbené heslo mojí mamky: "Je to nad mou cenovou citlivost." A vystačit si s tvarohem (a taky to napoprvé bylo dobré - až na ten promáčenej korpus, jak taky zmiňuješ, hehe:-)). Jéžiš, teď ještě koukám na 340 g Lindtky - to je dalších nejmíň 150 Kč! (Já teda minule kupovala výborné značkové hořké čokolády v Rakousku po euru;-))
    Hold nic pro chudé studenty:-))

    OdpovědětVymazat
  20. olinka - Holt nic pro chude studenty:-) ja jsem taky, ale cas od casu... mimochodem, cokolady jsou jedna z mala dobrych veci v Lidlu, jedna kolem 35 korun, ruzne variace - obrazek treba tady http://www.chocablog.com/reviews/j-d-gross-plain-chocolate/
    clovek je musi jen rychle vzit, mozna cestou jeste cheddar, nekdy schwarzwaldskou sunku a hura k pokladne, nekoukat moc na odpudivost kolem:-)

    OdpovědětVymazat
  21. Takže cheesecake hotov! Ňamka, ale opravdu finanční i kalorická bomba! Ovšem stejně tak i chuťová!!! Jako naprostý čokoholik jsem použila polomáčené tmavé Opavie :-) Jinak vše podle receptu a paráda. To míchání je opravdu zdlouhavé, ale vyplatí se vytrvat. Pak mám poznámku k tomu chladnutí... Myslím, že se opravdu vyplatí, nechat čízkejk chladit pomalu. Já to udělala jako Lucie, tzn hned po vyndání z trouby jsme ho ořízla a sundala postranici a kejk mi během chvíle klesnul a tak trochu je rozpliznul. Zkrátka strany nebyly rovné, ale vyboulené. Taky odpadnul kousek okraje (ale aspoň jsme mohli hned ochutnat). Proto jsem spíš pro pomalejší chladnutí ve formě - uvidímě příště :-) Zdraví Ikynka

    OdpovědětVymazat
  22. to Olinka: tak ja sice nejsem student, ale za prachatou bych se neoznacila ani omylem. Cheesecake nedelam jako kazdotydenni zalezitost, ale velmi vyjimecne a spise jako darek. Je fakt, ze v cokoladove verzi vychazi asi na 450,- (kupuju cokoladu Lindt 70% ve vietnamskych vecerkach nebo v akci za cca 35-40 Kc), ale myslim, ze jednou za cas si to muze dovolit kazdy. Holt zivot je otazkou priorit a moje priorita je varit z kvalitnich a originalnich surovin a radeji si doprat jednou za cas neco vyjimecneho nez kazdy den neco prumerneho... (btw. co si pamatuju, tak jako studentka jsem na tom byla financne lepe nez ted - chodila jsem celorocne na brigadu, ale nemusela tahnout domacnost...)
    to farfalla: ja snad v Lidlu ani nikdy nebyla, ale jak uz pisu vyse, tak kupuju cokosky u Vietnamcu nebo kdyz je sleva :-)
    to Ikynka: jsem rada, ze ti chutnal. K tomu chladnuti, mozna je to z receptu spatne zretelne, ale ja ho chladila take ve forme, protoze zatepla je takovy nestabilni... Navic, cheesecake nema behem peceni vyskocit, takze pak nemuze ani klesnout (resp. vyskoci asi o 1cm a pak o nej taky klesne, ale to neni ani moc poznat)

    OdpovědětVymazat
  23. Lucie: jasný, já taky zrovna nejsem z těch, co si na chleba mažou kunerol (=margarín) a kupujou šunkové salámy:-) jenže dělat sama pro sebe cheesecake - to je blbost a vím, že nikdo z rodiny by to neocenil (spíš by mi řekli, že jsem blbá, dělat něco tak drahého:-)) Takže vařím levně a dobře - celozrnná mouka, pravé máslo nebo sádlo na pečení (ne, Heru jsem si vnutit nenechala), minimum polotovarů, hodně sezónní zeleniny... A až budu jednou velká;-), vyhrabu tento recept z hlubin internetu a to pak budu teprve frajerka! :-))

