čtvrtek 11. listopadu 2010

Francouzská cibulačka


Kdo by to řekl, že nejlepší polévka, kterou jsem kdy jedla, bude z cibule. Cibuli totiž vůbec nemám ráda. Kdykoliv jsem jedla cibulačku (vlastně naposledy v dětství, pak jsem se jí vyhýbala), bylo to pro mě takové malé utrpení. Nesnáším totiž chuť (a "vůni") cibule, pokud není tepelně upravená až do rozvařena, kdy konečně začne být sladká. V cibulových polévkách mého dětství odporně vrzala mezi zuby a cibulově páchla. A pak jsem si přečetla tenhle recept. Takhle popsat cibulačku! Sladká? Voňavá? Že bych to zkusila? Sice ve mně hlodal červíček, že přeci není možné hodinu(!) restovat cibuli, že po čtvrt hodince bude spálená na uhel, ale ten popis chutí a vůní mě přesvědčil k pokusu.

Recept je tedy kompletně převzatý z Kebových kulinařinek, předměty, jako jsou historie a chemie, vynechávám.

Ingredience (na 4 porce):
500g žluté cibule
75g másla (ne margarínu, ne oleje, ne sádla - francouzská kuchyně si žádá svoje)
bobkový list
šalvěj (tymián, rozmarýn, ...)
půl lžíce bílého vinného octa na deglazování (nemusí být)
1dl suchého bílého vína
1 lžíce hladké mouky
1l kuřecího vývaru (jde použít i jiný, třeba zeleninový, ale rozhodně domácí)
sůl, pepř
---
francouzská bageta (lepší je včerejší)
sýr Gruyére nebo Comté

Postup:
V hrnci si rozpustíme máslo a přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka spolu s bobkovým listem a několika lístky šalvěje. Za stálého míchání restujeme asi tak pět minut, cibule za tu dobu změkne. Snížíme plamen na nejmíň, co to jde a restujeme minimálně hodinu; občas promícháme. Cukr obsažený v cibuli zkaramelizuje a je to tak, že čím déle vydržíme restovat, tím chutnější polévku budeme mít. Hodina a půl se dá zvládnout hravě; zkouknete u toho nějaký film, vyperete, poklidíte a byt se vám zatím plní báječnou vůní (takovou, že byste tu zkaramelizovanou cibuli nejradši rovnou sežrali lžící).
Je možné, že cibule se během restování trošku přichytila ke dnu hrnce, pomocí octa jí "odlepíme" (deglazujeme) a ještě přidáme víno. Mícháme, a když se víno odpaří, tak cibuli zaprášíme moukou. Chvilku opékáme a pak přilijeme horký vývar. Polévku ještě asi půl hodiny vaříme, potom dochutíme solí a pepřem.
Polévku rozdělíme do misek, navrch položíme plátky bagety a zasypeme strouhaným sýrem. Strčíme do trouby a necháme zapéct pod grilem dozlatova. Ano, je pravda, že v téhle verzi se to špatně jí, takže - bagetu je možné nakrájet na kostky místo plátků. Má to samozřejmě jednu vadu - bageta se moc rozmočí a to já nerada.

62 komentářů:

  1. Jsem poctěn Lucko ;) Díky a jen tak dál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tymián. Vždy tymián. A třikrát přelít vínem....A cibule bílá!!

      Vymazat
  2. lucii, tvoj blog je úplne dokonalý!
    prinútil ma spraviť prvý cheesecake :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Na tu cibulačku už jsem se u Keby kdysi dívala, vidím, že recept opravdu funguje, tak ji asi taky zkusím! Vypadá opravdu dobře!

    OdpovědětVymazat
  4. Fíha, tak ted anevím, jak bych tu hoďku a půl zvládla. Pocháleny ale budiž plynové plotýnky - věřím, že na té nejmenší by se to určitě nespálilo:-)
    Já kdysi dělala cibulačku, když ke mně dojeli prarodiče - dávám do ní provensálské koření. Děda mi řekl, že tak dobrou polívku ještě nejedl:-)) "A přitom je to taková blbost..." :-D

    OdpovědětVymazat
  5. to Keba: ja dekuju za recept, bez tveho nadseneho popisovani chuti a vuni bych se do toho nikdy nepustila :-)
    to babô: diky (a doufam, ze cheesecake chutnal)
    to HaF: je skvela a neni to tezke. Navic ta hodina a pul utece rychle a trouba zustava pri vareni cibulacky volna ;-)
    to Olinka: je to vazne v pohode, taky jsem se bala, ale ona ta cibule zacne lehce hnednout az tak za 45 minut.

