středa 27. července 2011

Fresh Fraisier - Výzva The Daring Bakers'


Výzvu pro tento měsíc si pro nás připravila Jana z blogu Cherry Tea Cakes. Naším úkolem bylo vytvořit Fraisier. Je to francouzský dort, který se skládá ze dvou vrstev piškotu, které jsou spojeny krémem s jahodami (la fraise je francouzsky jahoda), které by měly po obvodu koukat a dort tak hezky ozdobit. Vršek dortu je pak pokrytý mandlovou pastou. Měli jsme povoleno použít i jiné ovoce než jahody, ale protože na trhu ještě nějaké měli, rozhodla jsem se zůstat u klasiky a udělat pravý Fraisier (ať nikoho ani nenapadne, říkát mému krásnému dortíku Jahodáč, ať už se to nabízí sebevíc!).

Příprava dortu není náročná, chce to jen trochu času - doporučuji si tedy práci rozvrhnout do alespoň dvou dnů. První den upečeme piškot a uvaříme krém a sirup, druhý den Fraisier sestavíme a necháme zatuhnout.
Původní recept i s různými variantami najdete tady - recept na piškot jsem dodržela, krém jsem udělala jiný, ale rozhodně doporučuji vzít radši vlastní osvědčený recept na nadýchaný piškotový korpus, protože tenhle nebyl úplně oukej.

Základní "chiffon cake"

Ingredience (na 20cm formu)
155g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
100g cukru krupice
špetka soli
60ml oleje
3 žloutky
95ml vody
1 lžička vanilkového extraktu (nabo nahradit část cukru vanilkovým)
kůra z jednoho citrónu
5 bílků (hlasuji pro použití 3 bílků)
1/4 lžičky citrónové šťávy

Postup:
Troubu si předehřejeme na 160°C. Dno rozkládací dortové formy vyložíme pečícím papírem - nevymazáváme boky. 
Do velké mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a přidáme cukr (3 lžíce si necháme bokem) a sůl. Promícháme.
V jiné misce prošleháme olej, žloutky a vodu s vanilkovým extraktem a nastrouhanou kůrou. Vlijeme do mísy se suchou směsí a promícháme dohladka.
Bílky šleháme do pěny, přidáme citrónovou šťávu a cukr a ušleháme lesklý pevný sníh.
Asi třetinu sněhu opatrně zapracujeme do těsta, abychom ho nadlehčili a poté vmícháme zbylé dvě třetiny.
Hmotu nalijeme do připravené formy a pečeme asi 45 minut, propečenost můžeme vyzkoušet pomocí špejle. Piškot necháme vychladnout ve formě, poté objedeme kraje nožem, sundáme boky formy i dno s pečicím papírem, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice, kde vydrží až čtyři dny.

Žloutkový krém (recept z joyofbaking.com)

Ingredience:
3 žloutky
50g cukru krupice
20g hladké mouky
20g kukuřičného škrobu
300ml plnotučeného mléka
1/2 vanilkovéhu lusku

Postup:
V (neplastové) míse promícháme cukr a žloutky a přidáme mouku prosátou s kukuřičným škrobem. Důkladně rozmícháme.
Mléko spolu se semínky vyškrábanými z vanilkového lusku (můžeme přihodit i samotný lusk) přivedeme k varu a stáhneme z ohně. Vanilkový lusk vyndáme (můžeme ho opláchnout, nechat uschnout a vložit do dózy s cukrem). Horké mléko velmi pomalu naléváme do cukrovo-žloutkové směsi, kterou neustále mícháme metličkou, aby se vajička nesrazila.
Směs vrátíme do kastrolu a na mírném ohni za stálého(!) míchání zahříváme k bodu varu, pořád mícháme(!) a vaříme ještě asi půl minuty až minutu, až krém zhoustne. Přelijeme do čisté misky a zakryjeme potravinářskou folií tak, aby se dotýkala povrchu - to zabrání vytvoření škraloupu. Necháme vychladnout a poté přednáme do lednice, kde krém vydrží až tři dny.

Cukrový sirup

Ingredience:
75g cukru krupice
80ml vody

Postup:
Cukr s vodou zahříváme v kastrolu, dokud se cukr nerozpustí. Není nutné míchat, ale ničemu to nevadí. Sirup můžeme skladovat v lednici až měsíc.