    OdpovědětVymazat
  24. Lucie - co se týče toho chladnutí - koukám, že jsem asi příliš četla mezi řádky :-) a trochu to uspěchala. On vlastně neklesnul, on se tak nějak trochu rozšířil :-D, jak byl ten sýr uvnitř ještě roztopený a měkký.
    to Olinka: My jsem si cheesecake taky udělali vlastně pro sebe, ale bylo to jen proto, že mého drahého ten recept prostě ukrutně zaujal a bez přemýšlení začal nakupovat suroviny (mimochodem čokošky taky od Vietnamců) a teprve, když jsme se na to chystali vrhnout a uviděli ty suroviny pohromadě, došlo nám, co nás to stálo :-) Ale jednou za čas to chce udělat si radost - a tohle je radost fakt zatraceně sytá a výborná!!! :-) Ikynka

    OdpovědětVymazat
  25. to Olinka: ja to uz radsi rodine nerikam, kolik co stoji a oni to pak s chuti snedi :-) Jinak on ten cheesecake jde udelat i mensi, takze se clovek nezruinuje a muze to snist sam :-)
    to Ikynka: hlavni je, jestli vam chutnalo a aspon trochu to drzelo pohromade - pripadne mouchy se vychytaji dalsimi pokusy :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Já teda ještě trochu přispěju k diskuzi o cheesecaku a sýrech. Vždycky dělám krém ze směsi sýrů a nikdy se mi nestalo, že by to nebylo dost krémové. Posledního "číze" jsem pekla zrovna v neděli a koupila jsem na to Buko (70% tuk) a Ricottu od Italatu. Pokaždé, když jsem ho pekla, udělala jsem podobnou směs, jednou i směs Philadelphia a Ricotta a výsledek byl prakticky stejný jako při použití Buka...

    OdpovědětVymazat
  27. to anonymni: ano, smes Philadelphia/Buko s ricottou taky funguje, ale musi byt o dost vice kremoveho syra nez ricotty... Nicmene myslim, ze cenovy rozdil mezi kremovymi syry a ricottou neni velky, coz je to, co vetsine lidi vadi - vysoka cena - a proto chteji nahrazovat tvarohem apod.

    OdpovědětVymazat
  28. dnes jsem byla tescu a zjistila nasledujici - soft cheese verze barevne tesco ma 150 g, stoji 20 korun,soft cheese verze hnusomodrobile tesco stoji 20 korun, 200 g. Slozeni jsem stihla prozkoumat jen u te modrobile verze, ta druha se snad moc nelisi - mliko, smetana, tuk 29%, v susine 60%, psenicna/citrusova vlaknina plus stabilizatory. (dansky vyrobce).
    philadelphii meli jen ve verzi s prichuti a light, taky nejaky stabilizatory.
    pro pripadne zajemce:-)

    OdpovědětVymazat
  29. Tak právě jsem dělala svůj první cheesecake, sice podle jiného receptu a z ricotty, ale byl výborný. Já se celkově snažím hlídat množství tuku v jídle, především kvůli rodině, takže Philadelphia (ač je moc fajn) asi nepřipadá v úvahu. A dort mi vůbec nepřišel tvarohový, byl hezky krémový. Měla jsem teda míň smetany a víc sýru, bez čokolády a ještě s pomerančovou polevou a bylo to supr. Někdy budu muset vyzkoušet i tuhle čokoládovou verzi. :)

    OdpovědětVymazat
  30. to anonymni: k rozdilum v chuti cheesecakeu z cream cheese a jinych typu syru/tvarohu se uz nebudu vyjadrovat, prestavam mit silu... Jinak cokoladovy urco vyzkousej a s pomerancovou polevou bude zrejme genialni :-)

    OdpovědětVymazat
  31. Já jsem to nemyslela jako výtku nebo tak s tou ricottou, věřím, že z Philadelphie bude krémovější, ten tuk je na chuti určitě poznat. Ale myslím, že jako odlehčená varianta pro ty, kdo toho tuku tolik nemůžou, je ricotta fajn. Ale slibuju, že s ní už nebudu otravovat. :-D A pomeranč doporučuju.

