pondělí 8. listopadu 2010

Comtesa de noir



Bylo mi naznačeno, že to tady na blogu se sladkými recepty v poslední době flákám (což je pravda), a tak jsem se o víkendu polepšila a upekla bábovku. Ovšem ne jen tak ledajakou. Je z knihy Kouzlo dezertů od Mirky Slavíkové a je to přesně ta bábovka, kterou celou dobu hledám. Mám sice nějaké recepty - třeba na obyčejnou třenou (neurazí-nenadchne), tvarohovou (výborná, ale dělá jí kdekdo) nebo šlehačkovou (dobrá, ale často nechce z formy) - ale hledala jsem něco víc. Po prvním soustu Comtesy jsem pochopila, proč má Mirka Slavíková titul Professeur en sucre d'Art. 

Ingredience:
250g hladké mouky
20g holandského kakaa
15g mleté skořice
15g prášku do pečiva
150g lupínkových mandlí (použila jsem mix mandlí a ořechů, protože půlku mandlí NĚKDO snědl)
150g strouhané hořké čokolády
150g změklého másla
100g cukru moučka
5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
100ml červeného vína
100g zakysané smetany
100g cukru krupice

Postup:
Troubu si zapneme na 170°C a bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Do jedné mísy si prosijeme mouku, kakao, skořici a prášek do pečiva, přidáme mandle a čokoládu.
Ve druhé míse vyšleháme máslo s cukrem moučka a žloutky, pomalu přidáváme víno a zakysanou smetanu a promícháme (výsledkem je dost nechutně vypadající blemc).
Bílky vyšleháme s cukrem krupice a sníh opatrně spojíme se zmíněným blemcem. Zasypeme sypkou směsí a zlehka, ale důkladně promícháme.
Přendáme do připravené formy a pečeme 40 minut.


Vypadá to, ze kolem "Kouzla dezertů" přestanu chodit jako kolem horké kaše a zkusím něco dalšího. 

43 komentářů:

  1. Nádhera, tuto knížku někdo prodával na Aukru za 39,-Kč. Prostě jsem neměla to srdce ji tam nechat a tak už ji mám v knihovně! Loni jsem podle Mirky pekla vanilkové rohlíčky a byla to pohádka! Vidím, že budu muset knížkou znovu zalistovat a taky něco upéct!

    OdpovědětVymazat
  2. Víno tedy není častou přísadou do moučníků, pokud opominu hrušky na víně. Jednou jsem zkoušela s vínem takto experimentovat a výsledek nebyl tedy nic moc. Ale ta Tvá bábovka by stála za hřích :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Sranda, chystám se hodit k Cuketkovi do zápisků návod k bábovce, o které si myslím, že je nejlepší na světě. Tak můžeme porovnat navzájem :)

    OdpovědětVymazat
  4. to HaF: za 39? A to jsem si rikala, jak jsem vyhodne koupila, kdyz ji meli ve sleve za 199 :-D Nicmene porad hledam recept na dobre rohlicky a ani jsem si nevsimla, ze tam jsou...
    coco-choc: ja vino v jidlech vubec moc nemusim, ale tady nechava jen malickou stopu na jazyku a je to pecka
    to Michala: souboj babovek :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ty rohlíčky byly loni budˇv Apetitu nebo v Gurmánovi. Byl to rohlíčkový trojboj. Můžu oskenovat a poslat.
    Jinak na Aukru se dají sehnat bezva kuchařky za bezva cenu!(hrozná závislost)

    OdpovědětVymazat
  6. to HaF: ja radsi na aukru nejsem, abych si nevyluxovala ucet nakupovanim stareho nadobi kvuli foceni :-) Za recept na rohlicky bych byla vdecna :-)

    OdpovědětVymazat
  7. michala: ja chci nejlepsi babovku, mnam... comtessu taky vyuzkousim, ale jinak mam s babovkami problem(nejak me bud nesnasi,nebo nevim, vzdycky jsou necim nedostacujici)

    OdpovědětVymazat
  8. Já nevím, jaké jsou podle vás nejlepší rohlíčky na světě, ale ve většině receptů se vanilkové rohlíčky dělají s ořechů. V naší rodině se už léta dělají z mandlí - trochu se to prodraží, ale ta chuť je potom prostě k nezaplacení, aaaaaach, už se těším na Vánoce :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tady je moje nejlepší bábovka na světě a o víkendu asi budu muset zkusit tu Lucčinu :)
    http://www.cuketka.cz/?p=4928

    OdpovědětVymazat
  10. to Aja: my doma vzdycky pekly mandlove
    to Michala: diky; upecu a porovnam :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Já bábovky moc nemusím, protože nemám ráda "suché buchty" :-) Mám raději ty "mokré" - různé moučníky s ovocem, krémem, šlehačkou atd. Ale jednu bábovku jsem vzala na milost, a to bábovku Savoy na kterou byl kdysi recept v Apetitu. Je to sice suchá buchta, ale uvnitř tekutý nugát a oříšky...mňam! Bude na stole o víkendu! Už je na ni ten správný čas - venku mlhavo a deštivo, tak na stůl patří bábovka a čaj s rumem nebo svařákem :-)