Fraisier

Ingredience:
1 "chiffon cake"
1 dávka cukrového sirupu
4g práškové želatiny
1/2 lžíce studené vody
250ml smetany ke šlehání
1 dávka žloutkového krému
900g jahod
50g marcipánu

Postup:
Boky rozkládací dortové formy obalíme potravinářskou fólií a položíme na servírovací tác.
Piškot podélně rozřízneme na dvě části, spodní dáme do připravené formy. Pokapeme polovinou cukrového sirupu.
Omyté a očištěné jahody nakrájíme na poloviny a naklademe je po obvodu dortu, řeznou stranou směrem ke stěně formy.
Želatinu necháme nabobtnat ve vodě. Ve vodní lázni zahřejeme asi 4 lžíce žloutkového krému na teplotu 50°C. Přidáme nabobtnalou želatinu a rozmícháme jí v krému dohladka. Vmícháme zpět do vychlazeného krému.
Ušleháme šlehačku a smícháme jí se žloutkovým krémem. Pomocí cukrářského sáčku nastříkáme krém mezi jahody a tenkou vrstvu na celý povrch dortu.
Zbylé jahody pokrájíme na dorobnější kousky a nasypeme je doprostřed na krém. Na ně nastříkáme krém, jen trošku si necháme navrch.
Zakryjeme druhou polovinou piškotu, ten pokapeme druhou zbylým cukrovým sirupem a pomažeme zbytkem krému.  
Na ploše posypané moučkovým cukrem vyválíme z marcipánu kruh o průměru 20 cm a položíme ho navrch.
Dort zakryjeme potravinářskou fólií a necháme zatuhnout alepspoň 4 hodiny, lépe ale přes noc.

I přes to, že dané recepty nepovažuju za dobré, dort mi strašně moc chutnal a už se chystám na další verzi. Měkoučký piškot, nadýchaný krém, čerstvé ovoce - co víc si od léta přát?

30 komentářů:

  1. Congrats for your challenge, it looks great. I had to translate the recipe too, but mine is tranlated to spanish.

    OdpovědětVymazat
  2. to musi byt teda uuuuzasny "dort"..a som rada,ze si mi opat rozsirila obzory,pretoze nazov "Fraisier" pocujem prvy krat:))

    OdpovědětVymazat
  3. Pretty Fraisier :) I love how you arrange the strawberries on top.

    OdpovědětVymazat
  4. Neodolatelné! Ve vzpomínkách se často vracím k jahodové piškotové roládě z dětství, kterou dělala paní Sekotová, už nikdy v životě jsem neochutnala nic tak lehkého a delikátního. Léto a jahodová roláda forever. Tvůj Frasier je opět umělecké dílo a sakramentsky složité, obdivuju tvou trpělivost. A chci se zeptat - rozmístění jahod na povrchu, to není čistě náhodné, že? Nějaké skryté poselství? :))

    OdpovědětVymazat
  5. Krasna torticka. U mna jahodkove mozu byt vzdy. Lucka, uzasne si zvladla vyzvu. Zdravim Ada

    OdpovědětVymazat
  6. Beautiful fraisier! Wonderful work on the challenge.

    OdpovědětVymazat
  7. Gorgeous looking Fraisier! I bet it's delicious too! Great job!

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný, já bych na to asi neměla nervy :-) Ale zeptám se, čím ty dorty rozkrajuješ?

    OdpovědětVymazat
  9. to Monika & Nish: thank you ladies :-)
    to Martina: dekuju moc. Ja jsem o nem taky dosud neslysela, ale je opravdu skvely a na leto jako delany
    to abigail: thank you (strawberries are arranged on holes which I had on my marzipan layer - but it's a secret ;-))
    to La Cuoca: ja zase vzpominam na kakaovou roladu se slehackou, jakou umela jen moje babicka - bohuzel, receptar ji ukradli zlodeji (zrejme jim bylo jasne, ze je to nejvetsi poklad) a babicka uz je stara a z hlavy recept nevi :-( Dekuju za pochvalu, ale nijak moc narocne to opravdu nebylo - to ta baklava minule byla vetsi mazec :-D
    PS: skryte poselstvi zakrytych der na marcipanu ;-)
    to Ada: dekuju moc
    to shelley c & Renata: thank you
    to Pavli: diky, ale fakt je to docela velkej efekt za celkem malo prace. Rozkrajuju to dlouhym nozem, ktery jsem koupila u Fialy

    OdpovědětVymazat
  10. Jeee, ten je krasnej, blahopreju k dalsimu vydarenemu dortiku! Fraisier miluju, delala jsem ho v jahodove sezone nekolikrat. Male foto jednoho z mych pokusu mam tu http://www.domacilaskominy.estranky.cz/clanky/dorty.html
    Mejte se krasne a uz se tesim na dalsi clanek! Zuzana D.

    OdpovědětVymazat
  11. great looking fraisier! great job on the challenge!

    OdpovědětVymazat
  12. to Zuzana D.: dekuju - ja jsem dosud o existenci Fraisieru nemela ani tuseni
    to Bourbonnatrix: thank you :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Už když jsem tvůj dort viděla na fóru, uplně mě omámil! A červené pozadí na fotce skvěle dokresluje jahodovou atmosféru :) Já už jsem jahody neměla a použít kupované z obchodu jsem odmítla, tak jsem tento měsíc vynechala (ale jak budou příští rok jahody, jdu do toho!). Klobouk dolů, vypadá jako od profíka!