    OdpovědětVymazat
  32. to anonymni: nemyslela jsem to nijak zle, i kdyz jak to po sobe ctu, tak to zni pekne protivne (oops), takze se omlouvam... Z ricotty tu taky jeden cheesecake mam a spatny urcite nebyl, takze klidne dalsi ricottove tipy beru :-)

    OdpovědětVymazat
  33. Děkuji za recept vyšel krásně. Akorát mám 2 poznámky - jako sušenky jsem použila kakaové věnečky - nebylo to ono - k té jemné náplni to byla divná chemická pachuť (asi si budu muset příště upéct vlastní sušenky;)). A k pečení - dost mi pomohla technika zvlhčování vzduchu od Petra Reinharta http://www.youtube.com/watch?v=XZt552aGox8 - prostě vezmete rozprašovač a párkrát do trouby během pečení stříknete - nasimuluje se tak parní trouba...

    OdpovědětVymazat
  34. to anonymni: ja kupuju vsemozne susenky v M&S a jsem s nimi spokojena, kakaove venecky chutnaji po ethylvanilinu (myslim)... To zvlhcovani trouby od nej znam, cetla jsem to nekdy v minulosti u Cuketky... Jsem rada, ze - az na ty susenky - se vam povedl.

    OdpovědětVymazat
  35. Ethylvanilin - už to slovo má pachuť;) Příště nebudu líná a skočim do Spencera i když to mam z ruky - co bych neudělala pro trochu toho sladkého - opět díky za tip!

    Jenom musim říct, že mě udivilo, jak je cheescake v podstatě rychlý a jednoduchý počin - přitom úspěch měl obrovský... Škoda jen, že je to tak hutná a tučná dobrota - je nám z toho vždycky těžko (těžko se nutíme sníst jenom malinkej kousíček)...

    OdpovědětVymazat
  36. to anonymni: neni vubec zac... Tucne to je a vzit si maly kousek je taaaak tezke :-) Ja radsi pecu male dortiky a rozdilim je mezi hodne lidi ;-)

    OdpovědětVymazat
  37. chtěla bych se zeptat jestli do cheesecaku muzu zamichat boruvky na trosku odlehceni te cokoladove chuti?:) pekla jsem podle tohoto receptu uz na zkousku protoze ho chci upect drahemu k narozeninam a byl vyborny :) ale pritel zboznuje boruvky tak me napadlo ze je tam pridam?

    OdpovědětVymazat
  38. to anonymni: ja myslim, ze muses, ale pripada mi, ze boruvky by se vic hodily do necokoladove verze cheesecakeu... Ale samozrejme zalezi na tom, co ma pritel rad za chutove kombinace... Kdyztak dobry recept na svetly cheesecake je tady: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3842/baked-raspberry-cheesecake (misto malin das boruvky) nebo tady: http://joyofbaking.com/Cheesecake.html (recept je i s video postupem). Drzim palce, at se povede a pritel ma radost :-)

    OdpovědětVymazat
  39. děkuju, jsi strašně milá :) hodně štěstí s blogem, je skvělej, vlastně tak trochu díky němu mě začalo vaření bavit :D

    OdpovědětVymazat
  40. to anonymni: jeee, to je mile... vareni je super :-)

    OdpovědětVymazat
  41. Nedávno jsem nakoupila několik vaniček Buka, neboť mám v plánu cheesecake taky vyzkoušet. K němu jsem se sice ještě nedostala, ale včera jsem zkoušela udělat cupcakes a na polevu jsem použila právě zmiňované Buko..tento smetanový sýr jsem ochutnala poprvé a musím říct, že mě zaskočila jeho poměrně dost slaná chuť. Poleva nakonec nebyla špatná, poté co jsem sýr smíchala s cukrem, ale je to pro mne taková zvláštní chuť. Je to tak správně, nebo jsem koupila špatný sýr? :-D Teď mám strach dělat cheesecake, že nebude dobrý.. :-D
    Omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale ráda bych měla jistotu než se do toho pustím :-)

