čtvrtek 26. listopadu 2009

Pokračuju s cukrařinou



Úterý - kurz cukrařiny, středa - mejdan v podniku s názvem Sbohem rozume (nečekaně výstižné), čtvrtek - odlet na dovolenou. Jo, byl to hekťák. Vlastně, pořád je.

Na kurz "Začínáme s cukrařinou II." jsem se přihlásila - asi ne překvapivě - po absolvování "Začínáme s cukrařinou I". Náplní kurzu byly ještě lepší dobroty než poprvé.

Výjimečně se mi podařilo z práce vyrazit včas a do Suchdola dojet dokonce o dvacet minut dřív. Počasí hnusný, mrholilo a z komínů stoupal žlutej smradlavej dým. Rozhodně ideální pro procházku po okolí. V půl jsem dorazila do kuchyně, kde se už zase popíjelo - vaření je zábava. Osazenstvo od minula prořídlo, respektive se změnilo. Bylo nás jen sedm - jedna slečna z minula, paní, co má cukrárnu, se synem a trojice z nějakých lahůdek plus Lukáš Pohl a Václav Frič. Tahle komorní sestava se ukázala jako příjemnější varianta.
Uvázat zástěry a jdeme na to!
Listové těsto - začátek, který jsem potřebovala. Byla jsem totiž dost rozčílená z práce a mlácení válečkem do kostky másla (namísto které jsem si samozřejmě postupně představovala několik mých drahých kolegů) mě uklidnilo. Umlátit, rozválet, vychladit. Vyválet, přeložit, přeložit, přeložit, vyválet, vychladit. Opakovat. Mazec.


Stejným způsobem jsme vyrobili těsto plundrové, do kterého se navíc dává kvásek. Vyzbrojena teorií z minula jsem ho vyrobila úplně sama! To zíráte, jak jsem šikovná, co? Vznikly nám dvé várky croissantů - sladké a slané. Nalijeme si další dvojku, ochutnáme slanou verzi a pokračujeme.




Odpalované těsto - větrníky a profiterols. Už nikdy nebudu jíst větrníky z cukrárny. Napíšu si Ježíškovi o robota, abych mohla šlehat všechny ty náplně a uvětrníkuju se k smrti. Odpalované těsto jsem nikdy nedělala a řeknu vám, je to teda divočina - míchala jsem, až mi ruka umdlívala a litovala jsem, že zvedání činek v posilovně jsem vždycky flákala. Ale rozhodně to stálo za to. Poslední větrník jsem jedla v posteli, s šílenou kocovinou, před odletem na dovolenou - bomba.



Profiterols. Kupa malých kuliček, dovnitř vecpat ganache z čokolády, zasypat pistáciovými oříšky v karamelu a čokoládě. Zdá se vám, že té čokolády už bylo dost? Těžko, ještě se to polévá bílou čokoládou. Valrhona je Valrhona.



Maracuja Ivoire mousse s banány. Téměř snobsky vypadající dezert. Žádná klasika - hodit na talířek a sníst, ale velká piplačka a nakonec výsledek, který sice neurazí, ale ani neuchvátí. Aspoň, že to dobře vypadá.

 

Cesta domů? Půl dvanácté v noci, obložená sladkostma, předávkovaná cukrem, ale spokojená. 1. prosince jdu zase.
Jo a ještě abych se přiznala, omylem jsem štípla erární zástěru, takže pššššt, příště jí nenápadně vrátím.

12 komentářů:

  1. wow! tohle mě, milovníkovi cukru, prostě nemůžeš dělat!!!! ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. :-) vzdyt Anna Ti taky podstrojuje sladke, ne? Aspon podle jejiho blogu...

    OdpovědětVymazat
  3. tak to je poriadna machrina! vediet si vysperkovat veterniky doma... respect! .-)

    OdpovědětVymazat
  4. Viki, doufam, ze se mi to povede zopakovat i doma :-)


    btw. gratuluju k narozeni krasne dcery a preju hodne zdravi
    L.

    OdpovědětVymazat
  5. :-)

    aspoň jeden komentář úplně mimo ... Sbohem rozume je ta svijanská hospoda na náměstí s kašnou, kde je taky Pink floyd, Zanzibar a Blatouch?

    OdpovědětVymazat
  6. Prosím Vás, Lucie, nebyla byste tak hodná a neposlala mi recept na větrníčky? Vypadají naprosto úžasně... O odpalované těsto mi nejde, to zvládám, ale náplni ne a ne přijít na kloub.. mail je: natalie.ramikova(at)seznam.cz
    Jinak Vaše stránky jsou naprosto skvělé, přišla jsem na ně docela nedávno a po aspoň zběžném projití celého blogu mám nejméně 25 receptů na vyzkoušení - brzy se chystám mj na red velvet cake :-) Snad se to povede i mi tak skvěle jako Vám.
    Tak ať Vám to vaří, peče a fotí pořád líp!! (i když někdy mám ocit, že líp to snad ani nejde)

    OdpovědětVymazat
  7. to natalie: diky za pochvalu, red velvet je moc dobry a urcite se povede, je vazne jednoduchy... Recept vam poslu na mail.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak jsem včera na maličkou rodinnou oslavičku udělala větrníčky. Dělala jsem je asi čtyři dny (jako jeden den cukrářský fondán, další den korpus, pak základ na karamelovou šlehačku a nakonec jsem to kompletovala). A výsledek je ten, že jsou EXKLUZIVNÍ! Ta karamelová šlehačka je přesně ta, která je ve větrnících z obchodu, ten vanilkový krém je trošku moc vanilkový na můj vkus, příště zkusím dát smetanový puding, aby to více chutnalo po šlehačce. Fondán jsem dělala doma, nechtěla jsem ho kupovat. Je to trochu kumšt, povedl se mi až napodruhé, ale byl fajn. Děkuju za recept a inspiraci :_)

    OdpovědětVymazat
  9. to natalie: jsem rada, ze vam chutnalo (myslim, ze misto vanilkoveho kremu jde dat jen samotna neslazena slehacka a taky to bude dobre a trosku se to tim "odsladi")

    OdpovědětVymazat
  10. Chtěla jsem se zeptat, jestli na ty kurzy chodí i úplní začátečníci. Chtěla bych to zkusit, ale když tak slyším, že jste tam jen cukráři, tak nevím nevím, co bych tam dělala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urcite, treba ja jsem tam byla uplny zacatecnik, neumela jsem nic a vsechno jsem se krasne naucila a kurz byl strasne prinosny. Ja vubec nejsem cukrar :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...