    OdpovědětVymazat
  6. Nejtěžší při vaření cibulačky je vskutku NESEŽRAT ten opečený cibulový základ :) - po té hodině už to tak voní a člověk má takový hlad...
    Můj další postřeh se týká množství cibule - připadá mi, že ať se propláču jakoukoli hromadou cibule, nikdy toho nějak není dost:) Možná to bude souviset s postřehem č.1...
    yannka

    OdpovědětVymazat
  7. Tak na cibulačku jsem si dosud netroufla taky a navíc manžel ji nemá rád přesně kvůli těm důvodům, které jsi napsala do úvodu. Ale když jsem se tak proslintávala receptem, tak to určitě zkusím. Jen nevím, jak to půjde dohormadx připravovat hodinu a půl jen cibuli a k tomu hlídat malé a poněkud hyperaktivní batole :-)

    OdpovědětVymazat
  8. to Madla: ja teda zadne dite nemam, ale vzhledem k tomu, ze u hrnce se nemusi stat celou dobu, staci jen obcas michnout, tak bych se toho nebala :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Neskutečnááá polívka, vařím ji už po čtvrté a pokaždé se nemůžu dočkat!!! Luxusní, děkuju za recept, je to poklad :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Právě jsem dovařil, skvělá! díky

    OdpovědětVymazat
  11. to anonymni & dag: no neni vubec zac, recept mam stejne od Keby, takze vsechny diky smeruji k nemu :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj,
    chci se zeptat, dá se místo bagety použít třeba rohlík? :-)

    OdpovědětVymazat
  13. to anonymni: pouzit muzete co chcete, ale myslim, ze rohlik ma jinou konzistenci a vic se rozmaci...

    OdpovědětVymazat
  14. Dnes jsme ji uvařili, ale mi nechutnala vůbec a příteli celkem jo, nicméně nám ta snaha nestála za to... Škoda... A to jsme se tak těšili. Každému chutná něco jiného... ;-)
    Veronika

    OdpovědětVymazat
  15. to Veronika: tak to je skoda - ja ji povazuju za jednu z nej polivek

    OdpovědětVymazat
  16. díky za recept, polévka byla neuvěřitelně dobrá, určitě ji zase udělám ;)

    OdpovědětVymazat
  17. vařím ji snad jednou za měsíc, je boží ♥ a vůbec, miluju tvůj blog, vše, co chci vařit, hledám nejdřív tady :)

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj, cibulačka je výborná, moc díky za recept.
    Jenom jsem se chtěl zeptat, jestli obyčejný sýr (eidam, ementál) nezkazí chuť, ty francouzské jsou docela těžko k sehnání..
    Adrian

    OdpovědětVymazat
  19. Adrian: dekuju, jsem rada, ze ti chutnala :-)
    Co se tyka pouziti syru, tak bych se primlouvama za pouziti kvalitnich syru a nenahrazovani obvyklym ceskym Eidamem 30% - je tam malo tuku a tedy se spatne rozpousti a spis tak nejak zgumovati... Jine syry, nez zminene v receptu jsem nezkousela, ale myslim, ze by meli mit alespon 45% tuku, v pripade vyberu Eidam x Emental bych hlasovala pro ten druhy...

    OdpovědětVymazat
  20. Výborná recept, dnes vařím podruhé a už ne nemůžu dočkat. Jako sýr používáme parmazán, nepatří tam, ale nám chutná.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  21. Lucko, díky moc za recept. Je to naprosto excelentní luxusní polévka. Už jsem vařil nejmíň 6x a pokaždé jsem schopný cibulačku "sežrat" na posezení. :)

    Honza

    OdpovědětVymazat
  22. Honza: neni vubec zac... Ale pripominas mi, ze jsem si koupila v Berline nove cibulackove misky a jeste jsem je nevyzkousela :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Právě jsem ji dovařil. Je dokonalá. Děkuji za recept. Pepa.