    OdpovědětVymazat
  42. to Nikola: dotaz urcite neni hloupy, protoze nekoho muze opravdu zaskocit lehce slana chut techto syru (Philadelphia, Buko). Buko chutna velmi velmi podobne jako Phila a stejne se chova, takze na cheesecake je urcite dobry. Prave ta lehce slana chut mi u cheesecaku z tvarohu, luciny apod. velmi schazi. Takze se niceho neboj, urcite to bude dobre :-)

    OdpovědětVymazat
  43. Děkuji za odpověď :-) Nakonec jsem raději vyzkoušela tvůj recept na "zbytkový" cheesecake ale se sušenkovým korpusem. Říkala jsem si, že bude napoprvé asi lepší obětovat jen dvě vaničky Buka. Co kdyby... :-D Takže cheesecake vyšel takový nízky, ale pro dva a půl člověka akorát. Nevím jestli se povedl jak měl, protože byl dost hutný a vlastně jsem ani nevěděla jestli už je po té době upečený jak byl čokoládový a přislo mi, že se vůbec neklepal :-D Chuťově je ale moc dobrý, jen opravdu dost hutný...Nevíš v čem je problém? Už se těsím až vyzkouším i světlou variantu :-) Zdravím a těším se na další recepty :-)

    OdpovědětVymazat
  44. to Nikola: on ten cokoladovy je pevnejsi a hutnejsi, protoze jak v nem ta roztekla cokolada zatuhne, tak se to tim zpevni... Takze ja myslim, ze to tak ma byt...

    OdpovědětVymazat
  45. Tak to mám radost, že se napoprvé povedl :-) Děkuji za rady ;-)

    OdpovědětVymazat
  46. Lucie, dnes jsem dělala tady ten cheesecake a vyšel parádně (už jsem ho asi čtvrtinu...ehm..snědla) :)
    Máte krásný blog a každý nový recept mám hned chuť vyzkoušet, chodím k Vám moc ráda...
    Hezký den, Eva

    OdpovědětVymazat
  47. to Eva: dekuju za mily komentar a jsem moc rada, ze se cheesecake povedl a chutnal :-)

    OdpovědětVymazat
  48. Skvělý recept, konečně jsem našla ten pravý! Chtěla jsem vlastně dělat klasický "bílý" cheesecake a nikde jsem na něj nenašla recept co by se mi líbil - tak jsem ten Váš upravila (vynechala čokoládu a zakysanou smetanu) a vyšel z toho ten nejbáječnější cheesecake! Místo Philladelphia jsem použila smetanový sýr Felix (Kaufland, 200g asi 23 Kč) a dort jsem pekla podle Vašho návodu na mřížce, pod kterou byl v nižším patře umístěn pekáč s horkou vodou. 50 min pečení bylo přesně akorát, nic nepopraskalo, nechala jsem ho pomalu chladnout v troubě. Můžu jenom doporučit!!!!

    OdpovědětVymazat
  49. Dobrý den, tak jsem znovu zabrouzdala na vaše stránky plné dobrot. Pokaždé jsem uchvácená. Chtěla bych se poradit zda by sýr philadelphia nemohl nahradit v lidlu prodavany Pick Frisch classic? Protože jsem na Philadelphii u nás v obchodě nenarazila. Děkuji předem za radu. Zdenka

    OdpovědětVymazat
  50. to Zdenka: Pic Frisch jsem nikdy nezkousela a nevim ani, jake ma slozeni (ani to nejde vygooglit), nasla jsem jen, za ma asi 65% tuku v susine, takze pokud je to ten typ syra, tak by to melo jit.
    Philadelphia: tuk v sušině 67%, sušina 33%. Složení: plnotučné mléko, smetana, mléčné bílkoviny, jedlá sůl, stabilizátory karubin a karagenan, mlékařské kultury... Tak to porovnejte a uvidite, jestli je to aspon priblizne... At se cheesecake povede :-)

    OdpovědětVymazat
  51. Tak jsem dneska byla v Lidlu a koupila jsem si ten Pic frish classic tak jsem nasla 64% tuk a 35 sušina, slozeni napsany cestvy syr a sul, a nebo pak bilkoviny 6g,Sacharidy 2,8g a tuky 23,5g. na 100g. No tak ja to z toho schvalne, az bude cas zkusim a uvidim co to udela. Ale taky jsem dneska koupila v lidlu marcipan meli ho v akci asi za 25,- 200g tak jsem taky jeden vzala na zkoušku. No ja philadelphii jeste nemela,ale pripomina mi ten pic frisch takovyho kremovejsiho lucinu, nebo k cemu to prirovnat. No a kdyby to z toho PF neslo tak ten zbytek zbatstim na rohliku ;o) Zdenka