    OdpovědětVymazat
  12. to Alena:
    Comtesa neni sucha buchta, to bych ji nejedla :-) Diky kysane smetane je krasne vlacna a navic plna cokolady

    OdpovědětVymazat
  13. Se zakysanou smetanou peču moc ráda a tahle bábovka plná čokolády a ořechů mě tím pádem víc než láká. Ještěže tu mám před sebou skvělý čokoládový dort (bez mouky, jen cukr, máslo, čokoláda, vejce), protože ta fotka je k sežrání :-)

    OdpovědětVymazat
  14. to Madla: cokoladove dorty bez mouky jsou nebezpecne dobre :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Díky za recept, takhle bábojka je fakt dobrá, až nebezpečně, zařadím do repertoáru :o)

    Evas

    OdpovědětVymazat
  16. Před pár minutami se bábovka (resp. přebytky těsta ve formičkách na muffiny) konečně dostala na konzumovatelnou teplotu a je naprosto dokonalá. Na bábovce jsem měl vždycky nejradši kakaový střed a tady není nic jiného... Červené víno jsme doma zrovna neměli, portské taky posloužilo ;) Díky moc!

    OdpovědětVymazat
  17. to ondratoral: ja jsem vzdycky tak rada, kdyz se nekomu neco podle meho receptu povede :-) At zije cokolada!

    OdpovědětVymazat
  18. Bábovku jsem zkoušela nejdřív v dortové formě, protože bábovkovou jsem neměla, ale tenhle recept mě donutil si ji koupit. Neměla jsem ale odvahu dát tam těch 15 g skořice. Dala jsem dva a přišlo mi to dost. A teď se chci zeptat, jestli jsem to měla risknout :)
    Už se chystám na cheescake.

    OdpovědětVymazat
  19. to Evca: ja tam dala asi tak 8g, protoze vic jsem doma nemela a nijak moc tam citit nebyla, takze tech 15g by mozna bylo v pohode... Samozrejme je to na chuti kazdeho, kolik tam da koreni - ja skorici moc rada, takze mi ani vetsi mnozstvi nevadi. Doufam, ze ti babovka chutnala :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Bábovka je dokonalá, právě jsem ji dopekla, nechala ji trošku vychladnout a ochutnala...božská!!! Díky moc ;)

    OdpovědětVymazat
  21. Babovku jsem nedavno upekla svagrovi k narozeninam jako chutovku po veceri. Je fakt vyborna. Trochu jsem se bala pouziti vina a pote konzistence testa, ktere bylo mene tekute nez na jake jsem zvykla, ale povedlo se. Vino zanecha jen trochu kyselejsi chut a v kombinaci se skorici, cokoladou a spoustou mandli je to fakt super. Nicmene se priklanim k variante zkusit mene skorice. Dala jsem 12 g (vic jsem nemela) a prislo mi, ze to az prilis ovlivnilo chut.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  22. to Jitka: je fakt, ze te skorice je tam fakt hodne, ale nijak mi to nevadilo...

    OdpovědětVymazat
  23. Hezký den Lucie,
    prosím, kolika %ní hořkou čokoládu? Udělala jsem ji příliš hořkou, ale nejsem si jistá- my totiž ani jeden v rodině čokoládu nemusíme, tak to byla loterie. Taky jsem se chtěla zeptat, jestle "blemc" nutno vyšlehat metlou do absolutní bezhrudky? A taky nebyla dost "nesuchá", i když v žádném případě tak suchá jako klasické bábovky.
    Jinak u nás vede mandlová bábovka (z najemno nadrcených mandlí), chtěla jsem rozšířit repertoár, ale nevyšlo to- s čokoládou je u nás těžké uspět.
    Ale bylo zábavné vyzkoušet! Díky.
    Gammi

    OdpovědětVymazat
  24. to Gammi: ja si nejsem jista, jakou konkretne jsem pouzila, ale bezne pouzivam 70% Lindt... Je to hodne cokoladove a horke a pokud nemate radi cokoladu, tak to asi nebylo nic pro vas... "Blemc" jsem michala uplne dohladka - neni tam nic, co by neslo rozmichat... Co se tyka vlacnosti, tak je mozne, ze byla mozna trosku prepecena a tim se vysusila - mne vysla uplne vlacna a mokra...
    Kazdopadne jsem rada, ze i kdyz vam doma nechutnala, tak to beres sportovne :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Vždycky jsem si myslela, že peču nejlepší bábovku (recept podle Sandtnerové vylepšený ořechy), dokud jsem dnes u dcery neochutnala tuhle. Je naprosto úžasná. Děkujeme za zprostředkování receptu.

