neděle 21. listopadu 2010

Red velvet cake - souboj receptů




Tenhle dort jsem už vlastně jednou pekla. Ve zmenšené verzi, ale drahému i mně chutnal tolik, že jsme se dohodli, že si ho upečeme k výročí. Jenže jsem pořád tak nějak pošilhávala po jiném receptu, zejména kvůli téhle krásné fotce.


autor: bakerella

A protože jsem praštěná, rozhodla jsem se, že upeču dorty dva a porovnám, který je lepší. A protože můj drahý je praštěný neméně, souhlasil a ještě mi pomáhal. Nakonec z toho vznikl takový testovací den (vlastně skoro tři dny), se spoustou cukru, tuku, červeného barviva, s chemickým pokusem, malým a velkým zklamáním a dobrým koncem. 

Začali jsme dortem od Bakerelly. Jako všechny americké recepty, i ty její obsahují příšerně moc cukru. Zásadně ubírám minimálně polovinu, někdy dávám ještě méně. Připravili jsme si tedy ingredience a pustili se do toho. 

Ingredience
250g hladké mouky
140g cukru krupice (v originále je 300g)
1 lžíce holandského kakaa
1 lžička soli
1 lžička sody
2 vejce
360ml oleje
240ml podmáslí
1 lžíce octa
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce červeného gelového potravinářského barviva
---
250g krémového sýra (Philadelphia)
230g změklého másla
1 lžička vanilkového extraktu
300g moučkového cukru (v originále je 660g)

Postup: 
Předehřejeme si troubu na 175°C. Dvaceticentimetrovou otevírací dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. V jedné míse prošleháme vejce s tekutými ingrediencemi a dáme stranou. Do druhé mísy prosijeme suché ingredience a promícháme. Přidáme zamíchané tekuté ingredience a pořádně promícháme. Vlijeme do připravené formy a několikrát s ní praštíme o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin. Pečeme asi 30 minut, formu raději do trouby strčíme na plechu, kdyby netěsnila. Necháme úplně vychladnout. 
Na krém si vyšleháme máslo s krémovým sýrem a vanilkou a po částech přidáváme prosátý cukr. 
Vychladlý korpus prokrojíme, dolní patro namažeme částí krému a přiklopíme druhým patrem (je lepší ho otočit řezem nahoru, aby byl vršek dortu rovný). Boky i vršek dortu namažeme krémem a dáme zatuhnout do lednice. 


Na řadu přišel recept z Joy of Baking, korpus už jsem zkoušela, krém byl minule jiný. Tentokrát dodržím recept celý (až na ten cukr, samozřejmě). 
Podle wikipedie prý dort trošku zčervená i bez použití barviva a to reakcí octa a podmáslí, díky nimž se v kakau zvýrazní červená barva. Z chemie jsem měla čtyřku, takže jsem tomu uvěřila a tenhle recept jsme zkusili bez barviva. Nefunguje to (ale hnědý dort je taky pěkný). 

Ingredience:
250g hladké mouky
1/2 lžičky soli
2 lžíce holandského kakaa
120g změklého másla
140g cukru krupice (v originále je 300g)
2 velká vejce
240ml podmáslí
1 lžička octa
1 lžička jedlé sody
---
125g krémového sýra
125g mascarpone
1/2 lžičky vanilkového extraktu
50g cukru moučka
180ml smetany ke šlehání

Postup:
Troubu si zapneme na 175°C. Dvaceticentimetrovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do jedné mísy prosijeme mouku, kakao a sůl a promícháme. Dáme stranou. Změklé máslo s cukrem vyšleháme do světlé pěny, přidáme vajíčka a pořádně je zapracujeme. Do máslovo-cukrovo-vaječné pěny postupně vmícháváme moučnou směs střídavě s podmáslím. Teď přichází chvíle pro malého (nebo velkého) chemika. Do skleničky si dáme ocet a přisypeme sodu. Pěkně to vypění, chemik má radost a my to vlijeme do těsta a pořádně promícháme. Hmotu přelijeme (přendáme - není tak tekutá, jako u předchozího receptu) do připravené formy a pečeme asi 30 minut. Propecenost vyzkoušíme špejlí, v některých troubách se může čas vyšplhat i na 50 minut. Necháme úplně vychladnout. 
Na krém si vyšleháme krémový sýr s mascarpone do hladka, přidáme prosátý cukr a vanilku a znovu šleháme. Lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku a stejně jako v minulém receptu krémem naplníme a potáhneme dort. 


