středa 27. července 2011

Fresh Fraisier - Výzva The Daring Bakers'


Výzvu pro tento měsíc si pro nás připravila Jana z blogu Cherry Tea Cakes. Naším úkolem bylo vytvořit Fraisier. Je to francouzský dort, který se skládá ze dvou vrstev piškotu, které jsou spojeny krémem s jahodami (la fraise je francouzsky jahoda), které by měly po obvodu koukat a dort tak hezky ozdobit. Vršek dortu je pak pokrytý mandlovou pastou. Měli jsme povoleno použít i jiné ovoce než jahody, ale protože na trhu ještě nějaké měli, rozhodla jsem se zůstat u klasiky a udělat pravý Fraisier (ať nikoho ani nenapadne, říkát mému krásnému dortíku Jahodáč, ať už se to nabízí sebevíc!).

Příprava dortu není náročná, chce to jen trochu času - doporučuji si tedy práci rozvrhnout do alespoň dvou dnů. První den upečeme piškot a uvaříme krém a sirup, druhý den Fraisier sestavíme a necháme zatuhnout.
Původní recept i s různými variantami najdete tady - recept na piškot jsem dodržela, krém jsem udělala jiný, ale rozhodně doporučuji vzít radši vlastní osvědčený recept na nadýchaný piškotový korpus, protože tenhle nebyl úplně oukej.

Základní "chiffon cake"

Ingredience (na 20cm formu)
155g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
100g cukru krupice
špetka soli
60ml oleje
3 žloutky
95ml vody
1 lžička vanilkového extraktu (nabo nahradit část cukru vanilkovým)
kůra z jednoho citrónu
5 bílků (hlasuji pro použití 3 bílků)
1/4 lžičky citrónové šťávy

Postup:
Troubu si předehřejeme na 160°C. Dno rozkládací dortové formy vyložíme pečícím papírem - nevymazáváme boky. 
Do velké mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a přidáme cukr (3 lžíce si necháme bokem) a sůl. Promícháme.
V jiné misce prošleháme olej, žloutky a vodu s vanilkovým extraktem a nastrouhanou kůrou. Vlijeme do mísy se suchou směsí a promícháme dohladka.
Bílky šleháme do pěny, přidáme citrónovou šťávu a cukr a ušleháme lesklý pevný sníh.
Asi třetinu sněhu opatrně zapracujeme do těsta, abychom ho nadlehčili a poté vmícháme zbylé dvě třetiny.
Hmotu nalijeme do připravené formy a pečeme asi 45 minut, propečenost můžeme vyzkoušet pomocí špejle. Piškot necháme vychladnout ve formě, poté objedeme kraje nožem, sundáme boky formy i dno s pečicím papírem, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice, kde vydrží až čtyři dny.

Žloutkový krém (recept z joyofbaking.com)

Ingredience:
3 žloutky
50g cukru krupice
20g hladké mouky
20g kukuřičného škrobu
300ml plnotučeného mléka
1/2 vanilkovéhu lusku

Postup:
V (neplastové) míse promícháme cukr a žloutky a přidáme mouku prosátou s kukuřičným škrobem. Důkladně rozmícháme.
Mléko spolu se semínky vyškrábanými z vanilkového lusku (můžeme přihodit i samotný lusk) přivedeme k varu a stáhneme z ohně. Vanilkový lusk vyndáme (můžeme ho opláchnout, nechat uschnout a vložit do dózy s cukrem). Horké mléko velmi pomalu naléváme do cukrovo-žloutkové směsi, kterou neustále mícháme metličkou, aby se vajička nesrazila.
Směs vrátíme do kastrolu a na mírném ohni za stálého(!) míchání zahříváme k bodu varu, pořád mícháme(!) a vaříme ještě asi půl minuty až minutu, až krém zhoustne. Přelijeme do čisté misky a zakryjeme potravinářskou folií tak, aby se dotýkala povrchu - to zabrání vytvoření škraloupu. Necháme vychladnout a poté přednáme do lednice, kde krém vydrží až tři dny.