    OdpovědětVymazat
  52. to Zdenka: ten marcipan jsem vzala taky a dneska s nim potahovala cupcakes. Je dost mekky a pracuje se s nim hur, ale na chut je super... Kdyztak dej vedet, jak to dopadlo s tim syrem... :-)

    OdpovědětVymazat
  53. Je výýborný, stejně jako spousta dalších receptů, které jsem tu vyzkoušela. Ale nad obyčejný cheesecake s jahodami asi stejně nic nemá :P:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, jsem rada, ze ti chutnal a pravda je, ze ja se tedy zatim nerozhodla, ktery mam nejradsi :-) Asi v zime cokoladovy a v lete jahodovy ;-)

      Vymazat
  54. Zdravim. Už jste někdo vyzkoušel syr Philadelphia milka? Je uz z vyroby cokoladovy. Jen by me zajimalo jestli je mozne ho pouzit na chocolate cheesecake. Kazdopadne i kdyby ne tak je to alespon pro me 'zdravejsi' :-D nahrada za nutelu a podobne sladkosti kterym se jen těžko odříká.

    OdpovědětVymazat
  55. anonymni: Phila s cokoladou obsahuje mlecnou cokoladu, takze bych to radeji nezkousela...

    OdpovědětVymazat
  56. Miluji cheesecaky a tento čokoládový vypadá pefektně - musím ho hned vyzkoušet. Vymyslela jsem si svůj vlastní recept, který ale obsahuje základní ingredience. http://chilli-chocolate.blogspot.cz/2012/03/nikis-cheesecake.html :)

    OdpovědětVymazat
  57. Niki: diky, doufam, ze budes spokojena :-)

    OdpovědětVymazat
  58. Včera jsem nad ním sice strávila 2 hodiny, ale stálo to za to. Už třetí cheesecake podle Chez Lucie (už mám za sebou kokosový a nepečený jahodový s bílou čokoládou) a pokaždé se stoprocentně povedl. Minule se trošku promočil spodek, když jsem to pekla ve vodní lázni. Teď jsem dala pekáč s vodou na dno trouby (pekáč s mřížkou nevlastním :D ) a povedlo se! Místo Phily jsem dala Buko, protože naše Billa má Phily věčně vyprodanou, sušenky Club a vysokoprocentní čokoládu jsem dala jen 100g, zbytek klasika hořká (Vietnamce s levnou Lindt v okolí bohužel nemáme) - je pravda, že krém byl o něco světlejší, než je na fotce u receptu, ale chuťově super! Fotku tentokrát bohužel nedodám, protože cheesecake už je fuč :) Všichni vychvalovali, investice do surovin sice byla takových min. 400 Kč, ale stálo to za to! Lucie, ty Vaše cheesecaky, to je prostě zážitek :)

    OdpovědětVymazat
  59. mau: jsem moc rada, ze se dari a chutnaji :-) Diky za komentar

    OdpovědětVymazat
  60. Paráda, celkem jednoduchý recept a div, co z toho nakonec vyšlo :)

    OdpovědětVymazat
  61. Dobry den Lucie, pri hledani receptu na dynovou polevku (nakonec ji stejne delam dle sve intuice - prave pecu dyni v troube), jsem narazila na Vas cheesecake cokoladovy. Miluju cheesecake klasicky a potrebuju narozeninovy dort pro syna, kt.ale zase miluje cokoladu, ze by idealni reseni? Pisi proto, abyste mi rekla, zda to bude chutnat diteti,ktera si na kvalitni cokoladu nepotrpi a nejradsi si da klasickou Kinder :) Tedy on je drzen tak zkratka, ze by mozna snedl i tu kvalitni vysokoprocentni cokoladu, ale kdyz uz ma ty narozeniny, at si kluk i jeho kamaradi uzijou :) Diky Misa (nikita21@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
  62. Misa: nezlobte se, ale opravdu nemuzu vedet, zda bude dort chutnat vasemu diteti. Zkuste pouzit cokoladu s mensim podilem kakaa (pod 60% bych ale nesla) a pred tim, nez pridate vejce, tak krem ochutnat a pripadne dosladit. Vysledny dort chutna trosku jako termix, tak jestli ho ma dite rado... At se podari :)