Verdikt:

První dort je mnohem hezčí (nebo líp nafocený), takže jsem mu fandila. Ale pak jsem do něj kousla. Vím, že o jídle se to říkat nemá, ale musím. FUJ! Představte si, že lžičkou jíte cukr moučka a zapíjíte to lehce přepáleným olejem. Přesně takhle to chutná. Přísahám. Je fakt, že už během přípravy se mi nezdál. Olej se odděloval od těsta a během pečení ho část vytekla, takže to u nás v kuchyni smrdělo jako ve friťáku. Poleva chutnala jen po cukru, který (i přes použití méně než poloviční dávky) totálně zabil chuť krémového sýra. Ještě nikdy jsem nevyhodila nic, co jsem upekla. Někdy to chutnalo líp, někdy hůř, ale vždycky se to dalo jíst. Tohle ale vážně nešlo a tak naše několikahodinová práce letěla do koše. 


Druhý dort, ač mu chyběla správná barva, dopadl o poznání lépe. Korpus vláčný, s lehkou chutí kakaa a krém lehký a mnohem lepší než ten, co jsem dělala minule. 


Milá Bakerello, máš to sice pěkný, ale nedá se to jíst. 

91 komentářů:

  1. Teda já z chemie maturovala, a nějak se mi to i líbilo...ta reakce, a věřila jsem jí taky.:-) no, tak doporučuji zkombinovat oba recepty...péct podle druhého, ale přidat tam pěkně barvivo...a vyšla by z toho velká mňamka.:-) já dělala cupcakeky, také podle joy of baking, vlastně jste mě na ně navedla vy. :-) a je fakt, že ty byly dobrý... takže já budu péct podle tohohle receptu! :-) Lucie Ufa

    OdpovědětVymazat
  2. to Lucie Ufa: ja puvodne delala ten recept z joyofbaking i s barvivem... Chtela jsem jen vyzkouset jiny + jestli to funguje s tou reakci... Ale zustavam u JoB - zatim se mi podle nich vsechno povedlo...

    OdpovědětVymazat
  3. A mě se stejně na první pohled víc líbit ten druhý dort, pěkně hnědy, s křupavými pusinkami navechu, mňam. Ten červený na mě působil moc brutálně. Osobně se při vaření a pečení snažím zbytečným éčkům vyhnout (vím, jsou i v kypřicím prášku apod.), takže u mě by vždy zvítězila verze bez barviva.
    Ale i tak se skláním nad tím, že jste do cukřářského duelu s přítelem šli.

    OdpovědětVymazat
  4. to Madla: ja jsem ten druhy pak vic vymazlila, kdyz se ten cerveny nepovedl... Co se tyka barev, tak mozna nejsou uplne nejzdravejsi, ale obcas s nimi pecu a treba macarons si vylozene uzivam :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Lucie, neni nahodou problem v tom, ze v te reakci funguje jen kakao, ktere neni "Dutch processed"?
    yannka

    OdpovědětVymazat
  6. P.S. Jinak teda ale ten hnedy exemplar vypada paradne, reakce nereakce - me by rozhodne nalakal spis nez ten barevny.
    yannka

    OdpovědětVymazat
  7. yannka: jojo, myslim, ze to je tim. a jeste si to vetsinou jisti nejakym repnym vytazkem a citronovou stavou, aby barva neoxidovala, pak lze snad dosahnoout aspon nejake prirodnejsi cervene:-)