    OdpovědětVymazat
  24. Pepa: diky za komentar, jsem rada, ze sis pochutnal :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Recept na tuhle cibulačku jsem objevil asi před dvěma lety u Keby a od té doby jsem jí propadl. Když jsem jí jedl ve Francii, myslel jsem, že té úžasné chuti dosahují ochucením vývaru, nikdy by mě nenapadlo restovat cibuli hodinu a déle, dokud jsem to nevyzkoušel. Prostě nebe v hubě :). Jen jsem si zjednodušil ten konec - místo zapékání celé misky si ty bagetky zakápnuté olivovým olejem a posypané sýrem v troubě upeču samostatně a vkládám do talíře těsně před servírováním.
    Tomáš

    OdpovědětVymazat
  26. Tomas: zapekat zvlast se da taky, aspon se to tolik nerozmoci

    OdpovědětVymazat
  27. použitelná "včerejší francouzská bageta" není francouzská, o včerejší francouzskou totiž už ráno zlomíte nůž :) dobrému jídlu zdar! D.

    OdpovědětVymazat
  28. Domini: co k tomu mam asi tak rict... Mate tupe noze? Nazdar!

    OdpovědětVymazat
  29. Dobrý den, chystám se taky vařit tuto cibulačku, ale pořád si říkám, že to musí být zdlouhavé spíš s ohledem na to, že musím prvně udělat domácí vývar... Nebo to děláte nějak zjednodušeně? Pro mě je kuřecí vývar, cca 40min v tlak.hrnci, plus příprava zeleniny a tak. Takže ve finále by to asi bylo na celé dopoledne... nemáte nějakou pomůcku? díky moc.

    OdpovědětVymazat
  30. anonymni: vyvar pripravuji pravidelne ve vetsim mnozstvi a mrazim v 0,5l krabickach a mam ho tak vzdy pri ruce.

    OdpovědětVymazat
  31. Cibulacku miluji od jejiho prvniho ochutnani, ale bohuzel od te doby mam na ni smulu a vetsinou mi v restauracich naserviruji spis polevku podobnou tem, co popusujete,ze znate z detstvi.
    Tak jsem se konecne odhodlala k tomu,ze si ji uvarim doma. Bohuzel, snad diky me nezkusenosti, se nepovedla. I kdyz jsem si jista, ze jsem postupovala presne podle postupu nekde se stala chyba, protoze moje cibulacka ma tmave hnedou barvu. Myslim, ze se mi nepovedlo karamelizovani cibule, misty se asi spalila a dodala polevce divnou pachut. Ale i takto lehce spalena je lepsi, nez v mnohych podnicich. Ale obavam se, ze skonci v zachode.
    Nemate nejaky vseobceny typ, jak si z karamelu udelat kamarada? jakmile se nekde objevi (nyni i ve slovesu karamelizovat), tak se mi pokrm pokazi..¨
    Omlouvam se za dlouhy prispevek,
    Kristyna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje cibulacka ma taky tmavou barvu, ale cibule spalena nebyla. Chce to varit na opravdu mirnem ohni, nesnizovat davku cibule a obcas michat. At se priste podari :-)

      Vymazat
    2. dnes se mi povedla uplne stejna - tmava, hodne vina - trochu mi to asociovalo omacku po "burgundsku" takze jsem ji zahustila, upekla maso a je to excelentni omacka! :-D

      Vymazat
    3. :) Recept na cibulovou omacku jsem uz taky nekde videla, tak treba se to nahodne povedlo...

      Vymazat
  32. Díky za recept, Lucie. Cibulačku miluju, moje maminka dělá skvělou, ale takhle bude, troufám si říct, ještě lepší! Pěknou neděli!

    OdpovědětVymazat
  33. poprosim o radu....polievocka sa mi zda trosku prikysela, asi z toho vina.nedalo by sa ju nejak zachranit?....dakujem:))).tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi lito, ale netusim. Vino se melo nechat zcela odparit...