    OdpovědětVymazat
  26. NynnCZ: neni vubec zac, jsem moc rada, ze chutnala :)

    OdpovědětVymazat
  27. Tak túto Babovku Comtesu de noil určite vyskúšam, veď sú na ňu dobré ohlasy. Som prekvapená, že červené víno a kyslá smotana. Rada mám novoty a určite bude mojim chlapom chutiť...Alžbeta

    OdpovědětVymazat
  28. Alzbeta: ingredience jsou dost neobvykle, ale vazne stoji za to. Doufam, ze si pochutnate :-)

    OdpovědětVymazat
  29. Recept pro čokoholiky, bylo rozhodnuto. Že ale přijde ze školy i junior (12 let) se slovy "potřebuju tu bábovku, dva kusy prosím", to jsem nečekala... Obvykle se nad mými výtvory ptá znechuceně "co to je" a největší pochvala bývá "bylo to docela dobrý". Na resumé bábovky jsem se neptala, vizitka potřeby dalších kousků poté, co byl jeden pokusný přibalen ke svačině, to bylo nade vše!
    A za mě - jsem blběna, věrná starému zvyku zabodávání špejle jsem ještě přidala 10 minut k těm 40. K lepšímu to určitě nebylo. Takže co naplat, musím ji udělat brzy znovu. To je ale "smůla"... :-)
    A ten blemc, ten bych prosím mohla jíst i samotný, to je asi nechutné, ale pravdivé...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to mam opravdu radost :-) A syrove testo jim casto, je to hruza :D

      Vymazat
  30. Kaaa (závorková)29. června 2013 v 21:46

    Dobrý den,

    s nadšením a velkým očekáváním jsem se dnes pustila do Comtesy de noir, ovšem výsledek je pro mě trošku rozpačitý. Chci se tedy poradit, jakých chyb se napříště vyvarovat (jsem sice v rozpacích, ale jednu šanci jí ještě dám :-)). Je... suchá (stejně jako Alice jsem ji nechala v troubě o pár minut déle, sic špejle byla mokrá od těsta), je moc sladká (ubrat cukru, tuším), je příliš hořkokakaová. :-) Proč se vlastně do těsta přidává čokoláda, když je z kakaa (to je ale hloupý dotaz!) a když už, tak proč má být strouhaná a ne třeba v kouscích?

    Moc se mi líbí, takhle nějak si představuji moderní pečení, ale jak píšu... nějak to není úplně ono a já bych ráda, aby bylo. :-)

    Díky za rady. :-)

    OdpovědětVymazat
  31. Kaaa: ja se obavam, ze pro tyhle pripady, kdy "bramborak je moc bramborovej a kyselo je moc kysely", rady nemam... Pokud byla babovka sucha, tak jste ji prepekla - je treba rozlisovat, zda na spejli ulpiva syrove testo nebo jen rozpustena cokolada.
    Sladka mi babovka nepripadala, v kombinaci s vyraznou chuti kakaa a cokolady a skorice se to hezky srovnalo. Na hloupy dotaz odpovidat nebudu.
    Zrejme zkuste zvolit jinou babovku, treba nejakou bez kakaa a cokolady, kdyz vam nechutna, co vy na to? ;-)

    OdpovědětVymazat
  32. Nejlepší bábovka jakou jsem kdy jedla. Neměla jsem červené víno, tak jsem ho nahradila brusinkovou šťávou a místo zakysanky pořádný jogurt. A i když jsem nahradila cukry medem, byla úplně výborná!=)

    Dostávám se do situací, že mi ostatní "nadávají", že moc peču, oni to pak musí jíst a bříška se pak kulatí, tak je drobet obměkčuji.=)

    Stejně jsou rádi, když mají co kávě nebo k čaji. A tahle bábovka je prostě fantastická!

    Moc děkuji a těším se, o co se od Vás zase pokusím.

    Přeji krásný zbytek dne a ještě jednou děkuji.=)

    Petra L.

    OdpovědětVymazat
  33. Petra: diky za mily komentar, jsem rada, ze chutnala :-)

    OdpovědětVymazat
  34. Tý jo, tak to je poprvé co mi něco z receptů co jsou tady úplně nevyšlo. Postupoval jsem přesně podle receptu, bábovka mi přišla lehce mokrá, tak sem přidal cca 5 minut, ale stejně se nedopekla... Jediné co mě napadá, že jsem ji pekl ve formě, která nemá dutý střed (respektive má, ale ne skrz na skrz ale cca do dvou třetin). No ale až na lehce tekutej střed je výborná...

    OdpovědětVymazat
  35. O víkendu jsem upekla Comtesu podle vašeho receptu. Dokonalejší bábovku jsme snad ještě nejedli!! Opravdu paráda, vláčná a ta čokoláda s mandlemi!!! Pohádka :D Moc děkuji ;-)

    OdpovědětVymazat
  36. Naprosto fantastická bábovka, moc díky za recept ;-)

    OdpovědětVymazat
  37. Lucie, tak tahle bábovka, to je teda něco. Bábovky moc nemusím, ale to jsem nevěděla, že mohou vypadat i takto. Nic lepšího jsem nejedla. Díky moc za recept i pěkný web. Recept jsem dodržela přesně, je dokonale vyladěný, i se skořicí. Pekla jsem o 15 min déle, po prvním kousnutí mě napadlo... Tak tohle je fakt zlo. :-D

    OdpovědětVymazat
  38. Babovka je fantastická dělal jsem ji už 3x
    podle jiného receptu,kde bylo ještě kura z jednoho pomeranče

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...