    OdpovědětVymazat
  8. to yannka & farfalla: mozne to je, aspon to tak chapu z toho popisu na wikipedii... Mela jsem nejake kakao na kterem nebylo napsano "holandske", ale asi stejne holandske bylo... Ja totiz nevim, co to Dutch processed znamena :-) V chemii jsem uplne mimo, takze s pokusy maleho chemika koncim a priste vyzkousim nejake jine recepty na neco jineho :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Dutch-processing = snížení přirozené acidity kakaa při zpracování opačným směrem, tj. k zásaditosti. Podle toho pak reaguje v receptech vždy buď se sodou, nebo s práškem. A to je i zde asi ten chemický problém. Bohužel taky nejsem chemik, ale takhle jsem to pochopila. Další problém je zjistit, jestli zde prodávané kakao tedy je, nebo není takto upravené - a podle všeho téměř vše, co se zde prodává, Dutch-processed je. Že by tohle byl ten význam názvu "kakao holandského typu"? Nevím jistě. Koupila jsem si kakao v M a S, které se tvářilo, že upravené není, a v receptu http://www.joyofbaking.com/ChocolateCake.html mi to s citronem nebo octem opravdu dělá stejně načervenalou barvu, jako má paní Jaworski na té fotce. Ten chocolate cake je mimochodem výborný, akorát dělám trochu jinou polevu.
    yannka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dutch znamená Holandský, takže by eventuelně měl být vyrobený v Holandsku nebo holandským způsobem :) nejlepší je, se podívat na internetu a objednat :)

      Vymazat
  10. to yannka: diky za vycerpavajici informace... Priste zkusim red velvet z toho kakaa ze Spencera a treba to vyjde :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Hlasuju pro ten hnědý. Vypadá vyloženě k sežrání až mě začala honit mlsná :-)

    OdpovědětVymazat
  12. to Lucka: to chapu, vypada nejak lip... Ale ono je to i tim, ze jsem hrozne odflakla foceni toho cerveneho, protoze jsem byla nastvana, jak hnusne chutna

    OdpovědětVymazat
  13. To je mi líto, že ten červený se nedal jíst. Měla jsem v plánu vyzkoušet jeden recept od Bakerelly, ale teď teda nevím :) Asi se kouknu i jinde. Ale ten hnědý red velvet cake je k nakousnutí :)

    OdpovědětVymazat
  14. to Catalina: treba ty ostatni recepty budou normalni... Kazdopadne doporucuji ubrat minimalne 50% cukru a dat na svou intuici pri realizaci receptu :-) Hodne stesti

    OdpovědětVymazat
  15. Červený dortík by se mi líbil... asi jen líbil. Já se vždycky můžu vzteknout, když se mi něco nepovede tak, jak má - ať už je chyba ve mě nebo v receptu. Je pěkné, že jsi to vzala sportovně (koneckonců ses furt mohla utěšovat pojídáním toho druhého dortu, že?:-))

    OdpovědětVymazat
  16. to Olinka: ja se taky vzdycky nejdriv vztekam, ale pak se uklidnim a bud to zkousim znovu (poud je chyba ve mne) nebo udelam neco jineho. Je fakt, ze ten druhy dort je tak dobry, ze nebylo tezke se uklidnit :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Vypadají oba krásně... :oD Chtěla bych vyzkoušet ten hnědý (radši), ale jsem tradiční hospodyňka a krémový sýr jsem na dort nikdy nedávala. A teď marně hledám, jaký sýr se tím vlastně myslí. Co mám prosím v obchodě vlastně hledat? :o)
    Váš blog jsem objevila nedávno a prošla jsem ho snad na jeden zátah/nádech... Nádherné fotky a pečící počiny!
    Magdalena

    OdpovědětVymazat
  18. to Magdalena: dekuji za pochvalu... Co se tyka kremoveho syra, tak je to bud klasicka Philadelphia, ktera se pouziva na cheesecake nebo lze s uspechem pouzit kremovy syr Buko. Jen pro jistotu pripominam - je nutne pouzit plnotucnou, ne nizkotucnou, variantu.

