čtvrtek 18. listopadu 2010

Salát Sněžanka


Malá vzpomínka na letní dovolenou a můj nejoblíbenější bulharský salát. Je fakt, že letos už se tenhle recept asi nepoužije, protože o opravdu voňavých a šťavnatých okurkách si v listopadu můžeme nechat leda tak zdát. Na příští léto se ale určitě hodí a já už se na něj těším teď.

Správný salát Sněžanka se dělá z bulharského "kyselého mléka". Když jsem si tohlé "mléko" koupila poprvé, zapíchla jsem do víčka brčko a sála. Ať jsem poulila oči sebevíc, z brčka jsem nic nevytáhla. Kyselé mléko je totiž hustý jogurt. Takže pozor na Bulhary.
Ingredience na 2 porce:
1 velký kelímek jogurtu ("kyselé mléko", Hollandia nebo řecký)
1 okurka (nejlepší je polní salátová, ale jde použít i hadovka)
1 lžíce čerstvého kopru
pár kapek oleje
sůl
stroužek česneku (lze vynechat)
2 lžíce vlašských ořechů

Postup:
Několik hodin předem (klidně i přes noc) necháme z jogurtu odkapat přebytečnou tekutinu. Doporučuje se použití gázy, tu ale doma nemám a můžu s klidným svědomím říct že přes jemný cedník (síto) to jde taky dobře. Protože se mi zdálo, že jogurt odkapává pomalu a je pořád moc řídký, tak jsem ho ještě zatížila miskou a po chvíli odkapalo ještě dost tekutiny a jogurt získal správně hustou konzistenci.
Okurku oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Smícháme jí s odkapaným jogurtem, nasekaným koprem, olejem, osolíme a případně přidáme česnek. Před podáváním posypeme strouhanými vlašskými ořechy.

Bulhaři Sněžanku servírují kopečkovátkem na zmrzlinu, které nemám (ale budu mít svátek a narozeniny, kdyby měl někdo zájem...), tak jsem se alespoň pokusila o napodobení pomocí lžíce. Pro představu.

10 komentářů:

  1. Koukám, že jsme si zamilovaly ten samý salát na dovolené ve stejné zemi :-) Taky už jsem ho doma spáchala, jen jsem ještě okurku vymačkala. No, byl to skoro originál, jen bez toho sluníčka a moře :-)

    OdpovědětVymazat
  2. to Milena: ona kdyz se ta okurka jen nakraji a ne nastrouha, tak se podle me ani mackat nemusi... Uz se tesim na leto :-)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá naprosto úžasně, zrovna jdu na nákup, tak to ihned zrealizuju:)

    OdpovědětVymazat
  4. to Keba: hezky akcni :-) Jak to dopadlo?

    OdpovědětVymazat
  5. Musím pochválit blog, objevila jsem ho nedávno a moc se mi líbí! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné aranžmá ještě hezčí vzpomínky na dovolenou. Tenhle saltá v létě, až budou okurky plné chuti, určitě vyzkouším, protože přesně takové salátky miluju. A čwsnek rozhodně nevynechám, protže na tom jsme doma snad závislí :-)

    OdpovědětVymazat
  7. to Madla: diky a s cesnekem souhlasim, ja ho taky rada :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Zkuste to se Znojemskými okurkami a uvidíte, že se z letního salátu vyklube i pěkný zimný. Říkám to jako Bulhar. Děkují, ten recept mě určitě potěšil!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Trosku se bojim kysele okurky s jogurtem... Ale diky, treba se odvazim :)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...