Cukrový sirup

Ingredience:
75g cukru krupice
80ml vody

Postup:
Cukr s vodou zahříváme v kastrolu, dokud se cukr nerozpustí. Není nutné míchat, ale ničemu to nevadí. Sirup můžeme skladovat v lednici až měsíc.

Fraisier

Ingredience:
1 "chiffon cake"
1 dávka cukrového sirupu
4g práškové želatiny
1/2 lžíce studené vody
250ml smetany ke šlehání
1 dávka žloutkového krému
900g jahod
50g marcipánu

Postup:
Boky rozkládací dortové formy obalíme potravinářskou fólií a položíme na servírovací tác.
Piškot podélně rozřízneme na dvě části, spodní dáme do připravené formy. Pokapeme polovinou cukrového sirupu.
Omyté a očištěné jahody nakrájíme na poloviny a naklademe je po obvodu dortu, řeznou stranou směrem ke stěně formy.
Želatinu necháme nabobtnat ve vodě. Ve vodní lázni zahřejeme asi 4 lžíce žloutkového krému na teplotu 50°C. Přidáme nabobtnalou želatinu a rozmícháme jí v krému dohladka. Vmícháme zpět do vychlazeného krému.
Ušleháme šlehačku a smícháme jí se žloutkovým krémem. Pomocí cukrářského sáčku nastříkáme krém mezi jahody a tenkou vrstvu na celý povrch dortu.
Zbylé jahody pokrájíme na dorobnější kousky a nasypeme je doprostřed na krém. Na ně nastříkáme krém, jen trošku si necháme navrch.
Zakryjeme druhou polovinou piškotu, ten pokapeme druhou zbylým cukrovým sirupem a pomažeme zbytkem krému.  
Na ploše posypané moučkovým cukrem vyválíme z marcipánu kruh o průměru 20 cm a položíme ho navrch.
Dort zakryjeme potravinářskou fólií a necháme zatuhnout alepspoň 4 hodiny, lépe ale přes noc.

I přes to, že dané recepty nepovažuju za dobré, dort mi strašně moc chutnal a už se chystám na další verzi. Měkoučký piškot, nadýchaný krém, čerstvé ovoce - co víc si od léta přát?

pátek 22. července 2011

Omáčka z pečených rajčat

Rajčata začínají být ve formě a tak je potřeba toho využít a zásobit se na zimu. Omáčka z kupovaných plechovkových soudkových rajčat je podle mě docela dobrá, ale pečení rajčatům dodá skvělou chuť. Navíc mám v poslední době z vlastnoručně vyrobených marmelád, sirupů a podobných věcí strašně dobrý pocit.
Recept je z kuchařky Zpátky domů od Hanky Michopulu a hned jak jsem ho viděla, hned jsem na tu omáčku dostala chuť. Je to velmi jednoduché, práce téměř žádná a výsledek více než uspokojivý. Otázkou je, jak dlouho vydrží, když nemáme špajz a lednice je nám věčně malá. Sice to moc nechápu, jak je možné, že dvěma lidem nestačí jedna velká lednice, ale prostě to tak je.


Ingredience (na cca 500ml sklenici omáčky):
1kg zralých středně velkých rajčat
1 lžíce třtinového cukru (pokud jsou rajčata hodně sladká, lze vynechat)
4 stroužky česneku
hrst čerstvého tymiánu
olivový olej

Postup:
Troubu si rozehřejeme na 110°C. Omytá a osušená rajčata překrojíme na polovinu a naskládáme řezem nahoru na pekáč vymazaný olivovým olejem. Posypeme cukrem a pokapeme olivovým olejem, do kterého jsme prolisovali česnek - pokud možno se snažíme trefit na rajčata, ne mimo ně. Nakonec posypeme tymiánem a dáme péct na minimálně dvě, lépe však tři hodiny. Ještě horká rajčata plníme do zavařovací sklenice, kterou jsme předem vypláchli horkou vodou a 10 minut nechali osušit v troubě na 145°C. Ihned zavíčkujeme.
Loni jsem podle stejného receptu dělala sušená rajčata, který jsem pak nakládala do oleje. Postup je úplně stejný, jen dobu pečení protáhneme alespoň na šest hodin.