    OdpovědětVymazat
  19. Tak jsem zkusila red velvet... no, nevím, kde je chyba, ale v mém podání se ani ten druhý recept nedá moc jíst, a to vypadá úplně jako ten na obrázku, jen se dvěmi vrstvami krému. Ten krém je moc fajn, ale ten korpus je těžký a hutný jako plastelína i když je nakypřený celkem dobře.

    OdpovědětVymazat
  20. to natalie: to je mi lito... Tezko rict, kde je chyba... Jinak ten dort je takovy tezsi, neni nadychany a lehky, ale jako plastelina urcite neni - je moc dobry...

    OdpovědětVymazat
  21. Tak jsem ho vyzkoušela (koupila jsem teda sýr Gervais - měl napsáno "krémový sýr", tak jsem to riskla - Buko, ani Philadephii nikde neměli a neměla jsem čas) - a musím říct, že se povedl moc a všem moc chutnal - chystám se v pátek na repete :o)
    Lucie děkuji moc za odpověď a radu! :o)
    Magdalena

    OdpovědětVymazat
  22. to Magdalena: rado se stalo, jsem rada, ze chutnal

    OdpovědětVymazat
  23. tak jsem taky neodolala a upekla si ho k mdž (muž dodal aspoň květinovou výzdobu). pekla jsem podle druhého receptu a musím říct, že je to fak vynikající dortík. a použila jsem pravé holandské kakao koupené v holandsku :-) a zdálo se mi, že to trošičku načervenalé je, ale opravdu jen lehce :-).
    jinak moc se mi líbí váš blog (objevila jsem ho náhodou minulý týden) a nadšeně se budu těšít na každý další článek.
    dík
    zdendička

    OdpovědětVymazat
  24. to zdendicka: diky za pochvalu a samozrejme jsem rada, ze vam chutnalo.

    OdpovědětVymazat
  25. tak právě hledám recept na narozeninový dort a narazila jsem na tyto webové stránky. musím složit velkou poklonu autorce (i když o sobě zde uvádí, že je prastěná a to já si nemyslím. naopak, dovoluji si tvrdit, že je to nesmírně šikovná až geniální žena) a na sto tisíckrát děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  26. to anonymni: dekuju (a doufam, ze prastena a sikovna se nevylucuje ;-))
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  27. Zkousela jsem ten druhy dort. Krem vyborny, malem jsem ho snedla samotny ;) ale korpus jsem musela pect delsi dobu - cca 50 - 60 minut a bohuzel se mi srazil.
    to Lucie: muzes mi prosim poradit, jak to mam udelat, aby se mi pri dalsim pokusu nesrazil? Diky, Jitka

    OdpovědětVymazat
  28. to Jitka: to ja opravdu nevim, nejak me nenapada, co by se tam srazilo...

    OdpovědětVymazat
  29. Uz davno chci red velvet zkusit a asi si vyberu ten druhy recept. Diky moc za inspiraci a krasne stranky :-) To barvivo tam ale radsi pridam :-D
    Lucie, jakou pouzivate sterku na potreni dortu kremem? A nemate nejake zarucene tipy jak docilit aby byl krem hladce a rovnomerne rozetren? Dekuji, Kat :-)

    OdpovědětVymazat
  30. to Kat: rozhodne doporucuju ten druhy recept - ten prvni je zmetek :-) Sterku pouzivam obycejnou plastovou, co ji maji tak za 9Kc v domacich potrebach, ale moc to s ni nejde, jak je ostatne videt na dortu. Je to podobne tomuhle, ale celoplastove: http://www.a1-gastro.cz/DetailPage.asp?CatID=746&DPG=52007&Nav=1
    Ted jsem si ale koupila cukrarskou, tak uvidim, jak to pujde... Vypada takhle nejak, jen z jedne strany jsou zuby - http://www.eshop-lilie.cz/detail.php?zbozi=2451228

    OdpovědětVymazat
  31. Dělala jsem červenou vatiantu a dort byl fantastický!!!!! :)

    OdpovědětVymazat
  32. to Lucka: jakoze jsi pouzila ten dobry recept a obarvila ho, nebo ze se povedl ten mastny a preslazeny?

