pondělí 17. ledna 2011

Burger s omáčkou z karamelizované cibule, žampiónů a modrého sýra


Když máte silvestrovský večer strávit na špatné straně baru, je potřeba se za a) pořádně najíst, abyste do rána vydrželi a za b) najíst se něčeho dobrého, abyste si zlepšili náladu (no komu by se chtělo makat zrovna na Silvestra, žejo). Jako inspirace nám s drahým posloužily tyhle stránky. Kevin je z Kanady, podle fotky je hubenej jak lunt a začal vařit a psát blog proto, že ho už nebavilo pořád dokola jíst to samé. No popravdě, mě to taky moc nebaví, takže když jsem se dost naslintala nad jeho fotkami (respektive nad fotkami jeho jídel, protože on zrovna můj typ není), vyrazili jsme na rychlo-nákup a pustili se do vaření.

Musím se k něčemu přiznat - původně jsme udělali jen dva burgery, ale tak strašně nám chutnaly, že jsme dodělali ještě dva. Takže - jen pro jistotu - rovnou dávám recept na čtyři kousky.

Nejprve si připravíme omáčku.

Ingredience:
lžíce másla

1 střední cibule
2 stroužky česneku
lžička tymiánu
4-5 žampiónů
sůl, pepř
1 lžíce brandy
60ml hovězího vývaru
50g modrého sýra

Postup:
Cibuli nakrájenou na plátky necháme pomalu karamelizovat na másle (asi 30 minut). Přidáme nasekaný česnek a tymián a minutku restujeme. Přisypeme žampióny nakrájené na plátky, osolíme, opepříme a necháme bez pokličky vařit doměkka (asi 15 minut). Přilijeme brandy a vývar, promícháme a necháme zredukovat na polovinu (asi 5 minut). Sundáme ze sporáku a vmícháme rozdrobený sýr.

Tak a teď si připravíme maso a housky (přitom se hodně soustředíme na to, abychom omáčku nesnědli jen tak).

Ingredience:
700g kvalitního jemně mletého hovězího masa
pepř, sůl, špetka tymiánu
4 hamburgerové bulky
4 lžičky rozdrobeného modrého sýra

Postup:
Maso osolíme, opepříme a ochutíme tymiánem. Vytvarujeme z něho čtyři bochánky (asi 1,5cm vysoké) a palcem uděláme doprostřed mělký důlek (aby se nevyboulily). Zprudka je opečeme na pánvi, zhruba 3-5 minut na každé straně. Bochánky přikryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočinout. Zatím rozkrojíme bulky a nasucho je opečeme na řezných stranách.
Nakonec burgery poskládáme - bulka, maso, omáčka, modrý sýr, bulka.

Nejlepší na tom celém je rozhodně omáčka. I když, maso, které se drahému povedlo propéct akorát dorůžova, mělo taky něco do sebe.

9 komentářů:

  1. ! Lucie, to muselo být dokonalé. Jen ještě nahradit Víkendové pečivo domácím a je to na 110%!

    OdpovědětVymazat
  2. to anonymni: haha - tak daleko jeste nejsem, abych si delala domaci pecivo... Ale vcera jsem dostala kucharku "V hlavni roli chleb", takze co neni, muze byt :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá výborně. A kdybys měla někdy cestu do Berouna, tak se zastav v Blackdog Cantině, kde se dělají nejenom vynikající hamburgery, burrita, wrapy ale můžeš ochutnat i domácí cookies nebo brownies :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Hmmm, domácí hamburgery, to zní i vypadá přímo bombasticky :) Já zatím znám jenom ty z mekáče :/ Teď už jen vymyslet, jak mamku donutit k jejich přípravě, protože jak jde o maso nebo vůbec vaření, tak jsem zatím levá :D

    OdpovědětVymazat
  5. to Honza R.: nepredpokladam, ze bych se objevila v Beroune, ale kdyby nahodou, tak diky za tip...
    to Catalina: z mekace uz je vubec nejim, jednou mi z toho bylo zle a od te doby nemuzu - ale domaci, to je neco jineho... Zkus mamku nalakat na odmenu v podobe neceho sladkeho, peces nadherne veci ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. tak zítra se na tuhle dobrotu chystám, snad se povede :-) jinak, já jsem z Berouna a do Blackdoga občas zajdu a tenhle burger tam maji, takže ho nejdřív udělám doma a pak půjdu na průzkum, zda ho maji lepší oni nebo já :-D

    OdpovědětVymazat
  7. to Petronella: drzim palce, at jsi vitez ty (a BDC trosku zavidim)

    OdpovědětVymazat
  8. uvidíme, příští týden tam zajdu...jinak se mi povedly, mamka si je moc chválila :-) děkuju za recept ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. to Petronella: tak to jsem rada, ze chutnaly :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...