úterý 19. července 2011

Pstruh s pečenou zeleninou


Sobota ráno a já vyrážím na trh na náplavce s jasným úkolem. Zakoupit čerstvé pstruhy na oběd. Mají je tam živé, pěkně v kádi. Řeknete si, kolik jich chcete, jeden chlapík je zabije, druhý vykuchá a pečlivě zabalí. Čerstvější už na talíř přijít nemůžou (leda bych si je zabila sama až doma, ale na to si fakt netroufám).
Další sobota ráno, já natěšená na čerstvé pruhy, ale kádě nikde. Nápad na lehký oběd je v tahu a já přemýšlím, co teda sakra uvařím. U stánku s kapřími hranolky prodávají i pstruhy a i když prodávající chlapec nevypadá čerstvě, má pstruhy v polystyrenové bedně na ledu (a vypadají líp než on), a tak se odvažuju a dva si přeci jen beru. Už cestou se mi zdá, že z tašky cítím rybinu (tímto se omlouvám spolucestujícím z tramvaje číslo sedm), doma jí cítím ještě víc, ale na pohled i na omak se mi ryby pořád zdají v pořádku. Drahý jím důvěřuje taky a nakonec jednoho k obědu doopravdy sní. Já jsem se ovšem "samovystresovala" a nejsem schopná rybu pozřít. Oproti voňavému a šťavnatému kousku z minulého týdne je tohle prostě smradlavý zoufalec a já mám slabý žaludek. Obědvám pečenou zeleninu s chlebem.
Pokud se vám tedy povede koupit čerstvého pstruha (unavenému chlapci od kapřích hranolků jeho unavené pstruhy raději nechte), dejte si báječný letní oběd. Kdo má zahradu s grilem, vyhrává.

Ingredience:
čerství pstruzi
hladkolistá petržel
čerstvý tymián
sůl, pepř
olivový olej
---
cuketa, lilek, papriky, rajčata, nové brambory, česnek, cibule, ...
olivový olej
sůl
čerstvý tymián

Postup:
Troubu předehřejeme na 190°C. Zeleninu pokrájíme na přiměřeně stejné kusy a rozložíme jí do pekáčku vymazaného olivovým olejem (lilek můžeme nechat předem vypotit, rajčata dáme zatím stranou). Pořádně osolíme, přidáme tymián a pokapeme olejem. Pečeme asi 30 minut, na posledních 10 přidáme rajčata.
Vykuchané a očištěné pstruhy omyjeme pod proudem vody, osolíme a opepříme zvenku i zevnitř a do břišních dutin jim nacpeme bylinky. Opékáme je na grilovací pánvi lehce potřené olejem 10 minut z každé strany.

V případě, že nějaká pečená zeleniny zbyde, nechte ji vychladnou a přendejte do misky (brambory raději snězte zatepla). K oleji, který zbyl na pekáči, přimíchejte podle chuti balsamico, zalijte zeleninu a dejte vychladit do lednice. S čerstvou bagetou a pořádně vychlazeným bílým vínem je to skvělá letní večeře.

pondělí 11. července 2011

Třešňový koláč s krémem


Znáte to - jdete na trh nakupovat a přinesete spoustu věcí, které se musí ihned zpracovat, ale nemáte žádný nápad. Otevřete tedy kuchařku, listujete a hledáte. Třešně... koláč... Třešňový koláč s krémem. Vypadá to dobře, ingredience mám, jdu na to. Bezva, těsta je skoro dvojnásobek, než je potřeba. Super, krému i třešní taky. Počkat - nelistuju náhodou kuchařkou Apetitu? Poslední dobou se mi to stává často, že jejich recepty prostě nefungují. Zajímalo by mě, jestli je všechny opravdu zkoušejí, jak se chlubí na titulce každého čísla časopisu, nebo jestli jen převezmou recept a fotku z BBC nebo odkud a konec. Občas mi to tak připadá a pěkně mě to štve. Nicméně koláč je moc dobrý a po pokrácení je recept použitelný.

