pátek 24. prosince 2010

Vánočka

Dvaadvacátého jsem si udělala romantický večer. Drahý v práci, já a ingredience na tři vánočky v kuchyni, Láska nebeská v televizi (jo, brečela jsem, ale naštěstí ne do vánoček). Začátek v půl osmé, konec v půl druhé. Ráno se mrtvá šourám do práce. Večer už jsem chtěla jen svařáka, pečené kaštany a trdelník na Staromáku s kamarády. Všechno vypadalo slibně, svařák voněl, já se začínala (po druhém kelímku) cítit vánočně... Nebudu si (a ani nikomu dalšímu) kazit Vánoce popisem dalších událostí a přejdu rovnou k tomu příjemnému - Štědrému dni s vánočkou k snídani. Balení dárků. Procházce s drahým v dešti a hledání otevřeného svařákového stánku na Staromáku. Za chvíli se přesunu k rodičům (na kapra, kterého nemám ráda, ale mám pocit, že bez něj by to nebyly ty pravé Vánoce a na nejlepší salát na světě) a tak všem přeju veselé vánoce, hodně štěstí, zdraví a lásky a taky něco dobrého na vánočním stole.

Ingredience na sváteční vánočku podle Pavlíny Berzsiové: 
50 g rozinek, propláchnutých horkou vodou
4 lžíce tuzemského rumu
30 g čerstvého droždí
80 g cukru krupice
150 ml vlažného mléka
400 g polohrubé mouky
špetka soli
1 balíček vanilkového cukru
1 lžíce strouhané citronové kůry
3 žloutky + 1 rozšlehané vejce na potření
100 g marcipánu, pokrájeného na kostičky
100 g másla, rozpuštěného a zchladlého

Postup:
Rozinky dejte aspoň na 2 hodiny do rumu, aby nabobtnaly. Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít. Do prosáté mouky přidejte sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, rozinky i s rumem, vejce, marcipán, zbylé mléko, cukr a kvásek, částečně propracujte a nakonec přidejte máslo. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu kynout; během kynutí ještě dvakrát propracujte.

Těsto rozdělte na 9 stejných pramenů a upleťte vánočku. Nechte ji na teplém místě dalších 20 minut kynout, pak ji potřete vejcem. Pečte na plechu s pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Pak teplotu snižte na 160 °C a dopékejte dalších 20 minut. Po upečení vánočku poprašte moučkovým cukrem. 

6 komentářů:

  1. Přesně tuhle dělám, akorát jsem netušila, že je podle Pavlíny Berzsiové..:-) letos teda byla bez marcipánu, ale stejně dobrá... také ořeji pěkné Vánoce, i když o den později...:-) Lucie Ufa

    OdpovědětVymazat
  2. byla kdysi v apetitu, zejo? presne tuhle delame taky, ale letos jsme vsadili na tvarohovou stolu a je mozna jeste lepsi.. dobrou vanocku si dame i pres rok:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Také přeji příjemné svátky po svátkách! A taky můžu napsat, že jsme ji pekli. Mám dokonce pocit, že loni uveřejnili recepty na vánočku od Berzsiové ve dvou časopisech a jedna byla s marcipánem. Tu jsme právě zkoušeli. Letos jsme pekli jinou, taky dobrou a na Silvestra bude tvarohová štola.

    OdpovědětVymazat
  4. to Lucie Ufa: je to nejlepsi vanocka, jakou jsem kdy mela :-) Dekuji za prani.
    to farfalla: presne tak, je z Apetitu (a mam ji i v nove kucharce od P. Berzsiove, kterou jsem dostala k svatku). Jinak ja nejsem troskarka a mame vanocku, stolu a navrch jeste biskupsky chlebicek...
    to HaF: dekuji za prani... Ja mam tenhle recept uz asi 3 roky (z Apetitu)

    OdpovědětVymazat
  5. Hezký den,

    Váš recept je opravdu moc dobrý. Dnes odzkoušeno :) Všimla jsem si, že z podobného těsta peču buchty z tvarohem :) Ještě se chystám do Vánoc péct náš tradiční rodinný recept na Vánočku a to je tento https://erecepty.eu/vanocka-s-mandlemi/ Výborná Vánočka s mandlemi která je krásně vláčná. Tu dělám až na štědrý den. Hezké svátky :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vánočku chystám právě teď. Je to předpremiéra na Štedrý den. Těsto je ale velmi hutné. Kynula 13 hodin v lednici a následně 7 hodin přes noc. Neumím se představit, že by správně vyhynula během doby uvedené autorkou receptu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...