    OdpovědětVymazat
  33. Tak jsem zkoušela 2. recept s přidáním barviva - ale ne gelového, normálního práškového. Dala jsem ho jen jednu lžičku a bohužel to ničemu nepomohlo a dort zůstal hnědý. :( No, peču ho na zítřejší oslavu tak snad bude alespoň chutnat. :)

    OdpovědětVymazat
  34. to Vallery: praskova barviva jsou slaboucka a musi se jich dat hodne (kdyz je dort navic tmavohnedy, tak jeste vice)... Na chuti by to ale nemelo vadit :-)

    OdpovědětVymazat
  35. už dlouho chcu zkusit red velvet. moc se mi líbí kombinace červené a bílé. ale po přečtení tohoto teda nevím :o\ asi udělám nějakýho hybridka. jaký je rozdíl v chuti, když se použije mascarpone a philadelphia? a chuť čokolády má být výrazná? red velvet je čokoládový dort přebarvený na červeno?
    Janey

    OdpovědětVymazat
  36. Janey: red velvet neni cokoladovy, ale kakaovy dort, chut kakaa je "tak akorat"... Vice o puvodu dortu je na zacatku tohoto prispevku: http://luciedvorakova.blogspot.com/2010/05/red-velvet-cupcakes.html
    Rozdil v chuti mascarpone a Phily je podle me dost znacny - napr. Phila je trosku slana...

    OdpovědětVymazat
  37. cha, děkuji moc za odpověď. tak to já zkusím podle receptu z tvého druhého odkazu. :)
    Janey

    OdpovědětVymazat
  38. Dobrý den, dort mě taky nadchl a chtěla bych ho vyzkoušet, akorát ten krém asi nebude vhodný pod potahovku, že? Budu muset vrch a boky potřít nečím máslovým :-(
    Sabina

    OdpovědětVymazat
  39. Sabina: ja bohuzel potahovane dorty vubec nedelam (jen vyjimecne marcipanove), takze bohuzel nemam zkusenost... Ale myslim, ze by sel udelat z kremoveho syra a masla

    OdpovědětVymazat
  40. Ahoj. Místo potravinářského barviva s éčky dejte šťávu z červené řepy, krásně barví. Použila jsem red velvet jako brněnský dort s fondánovým potažením a červenými dekoracemi a byl úžasný a také dobrý. Libby

    OdpovědětVymazat
  41. Jo a pod potahovku jedině máslový krém.

    OdpovědětVymazat
  42. Dobrý den,včera jsem se podruhé dívala na Prima Love na pořad Báječné dorty a tam hodně používají Red Velvet.Doposud jsem nevěděla,co to je,ale po vyhledávání a přečtění recenzí se asi do tohoto dortu pustím.Prosím jen,poraďte,kde seženu gelové barvivo.Děkuji,Irena

    OdpovědětVymazat
  43. Irena: kupuji barvu od firmy Wilton, maji je napriklad u v cukrarskych potrebach Fiala, ale i jinde

    OdpovědětVymazat
  44. dělala sem recept č.2 po 15 minutách se mi z trouby začal valit černý dým vrch spodek a boky na uhel vnitřek syrový tekutý po 35 min. dopečeno okrájeno a mám ani ne poloviční dotr.doufejme, že zbytek už se povede a bude to mňam

    OdpovědětVymazat
  45. Anonymni: no, zrejme asi prilis vysoka teplota v troube, ne?