Ingredience na formu o průměru 27cm:
70g cukru moučka
140g vychlazeného másla
210g hladké mouky
1 vejce
---
500g třešní
130g přírodního cukru
3 lžíce amaretta (v originále je třešňovice)
70g mletých mandlí
2 vejce
citrónová kůra
190ml smetany (na vaření či na šlehání)
50g rozpuštěného másla

Postup:
Třešně vypeckujeme, dáme do mísy, zasypeme dvěma lžícemi cukru, zalijeme likérem/pálenkou a necháme nejméně půl hodiny macerovat.
Z prvních čtyř ingrediencí rychle vypracujeme těsto, přikryjeme ho fólií a dáme na půl hodiny vychladit. Potom ho na lehce pomoučněné ploše vyválíme a vyložíme jím formu. Opět dáme chladit, nejlépe do mrazáku.
Zapneme si troubu na 190°C. Korpus propícháme vidličkou, položíme na něj kolečko pečícího papíru a zasypeme vrstvou suchých fazolí nebo jiných luštěnin - to zabrání nafouknutí a vyboulení korpusu. Pečeme asi 15 minut, sundáme papír s fazolemi a dopečeme dozlatova - ještě asi 5-10 minut.
Zatím si připravíme náplň. K prošlehaným vajíčkům přidáme mandle, zbylý cukr, citrónovou kůru, smetanu i lehce zchladlé máslo. Nakonec vmícháme třešně (i se štávou, kterou mezitím pustily). Náplň vlijeme na korpus a pečeme 40 minut. Krájíme až po vychladnutí, koláč můžeme posypat moučkovým cukrem.

Mňam - sladké těsto podobné lineckému, mandlová náplň a šťavnaté třešně. Já prostě miluju léto!

pátek 8. července 2011

2. narozeniny (opět s dortem)


Na oslavu prvních narozenin jsem všechny oblažila sentimentálním povídáním o tom, proč jsem si založila blog, jak mi dělá radost, když moje výplody někdo čte a dokonce si najde čas mi i napsat. Na druhé narozeniny se pokusím být stručnější, ale nic neslibuju.
Za ten rok jsem se stihla přestěhovat, navařit a napéct kopec dobrot a jen několik málo nepovedeností, sepsat 67 receptů nebo jiných zápisků o jídle (jenom?), přihlásit se do The Daring Bakers, psát recenze pro scuk a poznat tak skupinu jídlem stejně či více postižených lidí, nakoupit kupu pekařských nezbytností, přemluvit novou troubu ke spolupráci v oblasti macarons, objevit a obdivovat spoustu nových foodblogů, absolvovat kurz vaření a senzorické zkoušky a zamilovat se do pečení chleba. Naučila jsem se vstávat v sobotu brzy ráno a jít na trh (nevídané), uvařit kynuté knedlíky, používat matematicko-fyzikální tabulky v kuchyni (ne zcela úspěšně) a dokonce vypěstovat bylinky za oknem (přiznávám, že to je spíš drahého zásluha). Přemohla jsem se a ochutnala od dětství nenáviděná játra (nic moc, ale už je dokážu udržet v žaludku), bůček (pořád fuj), krevety (říkal někdo krevety? ano? dám si jich tak kilo), nakládané chobotničky (mňam) a lečo (jak jsem ho doma nesnášela, tak teď netuším proč).
Za ten rok mi přibyla velká spousta nových čtenářů - každý další mě vždycky nejdřív překvapí a následně se dostaví pocity jako je štěstí, zadostiučinění, radost (a malá kapička pýchy), spolu se stresem a divným pocitem zodpovědnosti. Chtěla bych poděkovat, že si najdete čas a přidáte se mezi fanoušky, protože mi to dělá vážně radost, stejně jako milé (i kritické - ale podepsané prosím) komentáře, které tu necháváte. Musím (a chci) poděkovat mému drahému - za všechno a taky tátovi, který je nejnadšenějším konzumentem čehokoliv, co mu donesu.
No, vypadá to, že jsem nebyla stručnější, ale taková už prostě jsem. Ukecaná. Takže teď už konečně k dortu. Stejně jako loni jsem vzala recept, který jsem získala od Lukáše Pohla na cukrářském kurzu v Prakulu a stejně jako loni se mi ne zcela povedl. Opět se to podařilo docela dobře zachránit a zamaskovat a dort je jedlý. Nutně ovšem potřebuji kurz potahování dortů marcipánem, protože ty hrby a varhánky, které jsou z té strany dortu, kterou nevidíte, jsou ostudné.