    OdpovědětVymazat
  14. to Catalina: dekuju moc, ale nejsem uplne spokojena - priste si s tim vic vyhraju a chci to mit cistejsi a preciznejsi... Je mi lito, zes vynechala, kazdy den jsem chodila na tvuj blog smirovat a ono nic nebude :-(

    OdpovědětVymazat
  15. Až do nedávna jsem netušila, co to Fraiser je, takže díky za rozšíření obzorů. Vypadá skvěle, ostatně jako všechno od tebe! :-)

    OdpovědětVymazat
  16. to Madla: dekuju moc :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Tvůj frasier vypadá nádherně :) Já jsem se ke svému dostala dost pozdě, takže o jahodách jsem si skoro mohla nechat zdát, ale přece jenom jsem něco spáchala :D A nakonec mi ani ten korpus nepřišel vůbec špatný.

    OdpovědětVymazat
  18. to Meg: dekuju moc. Chodila jsem smirovat na tvuj blog, kdy uz tam konecne bude... Ten korpus, kdyz se upravi mnozstvi cukru a daji se 3 bilky a 3 zloutky, tak je dobrej...

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj Lucie:)Frasier jsem zkoušela teď o víkendu,vzhledově i chuťově se povedl na 1,ale chtěla jsem se zeptat,když chci smíchat vychladlý žkoutkový krém s našlehanou šlehačkou-zůstávaly mi v krému potom žmolky toho žloutkového.Snažila jsem se je roztírat,ale něco tam prostě zůstalo..Je to i logické-každá hmota má jinou konzistenci.Chci se tedy zeptat,měla jsi taky podobný problém,nebo je v tom nějaký fígl,který neznám?:)))děkuji moc za odpověď..Tvůj blog sleduju pravidleně,krásně fotíš,krásně tvoříš:))Hanka

    OdpovědětVymazat
  20. to Hanka: Ahoj Hanko, ja kdyz jsem ho delala poprve, tak se tam hrudky neudelaly... Myslim, ze to bylo proto, ze jsem nejdriv samotny zloutkovy krem proslehala mixerem a teprve pak spojila se slehackou. Na druhy pokus jsem tohle uz neudelala a mela jsem tam hrudky take... Dalsi tip je, propasirovat zloutkovy krem pred smichanim se slehackou pres jemne sitko... Dekuju moc za pochvalu a doufam, ze tyhle rady budou napriste k necemu :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Páni to je teda nádhera! Voní na dálku. Sice složitější, ale to já právě ráda :-) A navíc nám podruhé dozrávají jahody :-)

    OdpovědětVymazat
  22. to Lucka: Vlasti jahody - zavidim maximalne... A neni vlastne vubec slozity, jen tak vypada ;-) Diky

    OdpovědětVymazat
  23. Deliciosa tarta. Saludos desde España

    OdpovědětVymazat
  24. Milá Lucie, mám v plánu darovat Fraisier jako narozeninový dárek, a protože nejsem "daring baker", raději jsem si ho udělala nanečisto. Narazila jsem na několik drobných úskalí. Především mi není jasná ta část receptu, kde píšeš, že máme nechat 4g želatiny nabobtnat ve vodě. Mám zkušenosti jen s plátkovou a ta skutečně "bobtná", ale nepochopila jsem, jak má bobtnat prášek. V jakém množství vody se to má vůbec odehrávat? A zašlehám tedy pak tuhle želatinovou vodu do krému, nebo se pokusím želatinu oddělit (jako když pracuju s plátkovou)? Navíc, skutečně platí 4g? To je přece strašně málo.
    Další problém se vyskytl s marcipánem. Vyřízla jsem pěkně pasující kolo a všechno šlo ok, ale do druhého dne se z marcipánu stala jakási cukrová pasta, která se lepila k prstům. Nevíš, proč se to stalo a jak tomu předejít?
    Předem díky za trpělivost s odpověďmi.

    OdpovědětVymazat
  25. Anna: v ingrediencich je uvedeno 1/2 lzice vody, takze date do misky preve tolik a na ni nasypete 4g zelatiny. Pockate, ona vsakne tu zelatinu a nabobtna (nebude uz tekuta, spis takova gumova) a pokracujete dal podle receptu. Mnozstvi je opravdu 4g, je tam jen proto, aby pojistila pevnost kremu, ne aby vzniklo tuhe zele. S marcipanem je ta potiz, ze kdyz se da na nejaky krem, co pousti vlhkost, tak ji natahne do sebe a zacne tect. Marciapnove kolecko je treba navrch davat az na posledni chvili.
    Drzim palce, at se dort podari.

    OdpovědětVymazat
  26. Super recept pristi tyden se na nej chystam!Lucko co je prosim 1 chifon cake mas to napsane v ingrediencich???

    OdpovědětVymazat
  27. Dobrý den, po udělání krému jej mám strašně řídký. Je to normální, ztuhne to? Může to být tím, že mám dnes doma dost horko? Díky.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...