    OdpovědětVymazat
  46. Ahoj holky chci udělat red velvet pro přítele k narozeninám, ale mám zásadní dotaz.. kde se dá koupit philadelphia? Nikdy jsem to nikde v obchodě neviděla. A taky by mě zajímalo zda je toho krému dostatek protože já bych to ráda tím krémem ještě ozdobila tak jestli si nemám koupit víc sýru nebo víc mascarpone. Děkuji Míša:)

    OdpovědětVymazat
  47. Misa: Philadelphii kupuji napriklad v Albertu, Intersparu, Tesku, ale i v malych vietnamskych vecerkach. Je to takova ovalna nizka vanicka s sedym vickem (viz google images). Kremu je akorat na promazani a potreni, takze na zdobeni to bude chtit pridat.

    OdpovědětVymazat
  48. Lucko díky moc:) M.

    OdpovědětVymazat
  49. Philadelphii mají i v Globusu :-)

    Klára M.

    OdpovědětVymazat
  50. Koupila jsem v albert hypermarket děkuji za rady a jdu na ten dort držte mi pěsti pro štěstí abych něco nepo...:) Míša.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. áááá pomoooc první prblém nejde mi vyšlehat mascarpone se sýrem do hladka mám v tom hrudky...co s tím?? M.

      Vymazat
  51. Misa: melo by to byt oboje ve stejne teplote a pokud mozno ne studene... Zkus to nechat povolit a vyslehat znovu.

    OdpovědětVymazat
  52. super , zasmiala som sa :P poucila

    OdpovědětVymazat
  53. Jaja: hihi, tak aspon nekdo :-) Ja se moc nebavila, kdyz jsem to hazela do kose ;-)

    OdpovědětVymazat
  54. Ahoj,děvčata poradte mi prosí! red velvet už peču podruhé a vubec mi nevyskoči,chutově je dobrý ale nevyskoči mi ani o centak :-( Všechno dělam podle receptu jak ma byt pecu take při 175stupnu 30 min.možna to je moukou,jakou použivaté? anebo podmaslí,mělá jsem 0,1tuku.děkuji za radu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to síce 4 roky, ale budiž:-) Je veľmi doležité mať všetky suroviny v rovnakej teplote. Na úvod fakt poriadne vyšľahať maslo s cukrom a po pridaní vajec šľahať na najvyšší stupeň aký na šľahači máš. Čím viac vzduchu sa dostane do vaječno maslovej zmesi tým lepšie - to je totiž to čo robí objem. Výsledná zmes by mala byť svetlunko žltá a nádherne nadýchaná. Potom doporučujem priliať cmar a na záver a na najnižší stupeň šľahania alebo vareškou zapracovať múku. Pozor - lepek je ludra nemytá - začína sa rýchlo rozkladať, cesto potom hustne,takže múku musíme zapracovať rýchlo a efektívne, žiadne dlhé stánie rýchlo šup do trúby, riadne predohriatej. Red velvetu zdar:-)

      Vymazat
  55. anonymni: mouku pouzivam normalni hladkou. Chyba muze byt v tom, ze smichas sodu s octem a nechas ji stat nebo nepeces dort ihned po umichani testa. Tam, kde se pouziva soda, tak je treba ihned pect, jinak se kyprici ucinky sody ztrati...

    OdpovědětVymazat
  56. Tak jsem upekla svůj první Red Velvet. Pekla jsem ho zhruba 50 minut než se mi přestal lepit na spejli (forma prumer 20). A vršek mám uplne popraskany. Mám ho ještě ve forme, snad to zamaskuju kremem :)

    OdpovědětVymazat
  57. Hanka: tyjo, 50 minut se mi zda dost, tak snad nebyl vysuseny... Vrsek mi praskal taky, ale otocila jsm vrchni plat tim popraskanym dolu a bylo to ;-)

    OdpovědětVymazat
  58. Hezky den Lucie,
    dnes se chystam na red velvet jen mam dotaz:-) bily krem vam vystacil pouze na jedno proriznuti a vrsek? chtela bych ho rozzirnout vickrat tak at se mi nestane, ze pobezim do kramu pro dalsi ingredience:-)