Dort Schwarzwald podle Lukáše Pohla

Ingredience:
8 vajec
190g marcipánu
95g cukru krupice
165g hladké mouky
20g kakaa
---
225ml + 400ml smetany ke šlehání
240g hořké čokolády (min. 60%)
50g glukosy (použila jsem golden sirup)
---
500g čerstvých nebo mražených višní
150g cukru krupice
---
marcipán na potažení


Postup:
Práci si rozvrhneme do dvou dnů a bude to hračka - pokud to nezkazíte jako já.
Nejdřív si připravíme mandlový piškot. Troubu předehřejme na 165°C, dortovou formu vymažeme máslem. Mouku prosejeme s kakaem. Vejce, marcipán a cukr vyšleháme ve vodní lázni do lehoučké a nadýchané pěny (ano, šlehala jsem málo - piškot mám tuhý) a zlehka vmícháme směs mouky a kakaa. Přendáme do připravené formy a pečeme asi půl hodiny.
Zatímco se peče piškot, připravíme náplň. 225ml smetany a glukosy (golden sirup) přivedeme k varu, sundáme z ohně a přidáme nalámanou čokoládu. Pomocí ponorného mixéru vymícháme dohladka - teplota během zpracování nesmí klesnout pod 45°C. Měřila jsem to svým skvělým novým teploměrem a pokud se nebudete flákat a koukat kde co lítá, tak během zpracování skončíte tak na 55°C úplně v pohodě. Hladkou směs uložíme do druhého dne v lednici.
Ke zdárnému konci první - přípravné - fáze zbývají višně. Ty spolu s cukrem svaříme do medova a necháme vychladnout.
Druhý den, kdy máme všechny součásti dortu připravené, se můžeme pustit do sestavení dortu.
Čokoládovou směs pomocí ručního mixéru promícháme dohladka, přidáme zbylou vychlazenou smetanu a vyšleháme. Tady jsem to opět nějak pokazila a v krému mám nerozšlehané kousky čokoládové směsi - dál jsem ale šlehat nemohla, neb bych to srazila. Takže rada zni - čokoládovou směs před zašleháním smetany pořádně promíchat.
Korpus podélně rozkrojíme na dvě části. Na servírovací tác dáme okruží z dortové formy, na dno umístíme první část korpusu a na něj asi polovinu našlehané náplně. Na tu naklademe višně a na ně asi 3/4 zbylé náplně. Navrch posadíme druhou část korpusu a vršek potřeme zbylým krémem. Dáme vychladit.
Pracovní plochu posypeme moučkovým cukrem a vyválíme marcipán tak, aby nám vystačil na potažení celého dortu. Vyndáme ho z lednice, opatrně sundáme formu a podle našich schopnosti se co nejpečlivěji pokusíme potáhnout dort. Když se nám to tak úplně nepovede, obarvíme kousek marcipánu (v mém případě gelovým barvivem a kakaem) a nedokonalosti překryjeme - puntíky zvládneme i my nešikovní.

středa 6. července 2011

Višňový džem s marcipánem


Tentokrát jenom v krátkosti. Uvažovala jsem, jestli mám recept vůbec zveřejňovat, ale protože blog jsem ze začátku založila více méně jako svojí soukromou sbírku receptů, o které nechci přijít, tak jsem se rozhodla ho sem dát. Recept je od Martiny z blogu Dulce de Leche a je opravdu skvělý. Kombinace višní a marcipánu je prostě dokonalá a to říkám i přes to, že po vypeckování višní budeme muset malovat a během vaření jsem musela vytírat. Jo a taky jsem si opařila ruku. 