      Vymazat
  34. Dekuji za recept, muj pritel je francouz a rekl mi, ze takhle delala cibulacku jeho babicka :) (akorat tam pry davala vic vina)

    OdpovědětVymazat
  35. vynikající!!!! je fakt, že když jsem viděla prorestovaný božohodový kastrol, měla jsem chuť kromě zkaramelizované cibule sežrat i autorku receptu :-))))) ale výsledek stál za to. westruše.

    OdpovědětVymazat
  36. westruse: no tedy, to snad ne! ;-) Pripecenosti na dne se deglazuji tim octem, spaleny hrnec jsem nikdy nemela... Ale hlavni je, ze polivka chutnala ;-)

    OdpovědětVymazat
  37. Dobry vecer,cibulacku moje pritelkyne poprve ochutnala ve vanocni Parizi.Uplne ji ucarovala,hned po prijezdu shanela recept.Vyzkousela tento a hned na poprve trefa do cerneho.Varila ji ke stedrovecerni veceri namisto klasicke rybi polivky.Cela rodina jsme si ji hned oblibili a i letos nam cibulacka provoni byt.Recept mohu jen doporucit.Muj syn Tomasek ji rika "bibulacka" nam,nam :-)

    OdpovědětVymazat
  38. Právě jsem ji dodělala. Díky za recept, je to hotový foodgasm! :-) Ten jsem zažívala ještě před ochutnáním polévky, stačila samotná cibule - jo, nedalo mi to, taky jsem užírala. Dala jsem rozmarýn a je skvělá. :-)

    OdpovědětVymazat
  39. Ach jo, to je spotřeba cibule :) vyzkoušel jsem nekolik receptů, ale nikdy to nebylo ono, dokud jsem pred nedavnem nenasel tento skvely blog... zrovna mi na sporáku pomalu karamelizuje cibulka, fantasticka vune je vsude kolem a mam co dělat, aby nejaka cibulka jeste zbyla do finále...ochutnávat se ale musí :)
    Moc diky za tenhle i ostatni recepty. Jen tak dál. Radim

    OdpovědětVymazat
  40. Cibulacku uz jsem parkrat varila, ale tato je opravdu skvostna ;-)) Radim ji do svych oblibenych. Dekuju, Maruska :-)

    OdpovědětVymazat
  41. Cibulačku jsem dnes vařila poprve a mohu říct, že je opravdu skvělá.Děkuji za recept.Budu doporučovat i ostatním.Dekuji Jana

    OdpovědětVymazat
  42. Děkuji za recept! Vařím ji dvakrát do měsíce a nemůžu se té cibulačky nabažit :)

    OdpovědětVymazat
  43. Nevím,co dělám špatně, ale ani po hodině restování cibule mi ne a ne zhnědnout :-(

    OdpovědětVymazat
  44. Varil som z 1 a pol kila cibule. Vydržal som miešať 2 hoďky.Cibuľa sa nelepila, takže ani nebolo treba pridať ocot.Krásne zhnedla. Ja by som vydržal ešte dlhšie, ale ostatní mi furt pchali frňák do kastróla, tak som to musel ukončiť. Keďže sme mali v chladničke chedar a stilton, posypal som jednu bagetku chedarom a druhú modrým syrom. Vypadalo ro fantasticky, chutilo ešte lepšie.
    Ďakujem za skvelý recept

    OdpovědětVymazat
  45. Dobrý den, to čekání stojí za to a dnes cibule voní až na chodbu. Chtěla jsem se zeptat. Jestli místo sýrů v receptu použít např. sýr Gran moravia. U nás jsem ty sýry nenašla nebo hledám blbě :D a nevím jak ty sýry chutnají. Zatím cibulačku máme bez bagetky a sýru, ale i tak je vynikající a těším se, až ochutnám i s bagetkou a sýrem

    OdpovědětVymazat
  46. Polévku jsem podle tohoto receptu uz varila mnohokrat a cela rodina ji miluje.jime ji dokonce na Stedry den k obedu.jako hlavni chod :-) moc diky,Lucie

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...