    OdpovědětVymazat
  63. Tak jsem dnes pekla, vše vypadalo skvěle, ale když jsem sundala formu, spodek dortu je úplně promáčený.
    proč? :)
    co příště jinak?
    díky Terka

    OdpovědětVymazat
  64. Takže pozor - po nějaké době v lednici vše krásně ztuhlo a po vodě ani památky (pekla jsem s pekáčem)
    pro příště nepoužiji kakaové sušenky - vanilkové doufám odlehčí, a 80% čokoládu - snad až moc hořké :)
    vyzkoušeno a znovu budu péct babičce k 70nám :)

    OdpovědětVymazat
  65. Pardin, nepodepsala jsem se...
    Terka

    OdpovědětVymazat
  66. Terka: jejda, no jsem rada, ze to dobre dopadlo :-)

    OdpovědětVymazat
  67. Skvělý blog, když hledám inspiraci, tak zabloudím vždy sem :-). Čokoládový cheescake podle tvého receptu jsem pekla dvakrát a byl perfektní. Teď ho budu péct potřetí - kamarádovi k narozeninám, tak doufám, že se zase vydaří :-). At se ti vše daří dle tvých představ.
    Radka

    OdpovědětVymazat
  68. Nějak jsem se tu začetla do diskuze o sýrech...a přiznám se, že i když opravdu chudý student jsem (středoškolačka), teda mám každý víkend brigády, ale i tak...nemohla bych pečení šidit, prostě nemám srdce na to cpát do tiramisu lučinu apod. Vždycky dávám philu...prostě bych to potom někomu nemohla dát a říct, tady máš cheescake, když jsem tam "nakydala" tvaroh...

    OdpovědětVymazat
  69. Včera jsem ho upekla, dnes se ho půlka snědla. Myslím že se moc povedl, strávníci to alespoň tvrdili. Jen si nejsem jistá, jestli jsem ho neměla ještě o chviličku déle péct, ale lekla jsem se první prasklinky, tak jsem troubu vypnula :-)
    Díky za recept

    OdpovědětVymazat
  70. Ještě k té diskuzi o sýrech: Myslím, že v českých podmínkách se Phile nejvíc blíží žervé/gervais - termizací, chutí, konzistencí, i s tím tukem a sušinou jsou na tom podobně.

    OdpovědětVymazat
  71. anonymni: uprimne, ja to diskuzi o chudych studentech taky nechapu. Nikdy jsem se nemela tak, jako na skole. Brigady, vydelavam, ale nemusim platit najem... Ale proste kazdy, jak chce, zejo :-)
    Dara: mne ten cheesecake pri uvedene teplote a casu nikdy nepraska. Ale myslim, ze lepe upect mene, nez vice :-) Zda se mi, ze v posledni dobe je Phila k dostani v pohode, takze bych zustala u ni...

    OdpovědětVymazat
  72. Milá Lucie, díky za skvělý recept, právě dopečeno na zítřejší oslavu a zdá se, že bude naprosto skvělý! Vzhledem k mým malým kulinářským zkušenostem tady v kuchyni proběhly neskutečné zážitky při míchání čokolády, naprostá Amerika :-). Sýr Phila. k dostání v Albertu na první dobrou. Ať se daří a hodně inspirace! Jitka

    OdpovědětVymazat
  73. Jitka: to mam radost, ze se povedl :-) Dekuji za mily komentar

    OdpovědětVymazat
  74. Dobrý den, tento cheeseckae mel u nas naprosty uspech a smele konkuroval - no spis byl na stejne urovni - jako cheesecaky, ktere jsem jedla v USA:)
    Jenom bych mela dva technicke dotazy k pristimu peceni - pokud bych dala testo do formicek na muffin, mam peci nejakou kratsi dobu, nebo se ridit heslem - cheesecake je, kdyz jsou okraje pevne a prostredek se trese?
    Pokud bych chela udelat zakladňi cheesecake, mohu se ridit timto receptem pouze bez cokolady?
    Dekuji Vam
    S pozdravem
    Petra