    OdpovědětVymazat
  59. anonymni: ano, vystaci na jedno proriznuti a vrsek, ale kdyz se vnitrek namaze mensi vrstvou, pujde to i na 2 proriznuti

    OdpovědětVymazat
  60. Dneska jsem se konečně donutila k pečení tohohle dortu... A zatím jsem dost rozpačitá. (použila jsem ten druhý recept) Těsto je sice krásně vláčné, ale není ani tak krásně tavě hnědé jako Tvé, o načervenalém odstínu nemůže být ani řeč. Péct jsem ho musela 50 minut, popraskal, po vytažení z trouby aby vychladnul se jaksi propadnul, takže zůstaly vyšší okraje, ale střed je níže. Zmenšil se. Prořízla jsem jednou, více by se mi nemohlo povést:( Doufám, že to nějak zamatlám krémem... Netušíš co jsem mohla udělat špatně? (projistotu jsem s formou než šla do trouby i třískala aby nepopraskal...) Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, kazde kakao je jine, nektere svetle, jine tmave, takze asi jsi mela to svetlejsi. Cervena barva vznika nejakou chem. reakci, kterou neznam, ale pry s holandskym kakaem to nefunguje (jak je videt i na mem dortu). Dort jsem podle tohoto receptu pekla naposledy pred 3 dny a povedl se - prasknul jen malicko a po upeceni klesl snad o par milimetru, ale uplne bez problemu jsem prokrajovala 2x. Pekla jsem max. 40 minut, teplotu nevim - mam silenou starou troubu bez termostatu. Zkus priste malicko ubrat na teplote a pect radeji zvolna a dele, myslim, ze by to mohlo byt tim.

      Vymazat
  61. Děkuji za rady! Ta nečervená barva mě až tak netrápila, to spíše to praskání těsta... Moje trouba je dost podivná a předpokládám, že jsem ji nastavila na 170-175... a 50 minut bylo nutných. Dort ale naštěstí chutnal výborně i tak. Třeba to byla jen smůla napoprvé a příště to dopadne lépe:) Veronika

    OdpovědětVymazat
  62. Ahoj/Dobrý den :) Teprve nedávno mě "chytlo" pečení a narazila jsem na tyto stránky a přímo tento článek mě zaujal :) Zkusila jsem Variantu č.2 akorát jsem do ní nalila trochu barviva (stejnak byl hnědý:D.) Musím uznat,že byl vynikající, né moc sladký, né moc suchý prostě tak akorát:) Už tu mám vyhlídnuté nějaké další recepty,tak doufám,že budou stejně dobré. Jen chci poděkovat za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  63. anonymni: ja moc dekuju za mily komentar :-)

    OdpovědětVymazat
  64. Ahoj. Chci se zeptat, když chci tento dort péct jako obdelník mění se nějak poměr inkrediencí?

    OdpovědětVymazat
  65. anonymni: zalezi na velikosti. Porovnejte si objem valce a objem kvadru...

    OdpovědětVymazat
  66. Dobrý den, jen by mne zajímalo, zda jste první dortík pekla podle tohoto konkrétního receptu:? http://www.bakerella.com/red-velvet-cake/

    OdpovědětVymazat
  67. Děkuji za úžasný recept, poprvé jsem pekla před víc než rokem, pokusně, jestli ho můžu upéct dceři k prvním narozeninám. Hned ten první zmizel rychlostí blesku, takže k narozeninám bylo jasno :-) Během roku jsem ho pekla i jen tak- tak moc nám chutná a ted je zase v troubě a budem foukat dvě svíčky :-) děkuji za web plný inspirace a bezvadnych receptů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky za mily komentar Miso, jsem rada, ze dort ma uspech.