Ingredience:
1kg vypeckovaných višní
500-750g cukru krupice
100g marcipánu
šťáva a kůra ze 2 citrónů
pár kapek mandlové esence (neměla jsem, ale i bez ní je to fakt pecka)

Postup:
Višně vaříme spolu s citrónovou šťávou a kůrou asi 25 minut, aby pustily šťávu. Přisypeme cukr, necháme ho rozpustit a přidáme marcipán. Vaříme a mícháme, dokud se marcipán nerozpustí a džem nezačne houstnout. Teď je ta pravá chvíle na přidání mandlové esence. Nakonec džem přendáme do horkých suchých sklenic, ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí otočíme zpět a máme hotovo.

... a taky jsem se chtěla pochlubit tématickou manikúrou

úterý 5. července 2011

Tvarohové knedlíky (podruhé)


Letošní jahody jsou pryč, ale s receptem na tvarohové jahodové knedlíky se můžu těšit na příští rok. Tyhle jsou z jedněch z posledních kunratických - a to se na mě málem nedostalo. Stojím na Kubáni ve frontě, přede mnou asi šest lidí a maximálně dvacet krabiček jahod. "Prosím čtyři" říká paní a láduje je do už tak nacpané tašky na kolečkách. "Nejsi ňáká nenažraná, babo", myslím si já. Hypnotizuju nebohé nakupující zlými pohledy. Jestli na mě nezbyde alespoň jedna krabička, tak... tak... tak budu strašně smutná. Zbyla, dokonce jsem si vzala dvě (nejsem ňáká nenažraná?!) a zůstalo tam i pro těch pár lidí za mnou (nejsem zas tak nenažraná!).

Tvarohové knedlíky s krupicí podle Marie Janků-Sandtnerové

Ingredience (pro 2-3 osoby - 18 knedlíků o velikosti ping-pongového míčku):
60g změklého másla
3 žloutky
špetka soli
250g tvarohu (kostku, ne vaničkový)
sníh ze 3 bílků
300g krupice
10g hrubé mouky
---
18 malých jahod (drahý chtěl knedlíky plněné, já ne, takže jsem udělala půlku knedlíků plněnou a druhou prázdnou)
---
tvrdý tvaroh, máslo, cukr moučka / jahodová omáčka (co kdo rád)

Postup:
Na knedlíky si dáme vařit velký hrnec vody a než se přivede k varu, uplácáme knedlíky. Máslo utřeme se žloutky a solí do pěny. Přidáme tvaroh a pořádně promícháme. Nakonec zapracujeme krupici a mouku, zlehka vmícháme sníh a z těsta vytvarujeme knedlíky, můžeme do nich schovat jahodu. Vaříme je 6-7 minut, rychle je vybereme děrovanou naběračkou a propícháme vidličkou, aby unikla pára. Plněné knedlíky podáváme s rozpuštěným máslem, bohatě sypané cukrem a tvarohem (u nás doma se tomu mixu, co se z toho udělal na talíři, říkalo "mumláníčko" a čím víc jsme ho na talíři měli, tím větší radost vládla kolem stolu). Prázdné knedlíky přelijeme jahodovou omáčkou jako v minulém receptu


Do tvarohového těsta samozřejmě můžeme zabalit téměř jakékoliv ovoce (já nejradši meruňky), nadělat si knedlíky do zásoby a zmrazit. Doporučuji je nejdřív zmrazit na tácu a teprve pak je sesypat do pytlíků, protože jinak se celé pokrčí a pochroumají a slepí a při vaření vám z nich vyleze ovoce a bude to celé k ničemu. 

Nakonec jeden takový malý téměř coming-out bych řekla. Chystám se založit si ještě jeden blog - tentokrát módní. Kdo totiž nemá fashion blog, ten je naprosto out. A já doufám, že mě fashion bloggerky v cool a in outfitech přijmou mezi sebe a fashion bloggeři v pyžamech mě vezmou na kávu do Slavie, že se naučím sexy pózy a výrazy na focení nových oblečků, které dostanu od Katek ze showroomu H&M. Že můj život konečně bude k něčemu. Já vím, že vysmívat se postiženým není slušné, ale já to myslím opravdu upřímně - důkazem budiž moje první fashion-fotka. 

bermudy (pánské) - second hand (zapůjčeno od drahého)
kabelka - vintage prkýnko s meruňkovými knedlíky

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...