    OdpovědětVymazat
  75. Petra: diky, jsem rada, ze vam chutnalo :-)
    ad 1. dotaz: 18 minut na 150°C
    ad 2. dotaz: zakladni cheesecake delam takto:
    600g Philadelphie, 140g cukru krupce, 3 vejce, 40 ml smetany ke slehani, lzicka vanilkoveho extraktu.

    OdpovědětVymazat
  76. Dobrý den Lucie, Vaše cheesecaky jsem ochutnala letos na Apetit pikniku a jsou luxusnííííí :-) Jste moc šikovná, už se těším na další piknik a doufám, že tam budete :-) Včera jsem pekla tento čokoládový a když jsem objela nožem po upečení dort, tak ráno mi tam zůstaly různě křivé rýhy. Jak to děláte Vy? Mažete něčím formu? Dort jsem objížděla pomalu a ostrým nožem a stejně není hezký tak jako ho máte Vy. Potřebuji poradit co a jak, protože ho chci udělat jako dárek a s těmi rýhami nevypadá hezky. Jinak v Makru mají 1.6kg Philadelphie za 300 Kč a vaničku za 25 Kč s DPH. Takže nechápu ty diskuze o tom jak je to strašně drahýýýýý, kdo na to nemá, tak ať to nepeče :-D Děkuji , Míša

    OdpovědětVymazat
  77. Misa: diky, to me tesi :-)
    Ja mam neprilnavou formu a tak nevymazavam, ale muzete boky vylozit pruhem peciciho papiru, ktery prilepite ke stenam maslem. Kazdopadne se nekdy stane, ze se papir trochu shnre a pak je cheesecake stejne hrbolaty. Ja kraje objizdim horkym nozem a je to krasne rovne... Je treba objet jen okraj jakoby navrchu, ne nozem zajet az na dno - jde jen o odlepeni 1mm a pak uz neni zadny problem a cheesecake se pusti... Aspon mne to tak jde... Ad Phila - do Makra nema kazdy pristup, takze pri soucasne neakcni cene 33,90 je to trochu drazsi sranda, ale radeji mensi dobrotu nez obrovsky dort z nahrazek :-)

    OdpovědětVymazat
  78. Děkuju za odpověď. :-) To s tím papírem je super nápad, děkuju za tip! Já to objela normalne nenahratym nozem, tak asi proto. Ja z tohodle receptu měla 12ks malých cheesecaků, který jsem dala do formy od Tescomy na muffiny, a jeden 20cm dort, toho čokoládového sýra je tam hooodně, takže za ty prachy mi to přijde, že si z toho dá fakt hodně lidí. Já u jídla nikdy neřeším peníze. Zajímavé je, že lidi šetří na jídle a pak nosí značkové hadry, které je stojí xkrát víc než to jídlo. Jinak se chystám na ten kozí cheesecake - ten měla na Apetit pikniku kamarádka od Vás a ten byl taky luxusní. Jaký kozí sýr mám použít? Ten jak je ve vaničce nakrájený na kolečka? Děkujiiiii a ať se Vám daří. Míša

    OdpovědětVymazat
  79. Jo a samozřejmě jsem ho objela až dolůůůů :DD :-DDD Ale to jsou ty zkušenosti, jinak chutove byl luxusní. Použila jsem 70% cokosku Callebaut, je k dostání od Almeca na netu 1kg pytel. Míša

    OdpovědětVymazat
  80. Misa: ano, presne ten kozi syr davam

    OdpovědětVymazat
  81. Hrozně moc mě mrzí, že jsem nemohla ochutnat, neb byl všemi přítomnými nemilosrdně sežrán, ale všichni hned chtěli recept, takže - díky za něj, Lucie! :) Určitě jej v brzké době taky ochutnám..
    Káča

    OdpovědětVymazat
  82. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Výměna kdekoli - Váš čas je peníze. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...