      Vymazat
  68. Tak jsem upekla přesně podle druhého receptu a u nás se úspěch neslaví. Pozřít se to dá, ale pořád to chutná hůř než jednoduchý piškotový korpus s pařížskou a ovocem. Každopádně díky za inspiraci a instrukce, jako spousta čtenářek jsem Red Velvet plánovala udělat už dlouho a až díky Tobě jsem se rozhoupala :)

    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je mi lito, u me vzdy slavil velky uspech pro svou vlacnost, narozdil od obycejnych piskotu.

      Vymazat
  69. Ahoj mám dotaz na Red velvet s korpusem červené barvy, mohu nahradit něčím červené barvivo? Abych tam nedávala chemikálii? Děkuji za odpověď
    JInak moc pěkné dortíky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bud zcela vynechat nebo zkusit stavu z cervene repy.

      Vymazat
    2. Použijte podmáslí a kakao NEHOLANDSKÉHO TYPU dojde k reakci podmásli s tímto kakaem a vznikne vám nádherný originální RED VELVET. Kouzlo bez použití chemie ;) kakao doporučuji obědnat přes internet. 99 procent kakaa u nás je už holadského typu - pražené....

      Vymazat
  70. Myslíte, že by se do toho hodila i čokoládová nebo ovocná náplň? Red velvet těsto miluju a chci ho dělat na narozeniny dvou kluků a nevím jestli by to ocenili.:)

    OdpovědětVymazat
  71. Ahoj, dneska jsem dělala svůj premiérový Red velvet a vybrala jsem si ten Váš recept, akorát jsem přidala barvivo a vyšel úplně krásně! Na povrchu sice dost popraskal, ale to jsem hravě zamaskovala krémem. Zítra bude ke kávě, tak jsem zvědavá na chuť. Nebojím se ale - uždibla jsem těsto i krém a není co vytknout :-). Jo, akorát jsem neměla podmáslí, takže to nahradila zakysaná smetana a evidentně to ničemu nevadilo, plus do krému jsem dala pouze mascarpone (za prvé jsem ani jeden krémový sýr nesehnala a za druhé jsem aspoň mohla spotřebovat celé balení naráz :-D asi mi bude chybět ta slaná tečka, ale jinak, řekla bych, bude výborný!) Takže díky!

    OdpovědětVymazat
  72. mám v plánu tento recept, ale mám jeden dotaz jde nahradit podmáslí kefírem? Bude to mít nějaký vliv na chut´ ? Našla jsem pouze podmáslí s jedním procentem tuku a to se mi přece jen moc nelíbilo a kefír měl skoro o 30 víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nezkousela jsem, vetsinou v pripade nouze menim jen za kefirove mleko a to ma stejne tuku jako podmasli. NIcmene podmasli ma prirozene takto malo tuku, neni to nijak znizkotucnene :)

      Vymazat
  73. Dobrý den:) Ten druhý recept už jsem jednou zkoušela a je vážně super! Mám na něj teď už druhou narozeninovou "objednávku" . Chtěla bych se zeptat, jestli myslíte, že by šel potáhnout fondánem? Sestřička si vydupala dort s My Little Pony....
    Ale nejsem si jistá, jestli by to se šlehačkou a mascarpone nedělalo neplechu? Někde jsem četla, že by se měly potahovat jen dorty s máslovým krémem?:/

    OdpovědětVymazat
  74. Cmar / podmasli som zohnala len zakysane. Je to ono alebo mam zhanat nezakysane?

    OdpovědětVymazat
  75. Recept už jsem použila dříve ten druhý a povedl se. Teď se zase chystám, tak jsem si vzpomněla, že jsem vám už chtěla napsat. Ten první recept jsem sice nezkoušela, ale musím vás upozornit, že v tom originále, na který odkazujete, se celkem liší množství surovin (nepočítám cukr) od receptu, který uvádíte, a který se vám nepovedl. Jinak mám vaše stránky ráda a občas se nechám inspirovat. Veronika

    OdpovědětVymazat
  76. No s holandským kakaem to nemůže fungovat, to dá rozum, vždyť je alkalizované (proto je holandské)....

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...